Güncel
Giriş Tarihi : 23-11-2021 13:38   Güncelleme : 24-11-2021 15:37

"Gerze Limanı Sahipsiz Değildir"

Bir Süredir Gerze Limanından Kafes Balıkçılarının Yapmış Olduğu Uygulamaya Tepki Gösteren Gazeteci Fatih Uysal Köşe Yazısında Süreci Değerlendirdi

"Gerze Limanı Sahipsiz Değildir"

Gemiden, araçlara; araçlardan kayıklara boşaltılan yem ve balık nedeniyle bugün balık kanı ve balık yağı atıklarıyla adeta deniz yüzeyi görülemeyen Demirci köyü Limanından sonra şimdi de kafesciler Gerze Limanına yöneldiler.

Kısa bir süre önce ilçemiz karasuları içinde yapılan onlarca balık kafesi ile ilgili birçok çevreci kurum bu yapılmak istenenin yanlış olduğunu kaydederek, balık kafeslerinin Gerze açıklarında yapılmasına tepki göstermişti. Fakat alınan ÇED kararları sonrasında kafesler teker teker yerleştirilmeye başlanmış, gerek çevreci STK'ler, gerekse ilçe sakinleri bu duruma tepki göstermişti.

Hal böyle iken balık kafesi sahipleri zaman içinde adeta kamuoyunu hazırlamak adına önce boş teknelerini Gerze Limanı içinde tutmaya başlamış, bu şekilde yapılanın masumane bir iş olduğu konusunda algı oluşturmaya çalışmışlardır.

Birkaç günden bu yana yavru balık yüklü kamyonlar balık kafeslerine balık nakli yapmak için Gerze Limanı içindeki mevkiiye gelerek, burada oluşturulan rampalar üzerinden taşıma gemilerine günlerdir balık nakledilmektedir.

İlçemizdeki çevreci STK'ler, daha önce aynı sistemin Yakakent Limanında da yapıldığını, bu yapılanın Yakakent’ e hiçbir yan etkisinin olmayacağını belirtmişlerdi. Bugün ise Yakakent sahilinde sahile vuran yem veya atıkların kokusundan sahilde durulamaz hale geldiğini belirttiler.

Dün eski adıyla Gümenez şimdiki adıyla Yakakent’e yapılan uygulamanın aynısı bugün Gerze Limanına yapılmak istenmektedir. Biz Gerze ilçe sakinleri olarak bu yapılmak isteneni kabullenmek istemiyoruz ve bu konuda Gerze’nin şehrül emini olan Belediye Başkanımızdan duyarlılık göstermesini bekliyor vede istiyoruz.

Gerze Belediye Başkanlığına gönderilmiş bir yazıdan dolayı kafesçilerin “Gerze Limanını kontrollü (!) bir şekilde kullanacağı, burada oluşabilecek tahribatın da kafesçiler tarafından tazmin edeceği” ileri sürülmektedir.

Buradan ben başta Gerze Belediye Başkanı olmak üzere yetkililere şunu sormak istiyorum; kafeslerle ilgili bu izin belgeleri alınırken Demirci köyü Limanı’nın indirme boşaltmalarda kullanılacağı söylenilmiş miydi? Bugün neden Demirci köyü Limanı değil de ısrarla Gerze Limanı kullanılmak istenmektedir?

Bugün Sinop’a gidip gelirken Demirci köyü  balık kanı ve yağı dolayısıyla) mevkiinde oluşan  kötü kokular herkesin malumudur. Çünkü burada boşaltılan balıklardan atılan atıklar denizin üzerinde kalın bir yağ tabakası oluşturmuş, denizdeki oksijen seviyesini düşürmüş, hatta ve hatta burada balıkları yaşayamaz hale getirmiştir.

Yıllardır Gerze Balıkçı Barınağı diye tabir edilen liman içi, bugün oluşturulan sosyal alanlar sayesinde Gerze insanının gezip dolaşma yeri olmuştur. Dün Yakakent Limanına yapılan, bugün Demirci köyünde yaşananların aynısı Gerze Limanına mı yapılmak istenmektedir?

İlçemizin, halkımızın kullandığı tek alan liman içi mevkiinin Balık Kafesçileriyle yapılacak protokol sonrasında bunlardan alınacak iki kuruş paraya değer mi? Belediyenin buradan alacağı üç beş kuruş kullanım bedeli acaba bizim limanımızı Gerze’mize geri getirebilecek mi?

Gerzeninsesi Gazetesi olarak bizimde mevcut durumla ilgili şöyle bir çözüm önerimiz olacak. Sermaye sahipleri Çakıroğlu’ndaki mevcut tersane alanının biran önce limana dönüştürülebilir, kafeslere yakınlığıyla bilinen bu noktadan lojistiklerin sağlanması, onlar için hem ekonomik Gerze içinde (kafes balıkçılığı neticesinde oluşabilecek deniz kirliliğinden bir kurtuluş olacaktır.

Ben buradan başka bir Gerze’miz olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve  A’dan Z’ye herkesi Gerze Limanı noktasında daha hassas olmaya davet ediyorum…

Yazıya alttaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz

https://www.gerzeninsesi.com/gerze-limani-sahipsiz-degil-makale,69.html

AdminAdmin