Güncel
Giriş Tarihi : 31-03-2022 19:43   Güncelleme : 28-03-2023 11:18

Gerze MYO' lu aşçılar, hünerlerini sergiledi

Gerze Meslek Yüksekokulu, bünyesine zengin bir Uygulama Mutfağı kazandırdı

Gerze MYO' lu aşçılar, hünerlerini sergiledi

Gerze Meslek Yüksekokulu, Aşçılık Bölümü Uygulama Mutfağı açılış töreni yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Açılışa, Sinop Üniversitesin Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın,Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Refik Kaymakam Özgü Özen, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Gerze MYO Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Keskin, İlçe Jandarma Komutan V. Erkan Duymaz, AK Parti İlçe Başkanı Cumhur Kurt, STK temsilcileri, kurum müdürleri, akademik personeller ve öğrenciler katıldı.

Çok Yakında Yüksekokulumuzu, Yükseköğrenim Yurduyla Taçlandıracağız

Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Uygulama Mutfağının hayırlı olmasını dileyerek,  “Gerze MYO, 20 yıldır Gerze’ ye önemli katkılar sunmuş. 9 bölüm, 14 program, 1202 öğrenciyle aslında Sinop’ un en büyük meslek yüksekokulu. Altyapısı ve akademik kadrosuyla Gerze’ ye değer katan bir akademik kurum.  

Devletimizin imkânlarının seferber edildiği, yakın zamanda yükseköğrenim yurduyla da taçlandıracağımız bir fakülte. Biz Gerze kamuoyu olarak burada bir fakülte hedefliyoruz, Gerze potansiyel olarak bunu kaldırabilecek pozisyonda. Tabii biz bunu kuru kuruya istemiyoruz, önce altyapısını oluşturarak sonra bu talebimizin peşine düşerek bu akademik kurumu ilçemize kazandıracağız.

Bugün aktif olan ve son dönemlerde popüler hale gelen gastronomi bölümü için olmazsa olmaz zengin bir mutfağın açılışını yapacağız. Emeği geçen başta rektörümüz, tüm akademik kadro, idari çalışan ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Gerze Meslek Yükseokulu’ nun Türkiye standartlarının üzerinde bir Meslek Yüksekokulu olduğunu belirterek okulun popüler programları olduğunu söyledi.

Rektör Dalgın, Gerze’ ki yurt sorunun her zaman dile getirdiklerini belirterek en kısa sürede konunun sonuçlandırılacağını kaydetti.

Dalgın, “Sinop Üniversitesi olarak il ve ilçelerdeki birimlerimizde Türkiye’ de akranlarımız içerisinde göz dolduran bir noktaya geldik. Uygulama mutfağımızın daha önce küçük bir imkânı vardı; 500 bin lira gibi bir miktar harcanarak yenilendi” dedi.

Açılış töreninde konuşan Gerze MYO Müdürü Öğr. Gör. Mehmet Keskin, Meslek Yüksekokulunun, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında öğretime başladığını,   Meslek Yüksekokulunda 9 bölüm altında 14 program yer aldığını,  programlar da kayıtlı toplam 1202 öğrencinin bulunduğunu belirtti.

Keskin,  “Yüksekokulumuzda 1 Profesör, 2 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 36 Öğr. Gör. olmak üzere 41 Akademik Personel ile 20 idari Personel görev yapmaktadır.

Meslek Yüksekokulumuzda, Yükseköğretimin gerektirdiği kalite standartlarında, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu, mesleki bilgi ve beceriye sahip nitelikte “aranan” elemanlar yetiştirme amacına yönelik; 6 adet amfi, 16 adet derslik, 5 Adet Bilgisayar Laboratuvarı, 2 Adet Tekstil Laboratuvarı, 11 adet atölye, 33 adet idari ofis, Fotoğraf ve Radyo-Tv Stüdyosu, Otobüs Eğitim Simülatörü,  Piri Reis Gemi Simülatörü, Otel Uygulama Odası, Konferans Salonu (234 Kişilik) ve açılışını yaptığımız Aşçılık Programı Uygulama Mutfağı yer almaktadır.

İlk Öğrencilerini 2017– 2018 Eğitim Öğretim alan Aşçılık Programı, son yıllarda en fazla talep gören ön lisans programlarından bir tanesidir. 30 kontenjan ile eğitime başlayan Aşçılık Programında şuan 50 Kontenjan 1. ve 2. Sınıf toplamda yaklaşık 100 öğrencimiz öğrenim görmektedir.

Aşçılık Programımızın uygulama dersleri için kullanılan mevcut mutfak atölyesinin yanında öğrencimizin eş zamanlı olarak uygulama yapabilecekleri 24 üniteden oluşan sıra sistemli mutfak atölyesi Yüksekokulumuz ve öğrencilerimize kazandırılmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Bu değere bağlı olarak insanların dışarıda yeme içme talepleri artmaktadır. Bu talepleri karşılamak üzere faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar giderek daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere yöresel mutfaklar, dünya mutfakları, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri konularında öğrencilere aşçılık eğitimi verilmektedir.

Aşçılık programı öğrencilerimiz Yöresel Mutfak Uygulamaları kapsamında Sinop ve Gerze Geleneksel yemeklerini öğrenmeleri, bu yörenin geleneksel yemek kültürünü kendi şehirlerinde ve mezun olduklarında Aşçılık mesleğini yaparken kullanarak, yöre kültürüne katkı sunmaları için, Gerze’ de Hamuraş(mantı) ve Nokul konusunda tecrübesi olan ve bu alanda hizmet veren işyerlerinde yöresel ürünleri hazırlayan saygıdeğer hanımefendilerin katkılarıyla Gerze Mutfak Kültürü Atölyesi çalışması düzenledik, öğrencilerimize eğitim vererek katkılarından dolayı, Neslihan hanım,  Sündüz Hanım, Emriye Hanım, Sebahat Hanım ve Filiz Hanıma çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca bugün Aşçılık Programı öğrencilerimiz arasında “Geleneksel Gerze Mutfağı Yemek Yarışması” düzenlendi, yarışmaya katılan tüm öğrencilerimize ve değerli akademik personelimize, yine etkinliklerimize maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen değerli akademik personelimiz ve Gerze Fakülte ve Yüksekokul Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Ergün’ e teşekkürlerimi sunuyorum.

Sözlerime son verirken başta Sayın Rektörüm, Sayın Kaymakamın, Sayın Belediye Başkanım olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyor, Uygulama Mutfağının Üniversitemiz ve Hizmet Sektörüne hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Cüneyt Ersanlı, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy tarafından Gerze MYO tarafından Gerze Mutfak Kültürü Atölyesi etkinliğine katkı sunanlara teşekkür belgeleri verildi. Kazandırılan uygulama mutfağının gezilmesi ve öğrencilerle yapılan sohbetin ardından Gerze Meslek Yüksekokulu öğrencileri açılışa katılan misafirlere kendilerinin hazırladıkları Gerze Mantısı ikram ettiler.   

AdminAdmin