Güncel
Giriş Tarihi : 14-07-2026 13:52   Güncelleme : 14-07-2026 13:59

Çırnık Köyündeki Arıcılık Okulunda Son Mezun da Usta Öğretici Oldu

Gerze Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) yetkilileri ile birlikte Çırnık Köyü’nde bulunan Arıcılık Atölyesi’nde gerçekleştirilen sınavların ardından önemli bir başarıya daha imza atıldı. Sekiz usta öğreticinin ardından son kursiyer de sınavını başarıyla tamamlayarak usta öğretici ünvanı almaya hak kazandı

Çırnık Köyündeki Arıcılık Okulunda Son Mezun da Usta Öğretici Oldu

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru tarafından Çırnık Köyü’nde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Arıcılık Okulu, kırsal kalkınmaya yönelik örnek çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Prof. Dr. Emin Kuru’nun 2021 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sunduğu ve arıcılığın meslek olarak tanınmasını amaçlayan proje, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından kabul edilerek müfredata alınmıştı. Bu gelişmenin ardından Gerze’de hayata geçirilen uygulama sınıfı, arıcılık alanında mesleki eğitim verilmesine öncülük etti.

Dört yıl boyunca çıraklık ve kalfalık sürecini tamamlayan kursiyerler, devlet desteklerinden yararlanarak uluslararası geçerliliğe sahip, NACE kodlu diplomalar alma imkânı buldu. Bu diplomalar sayesinde Esnaf ve Sanatkârlar Odalarına kayıt yaptırabilen mezunlar, düşük faizli esnaf kredilerinden yararlanarak kendi işlerini kurma fırsatı elde edebiliyordu.

Prof. Dr. Emin Kuru, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun kırsal bölgelerde uygulanmasının köylerin yeniden canlanması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı ile üç yıl boyunca protokol kapsamında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Kuru, “40 yılını akademik çalışmalara vermiş bir eğitimci olarak, 3308 sayılı yasanın kırsal kalkınma açısından devrim niteliğinde olduğuna inanıyorum. Bu sistem, vatandaşlara her yaşta meslek edinme ve kendi işini kurma fırsatı sunuyordu. Ancak yapılan düzenlemelerle çıraklık desteğinin 22 yaş ile sınırlandırılması, kırsalda meslek edinmek isteyen birçok kişinin sisteme katılımını zorlaştırdı. 22 yaş üzerindeki vatandaşlar destek alamadıkları için kayıt yaptırmıyor, 22 yaş altındakiler ise çoğu zaman çıraklık yaşını geçmiş durumda. Bu durum kırsal kalkınma açısından önemli bir soruna dönüşmüş bulunuyor” dedi.

Beş yıldır Çırnık Köyü’nde kurduğu çiftlikte model arıcılık uygulamalarını sürdüren Prof. Dr. Emin Kuru, arıcılık eğitiminin yanı sıra kırsalda üretim, istihdam ve girişimciliğin geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

Büşra ÇevikBüşra Çevik