Güncel
Giriş Tarihi : 28-10-2023 14:16   Güncelleme : 29-10-2023 14:40

Gerze’de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çelenk töreni

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, çelenk sunumu ile başladı. Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle bu akşam yapılacak olan konser programı Gazze ve Filistin'deki saldırılar nedeniyle iptal edildi

Gerze’de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı çelenk töreni

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yılı dolayısıyla ilçemiz Hükümet Konağı önünde çelenk sunma töreni düzenlendi. Cumhuriyetin ilanının 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ilçemizdeki kutlamalar çelenk sunma töreniyle başladı.

İlçemiz Hükümet Konağı önünde düzenlenen çelenk sunma törenine Gerze Kaymakamı Mehmet Deniz Arabacı, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze Cumhuriyet Savcısı Serhat Ulu, İlçe Jandarma Komutanı J. Tğm. Sadi Özkan, Gerze Emniyet Müdürü Erol Ulaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, kurum amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Fatma Ekren’ in günün anlam ve önemine ilişkin konuşması ile devam etti.

Ekren konuşmasında, “29 Ekim 2023, Cumhuriyet'in 100'ncü yıl dönümünde Türk Milleti'nin "Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100.yılı Türk milleti için büyük önem arz etmektedir.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 100 yıl önce 29 Ekim 1923'te "Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim şekli cumhuriyettir." diyerek yüksek ahlaki değer ve niteliklere sahip bir idare olan Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi'nde ilan etmiştir. Milli Mücadelenin kazanılması ile "vicdanında milli sır olarak sakladığı Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Türk tarihinde yeni bir dönem açılmıştır. Devleti yönetecek kişileri kendisi seçerek kendi iradesini kendi eline almış ve egemenlik kayıtsız şartsız Türk Milleti'nin olmuştur.

Atatürk: "Demokrasi esasına dayanan hükümetlerde hâkimiyetin halka, halkın çoğunluğuna dayandığını belirtmiş ve "Demokrasi prensibinin en çağdaş ve mantiki uygulamasını sağlayan hükümet şekli cumhuriyettir. Cumhuriyet, ahlaki fazilete dayanan iradedir. Cumhuriyet fazilettir." sözleri ile cumhuriyetin niteliklerini vurgulamıştır.

29 Ekim 1933, Cumhuriyetin 10'ncu yıldönümünde: "Az zamanda çok ve büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Cumhuriyettir. Cumhuriyetin temeli, büyük Türk milletinin ve onun kahraman evlatlarından oluşan büyük ordumuzun vicdanında, akıl ve bilincinde kurulmuştur. İlkeleri de milletin ruhundan doğmuştur. Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz cumhuriyeti kurduk. O, on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır" demiştir. Her anlamı ile Türk milletinin öz ve aziz mali olduğunu belirtmiştir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en güçlü devletlerine karşı verilen ölüm kalım savaşından sonra gerçekleşmiştir Cumhuriyet Türk milletinin tabiat ve yapısına en uygun, en gelişmiş ve en ileri çağdaş devia ve hükümet şekli olduğu kabul edilmiştir. Temel ilkesi demokrasi olup, öncelik bir "Aydınlanma Devrimidir" ve ruhu laiktir." Devlet idaresinde bütün kanunla nizamlar, ilmin çağdaş medeniyete temin ettiği esas ve şekillere, dünya ihtiyaçlarına gö yapılır ve tatbik edilir. Cumhuriyet'te esas alınan meclis üstünlüğüne ve parlamenter sisteme dayanan “Milli egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması" asıl sahibine millete verilmiştir. "Aklin" ve "Bilimin" gereği "Demokratik, Laik, Sosyal ve Hukuk ilkesine sahip modern, çağdaş, uygar ve medeni bir devlet kurulmuştur. Bu bağlamda Cumhuriyet; barışçı, devrimci. Gelişime ve değişime açık olup, fazilettir, uygarlaşma, modernleşme. Özgürlüktür ve bağımsızlıktır. Sözlerime son verirken, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere kahraman silah arkadaşlarını aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. 100. yılında Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Aslınur Kalafat ve Emre Yıldız’ ın okuduğu şiirlerin ardından Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Mehmet Gün, Cumhuriyetin tarihsel süreci hakkında konuşma gerçekleştirdi.

KONSER PROGRAMI ERTELENDİ

Bu akşam saat 19.00’ da Atatürk Anıtı önünde yapılacak olan konser programı, Gazze ve Filistin'de birçok sivilin ölümüne sebep olan ve halen devam eden insanlık dışı saldırılar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

AdminAdmin