Güncel
Giriş Tarihi : 03-07-2023 19:35   Güncelleme : 04-07-2023 12:15

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Coşkuyla Kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yapılan etkinliklerle coşkulu şekilde kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Coşkuyla Kutlandı

İlk tören Hükümet Konağı önünde Gerze Liman Başkanlığı çelenginin Atatürk Anıtına sunulmasıyla yapıldı. Tören programı daha sonra Gerze İskelesinde devam etti.

İlçemiz İskele meydanında saat 17.30' da saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalar Gerze Kaymakam Vekili Dikmen Kaymakamı Feyza Nur Kılıç, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze İlçe Emniyet Müdürü Erol Ulaş, Liman Başkanı Fevzi İnceöz,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz Ceylan, Gerze Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nazım Aksu, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü İsmail Karaman tarafından şehitlerimiz anısına denize çelenk bırakılmasıyla devam etti.

Ardından Gerze Liman Başkanı Fevzi İnceöz, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, bayramın kutlanmasında destek verenlere, maddi ve manevi destek olan, görev alan herkese teşekkür ederek ve tüm denizciler ile birlikte Gerzelilerin Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutladı.

İnceöz konuşmasında, “Denizciliğimizin gelişimi için dönüm noktası olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 97. yıl dönümü kutlama törenine hoş geldiniz.

Ülkemizde 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiş "Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır." Hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.

Büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1937'de Meclisi açılış konuşmasında söylediği "Türkiye Cumhuriyeti'nin tam bağımsızlık ilkesinin denizdeki bir yansıması olarak belirttiği; Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözü denizcilikteki Vizyonumuzu açıklamaktadır.

Ulu Önder Atatürk ün belirlediği vizyon çerçevesinde, denizciliğimizde modern, ileri teknolojili, gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, yoku ve yük taşımacılığı, balıkçılık, limanların alt yapılarının iyileştirilmesi, yetişmiş personeli, büyüyen deniz ticaret filosu ve diğer iş kollarıyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Sektörümüzün gelişmesinde ve ilerlemesinde emeği geçen tüm denizcilerin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Gerze Liman Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu sene 97. yıl dönümü kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın en çok ilgi gören etkinliği olan 'Yağlı Direk' te bayrağı Yusuf Can Bal aldı. Yağlı direkten bayrağı almayı başaran Yusuf Can Bal altınla ödüllendirildi.

Yapılan diğer yarışmalarda 1. olan diğer sporcuların isimleri şöyle;

200 metre kız-erkek yüzme müsabakalarında Murat Sarımehmetoğlu

100 metre kız yüzme yarışmasında Buse Engin; 100 metre erkek yüzme yarışmasında Murat Sarımehmetoğlu

Kano Yarışlarında: Evren Baş ve Nida Naz Karagülle

Deniz Dibinden Tabak Çıkarma Yarışı: Şevket Efe İnal olurken vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program, yapılan ödül töreni ile sona erdi.

AdminAdmin