Siyaset
Giriş Tarihi : 22-09-2023 14:22   Güncelleme : 23-09-2023 14:43

Eryılmaz, yetkililerden sorularına cevap bekliyor

CHP Gerze Belediye Başkanı Aday Adayı sosyal medyadan yayımladığı videoda, otopark inşası için toplanan paranın akıbetini öğrenmek ve Gerzelileri bilgilendirme amacıyla yeni sorular sordu

Eryılmaz, yetkililerden sorularına cevap bekliyor

Çektiği videolarla Gerze siyasetini ve gündemini meşgul eden CHP Gerze Belediye Başkan Aday Adayı Bülent Eryılmaz, seçim hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Bülent Eryılmaz bu kez yayınladığı videoda, daha önce yayınladığı otopark inşası için toplanan ve tahmini büyüklüğü 35 Milyon TL olan paranın akıbetini öğrenmek ve Gerzelileri bilgilendirme amacıyla yeni sorular sordu.

Eryılmaz, 2020 ve devam yılı için 8.000 TL olarak bilinen otopark inşa ücretinin, aslında 6.555 TL olan eski tutarının, 2020 yılı için önce 3.500 TL düşürüldüğünü, sonrasında da 2023 yılı için tedricen 8.000 TL kadar yükseltilebildiği iddia etti.

CHP Gerze Belediye Başkan Aday Adayı Bülent Eryılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün, bir otomobilin park etmesi için harcanacak kapalı otopark inşaat maliyeti, bir araba için kabaca 150 bin TL civarındadır.

Bu tutar internet araştırmasından ortalama olarak bulunmuştur. Kapalı herhangi bir otoparkın içinde, bir arabalık bir park yerinin 25 ihtiyaç olduğunu biliyoruz.

Kolonlar ve dış duvarlarla inşaat maliyeti için referans alan 30 m²’yi bulacağını farz edelim. M² inşaat maliyeti 5.000 TL dersek bizim otopark yönetmeliğine göre inşaat sahiplerinden bir park yeri için tahsil edilmesi gereken asgari tutar, kaba inşaat için 150 bin TL civarında olacaktır.

Bu tutar, yönetmeliğe göre belediye meclis kararı ile belirlenmektedir. Yani gerçekten bir arabalık otopark inşa etmek için bu günün inşaat maliyetlerine göre, belediye meclisinin karar vermesi gereken tutar 150 bin TL civarında olmalıdır.

Peki, belirlenmesi gereken bu tutara karşılık 2020 yılı için belirlenen tutar ne kadardır? 3.500 TL’ dir. O günün kabaca inşaat maliyetlerine göre, tahsili gereken tutarın 10’a 1’i. Bir önceki yıl belirlenen ve tahsil edilen tutarın da hemen hemen yarısına indirilmiş vaziyettedir.

Bu karar belediye meclisinde oy birliği ile alındığına göre, belirlenen tutar düşüklüğünün gerekçesi, her ne ise tüm belediye meclis üyeleri için de kabul edilebilir bulunmuştur. Yani tüm belediye meclisi parti grupları ortaklaşa karar vermişlerdir! Hem AKP’li ve hem de CHP’li meclis üyelerince Beraberce ortaklaşa. Bugün ise bu tutar 8.000 TL olarak belirlenmiştir. 150 bin nerde 8 bin nerde? 18’ de 1’i bir park maliyetin kat be kat düşüğü. Bu tutarlarla belediyenin otopark inşa etmesi mümkün mü? Hayır.

Peki, tutarları belirleyen belediye meclis üyeleri bu tutarlarla 5 yıl içinde belediyenin hak sahiplerine otopark inşa etmesi zorunluluğunun olduğunu biliyorlar mı? Sanmam.

Onlar bu tutarların, müteahhitlerin otopark yapacakları yere bir kaç daire daha sıkıştırıp, daha fazla kar elde etme çabalarının karşılığı, belediyeye ödedikleri bir ceza tutarı olduğunu sanmaktadırlar. Muhtemelen, benim tahminim bu.

Değilse, cevap verirlerse öğreniriz. Bu ceza tutarlarının da normal belediye geliri olduğunu sanıyorlardır. Yüksek belirleyip müteahhitleri zora sokmanın anlamı yok diye de düşünmüş olabilirler. Komik değil mi? Müteahhitlerimiz daha çok kazansınlar diye düşünmüşlerdir. Gerçek durumu ise sadece müteahhit veya müteahhit yakını meclis üyeleri biliyordur. Bu durumu da, ellerini ovuşturarak sağlıyorlardır.

Peki, Gerzeliler belediyeye müracaat etse ve dese ki, “nerde bizim otoparklarımız” Belediye ne diyecek? Hiçbir şey diyemez! Çünkü parası ödendiği halde, hak sahipleri için inşa edilmeyen 5 binin üzerinde otopark var. Hemşerilerimiz yerden göğe kadar haklıdır. Dava açsa, tazminat alır! Otoparkını da, öyle ya da böyle yaptırır.

Bu durumda, trafiğin yegane sebebi olan otopark olması gerçeği müteahhitleri pek ilgilendirmemektedir.

Peki, bu sorun kimi ilgilendirir? Belediyecileri, Siyasi parti mahalli idareler yetkililerini, Belediye meclisi üyelerini. Şimdilerde benim gibi aday adaylarını. 

Bir önceki dönem olan 2009-2019 aralığında otopark paraları toplanmaktaydı, tamam. Nasıl harcanmıştır? Meçhul ama 2020-2023 AKP gönül belediyeciliğinde tutarlar da iyice indirilmiştir.  İndirilmiş bu tutarların da akıbeti de bilinmemektedir. Bu tutarlar kimin lehine indirilmiştir! Müteahhitler lehine! İnşa edilecek park alanı maliyetlerinin 10’ da 18’ de 1’ i karşılığına kadar indirilmiştir. Toplandıysa, toplanan bu paraların otopark inşası dışında nasıl harcandığı da bilinmemektedir.

İşte buradan çıkaracağımız sonuç, belediye meclislerinde, belediyecilik yapan kişilerin, belediye ile iş ilişkisi içinde olmamaları gerekmektedir. Eğer belediye ile iş ilişkisi varsa, hizmet bekleyen biz hemşehrilerin haklarının korunmayacağını artık bilmeliyiz. Bu durumun, belediye meclisi çalışma yönetmeliğinin 7/A maddesinde açıkça ifade edildiğini de bilmeliyiz. Yani bu duruma aykırı, bu ve benzeri kararlar hukuken sorunludur diyebiliriz.

Kısaca ifade etmemiz gerekirse, belediyemizi müteahhit belediyesi olmaktan kurtarmalıyız. Yoksa küçücük kentimizde trafik sorunu, otopark sorunu ve daha nice, konforlu yaşamımıza aykırı belediye sorununu yaşamaya devam edeceğiz.

Onun için yeni dönemde vereceğiniz siyasi kararlarda, bu durumları göz önünde bulundurmanız da yararınızadır. Yeni dönemde, bu şekilde çalışacağı aşikar belediyecilere görev vermemelisiniz.  Kötü belediyecilikle, haklarımızı ihlal eden, bizleri sıkıntıya sokabilecek benzer belediyecilik konularında, sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bunları yapmamızın nedeni? Gerze’de kötü belediyecilik gerçeklerini gösterip, bizim gelecekte halkçı, halk için belediyecilikle neleri yapmayı taahhüt ettiğimizi ifade etmeye çalışmamızdır. Bir sonraki videomuzun konusu, doğal afet risklerine ilişkin, bir önceki videomuzun devamı niteliğinde, Gerze Belediyesinin durumu olacaktır.”

AdminAdmin