Güncel
Giriş Tarihi : 15-10-2018 17:03   Güncelleme : 15-10-2018 17:07

Sessizliğin sesi oluyorlar

KONEL Dernek Başkanı Burak Baloğlu, Gerze MYO’da seminer verdi

Sessizliğin sesi oluyorlar

Samsun KONEL (Konuşan Eller İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü) Dernek Başkanı Burak Baloğlu tarafından İşaret Dili ve İşitme Engelliler ile İletişim konusunda, üniversite öğrencilerinde farkındalık oluşturulması adına Gerze Meslek Yüksekokulu’nda bir seminer düzenlendi.

İşaret dilinin önemine vurgu yapan Baloğlu “İletişim, bireyler arasındaki duygu ve düşünce alışverişidir. Bireylerin iletişim kurmalarını sağlayan en temel iletişim aracı dildir. İşitme ve konuşma engeli yaşayan bireylerin çoğu bu iletişim aracını kullanamamaktadır. Ülkemizde Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu'nun verilerine göre 4.5 milyona yakın İşitme Engelli birey bulunmaktadır. İşitme ve konuşma engelli bireylerin büyük çoğunluğu iletişimde işaret dilini kullanmaktadır. Bu dil, kendi aralarında ve yakın çevrelerinde kullandıkları iletişim yollarından biridir. Ancak ülkemizde işaret dili bilenlerin sayısının azlığını düşünürsek işitme engelliler ile iletişim kuran ve işaret dilini öğrenenlerin sayısı arttıkça, konuşma ve işitme engeli olan bireylerin toplumla aidiyet bağı kurmaları, özgüvenlerini geliştirip toplumda ve sosyal hayatta kendilerine yer bulmaları o derece kolaylaşacaktır. İşiten ve konuşabilen bireyler işaret dili öğrenerek, işitme engellilerin önündeki iletişim engelini aşmalarına yardımcı olmaları gerekmektedir” dedi.

Meslek Yüksekokulu akademik ve idari personelinin yanı sıra öğrenciler tarafından da yoğun ilgi gösterilen seminerde, işaret dili kullanılarak uygulamalı iletişim örnekleri gerçekleştirildi.

Seda ŞengülSeda Şengül