Köşe Yazarları
Giriş Tarihi : 08-04-2015 12:33   Güncelleme : 09-04-2015 13:19

Kesinleşen Adaylar Üzerine

Gaztemiz yazarlarından Ömer Çakıcı tarafından, 7 Nisan Salı günü YSK'ya teslim edilen listeler sonrası kısa bir kaç analiz...

Kesinleşen Adaylar Üzerine

7 Nisan'da partiler gün boyu yoğun bir tempo ile Genel Merkez - YSK arası mekik dokudu. Aylar öncesinden başlayan Aday adaylığı süreci sonrası geçtiğimiz salı günü partiler kesin aday listelerini kamuoyu ile paylaşırken, Sinop'ta büyük bir sürpriz yaşandı. İçişleri Komisyonu Başkanı ve Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, adaylığına bir takım kesimlerce de kesin gözüyle bakılmasına rağmen, listede yer almadı.

Son zamanlar İç Güvenlik paketi hazırlık çalışmalarında etkin rol oynayan ve hatta Engin Altay gibi İstanbul'dan adaylığı konuşulan Mehmet Ersoy, milletvekilliğine Sinop'ta devam etmek istediğinin altını ısılarla çizmişti. Ancak Ak Parti Genel Merkezi Sinop tarihinde eşine az rastlanır bir karar alarak sahilden Cengiz Tokmak'ı 1. sıra, Boyabat'lı Nazım Maviş'i ise 2. sıradan milletvekili adayı gösterdi.

Mehmet Ersoy'da dün sosyal medya hesabında iki adayı tebrik ederek, "Kısmet böyleymiş. Vaki olanda hayır vardır" sözleriyle yerinde ve güzel bir açıklamada bulundu.

 Kaldı ki Ak Partinin seçilen iki aday da teşkilatın içerisinde koşturmuş, ter dökmüş isimler. Biri 6 yıl il başkanlığı yapmış, teşkilatı, Sinop'un yapısını, problemlerini çok iyi analiz edebilen, tahlil yeteneği de hayli güçlü olan Cengiz Tokmak, diğeri ise, genç yaşlarından itibaren, etkin bir siyasi terbiye ile pişmiş, kendini geliştirmiş ve aday adayları içerisinde kısa sürede teveccüh kazanan Nazım Maviş oldu. Ne Diyelim Ak Parti camiasına hayırlı olsun.

CHP ise Seçimin şüphesiz en demokratik tavrını sergileyen partisi oldu. Parti, aday adaylıkları başvurularında ve başvuruların ardından aday adayı tanıtım toplantısında tamamen teşkilat üyelerinin gözlemlemeleri ile şeffaf bir aday belirleme süreci üstlendi. Aday tanıtım toplantıları sonrası yapılan ön seçimde teşkilat mensupları 1. Sırada Barış Karadeniz, 2. sıra da ise Mustafa Acun'u görmek istediklerini ilettiler. Engin Altay'ın İstanbul'a çekilmesinin ardından ön seçimde çıkan iki isim de teşkilatın içerisinde siyaset yapmış, temiz bir kimliği olan isimler. Sonuç olarak Engin Altay'ın yokluğu bir kayıp mı yoksa, seçilen adaylar Engin Altay'ı aratmayacak mı zaman gösterecek.

MHP Sinop'ta kemikleşmiş bir kitlenin partisi olmasına rağmen adayları Sinop halkı tarafından tanınıp sevilen isimler. Ancak ben şahsen MHP'nin Milli İttifak hareketi içerisinde yer alacağını umuyordum.

Haftalar öncesinden BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin "Birlik Olalım" dediği üçlü ittifakta MHP'nin sığ ve kısır bir tavır sergilemesi benim kadar parti tabanını da hayal kırıklığına uğrattı. Kaldı ki MHP içinde siyaset yapan, gönül veren dostlarım tarafından da Milli İttifak hareketi heyecan verici bulunmuştu. Çünkü Ak Parti'ye, alternatif bulamadığını iddia ederek oy veren çok sayıda milliyetçi ve muhafazakar vatandaş varken, MHP'ye yakışan "Ben muhalefette kalmaktan memnunum", "az olsun benim olsun" tavrı yerine Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi ile birlikte Milli İttifak'ı oluşturarak, seçmene iyi bir alternatif sunabilirdi.

Böylece Milli İttifak MHP'siz kurulmuş oldu. Liderler Mustafa Kamalak ve Mustafa Destici, ortak basın açıklaması ile birleştiklerini kamuoyu ile paylaştılar. Konuşmalarında MHP Lider Bahçeli'ye sitem de vardı, parti tabanına uyarı da... Birlik sağlayan iki parti de tertemiz bir geçmişe sahip ve Türkiye'nin yetiştirdiği iki büyük dava adamının ilkelerini türlü siyasi algı ve zor şartlara rağmen üstlenmeye, muhafaza etmeye devam ediyorlar. Halk artık meclise yeni bir kan taşınmasını istiyor. Her partinin her seçimde konumlandırılmışçasına yerinde sayması ve muhalefet kıtlığının yaşandığı bir mecliste Milli İttifak büyük bir alternatif olabilir. Ne diyelim 7 haziran seçimleri Sinop İçin, Türkiye için ve tüm insanlık için hayırlı olsun!

 

 

 

AdminAdmin