Ulusal
Giriş Tarihi : 03-08-2011 13:11   Güncelleme : 03-08-2011 13:11

Nükleer Karşıtları Akkuyu'da

Hükümetin Kanserle boğuşan Karadeniz halkına rağmen, Akkuyu Nükleer Santralinin temelini atmaya hazırlandığını belirttiler.

Nükleer Karşıtları Akkuyu'da

Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, nükleer santral kurulması planlanan Mersin'in Akkuyu beldesindeki çadır kampına katıldı.

NKP Antalya üyeleri burada yaptıkları açıklamalarda, Hükümetin, dünyanın gözü önünde felaketini izlediği Fukuşima nükleer santral kazasına ve 1986'da yaşanan Çernobil kazasının ardında bıraktığı radyoaktif etkiyle kanserle boğuşan Karadeniz halkına rağmen, Akkuyu Nükleer Santralinin temelini atmaya hazırlandığını belirttiler.

Türkiye'de nükleer santral istemediklerini belirten NKP üyeleri, Hükleer santrallerin kurulum, üretim, işletim ve güvenlik maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, atık sorununun çözülemediğini belirttiler.

Japonya gibi nükleer santral yapımında dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanan ve her an depreme hazır bir ülkede bile yaşanan deprem sonrası Fukuşima nükleer santral felaketinin tüm dünyayı tehdit ettiğine işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Fukuşima nükleer santral felaketinden ders alan dünyanın tüm ülkeleri nükleer santral programlarını gözden geçirirken ve çoğu ülke nükleer santrallerini kapatmaya karar verirken, Rusya hükümetinin ülkemiz de nükleer santral kurma inadını sürdürüyor olması kabul edilmez olup, Türkiye'de yaşayan herkesi çok rahatsız etmektedir. Bilim insanları, tarihte Akkuyu'nun çok yıkıcı depremler ve tsunamiler yaratmış birçok fay hattına yakın olduğunu bilimsel olarak rapor etmişlerdir. Akkuyu'nun deprem bölgesine yakın olması yapılan sözleşmenin feshedilmesini gerektirirken, yasal ÇED süreci başlatılmadan şu anda Akkuyu'da nükleer santral sahasında Ruslar tarafından yapılan çalışmalar hukuksuz ve antidemokratiktir. Bu durum tarihte insanlığa eşitlik ve özgürlük alanında çok iyi örnekler sunan Rusya devletine yakışmamaktadır. Sabıkalı Rus teknolojisinin dünyada yaratmış olduğu Çernobil faciası ortada iken, Akkuyu'da kurulması planlanan ve dünyada denenmemiş nükleer santral teknolojisi ülkemizi ve dünyayı cehenneme dönüştüreceği açıktır. "

AdminAdmin