Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 22-07-2023 14:23   Güncelleme : 24-07-2023 13:20

Gerze’ de Festival Coşkusu Başladı

47. Gerze Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla kutlandı

Gerze’ de Festival Coşkusu Başladı

47. Gerze Kültür ve Sanat Festivali İskele Meydanında Festival açılışıyla start aldı. 

İlçemizde bu yıl 47'ncisi düzenlenen "Gerze Kültür ve Sanat Festivali" RANDOM grubu ve Göksel Doğançay’ın konserleriyle başladı.

1956 yılında gerçekleşen Gerze Yangınından sonra geleneksel olarak düzenlenmeye başlayan festival hakkında bilgiler verdi. Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy festivalin ilk gecesi Gerze Kültür ve Sanat Festivalinin tarihçesini anlatarak başladığı konuşmasını, “Yeşili, mavisi ve sakinliğiyle özdeşleşen, tarihi ve kültürel yapısıyla bütünleşen Gerze'm için 13 Şubat 1956 Yangını ilçenin kaderinin yeniden şekillendiği bir tarih olmuştur. Bilindiği üzere 1956 yılında 21 vatandaşımızı kaybettiğimiz ve tamamen küllere kaplanmış olan ilçemizde her yıl 13 Şubat'ta Gerze Belediyesi olarak anma programı düzenleyip, hayatını kaybeden vatandaşlarımızı yâd edip, büyük felaketin izlerini gelecek kuşaklara aktarmaya gayret gösteriyoruz.

Tarihi ve kültürel yapısıyla Türkiye'de bambaşka bir seviyede olan Gerze için Festival'de aynı oranda önem arz etmektedir.

13 Şubat 1956 Gerze Yangınından 4 yıl sonra Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Dönemin Başbakanı Adnan Menderes başta olmak üzere çevre il ve ilçelerin desteğiyle yeniden oluşan Gerze’ de yangın evlerinin kura usulüyle sahiplerine verilirken bu olay ilçede coşkuyla karşılanmıştır.

1960 yılından itibaren Gerze festivali olarak kutlanmaya başlayan 18-20 Temmuz tarihleri birbirini takip eden yıllarda ilçemizde Kültürel ve Sanatsal Faaliyetlerin gelişmesi üzerine Gerze Kültür ve Sanat Festivali ismini almış, olağanüstü durumlar dışında her yıl kutlanmaya devam etmiştir

Gerze Belediyesi olarak her zaman samimi, güler yüzlü, birlik ve beraberlik içerisinde, ayrım yapmadan herkese ulaşmaya çalıştık, halkımızın yanında olduk. 7'den 70'e tüm Gerze için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışacağız da. Tabi ki ilçemizde bu çalışmaları yaparken başta Kaymakamlığımız olmak üzere tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Belediyede çalışma arkadaşlarımıza, sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.

Bu yıl 47.sini gerçekleştireceğim ve birbirinden güzel performanslarla siz değerli hemşehrilerimize sunacağımız Gerze Kültür ve Sanat Festivali'nde bizlere destek olan gönül dostlarına ve yine emeği geçenlere teşekkür eder, hepinize iyi eğlenceler dilerim” şeklinde sürdürdü.  

GERZE KUZEYİN PARLAYAN YILDIZI HALİNE GELDİ

Kaymakam Dundar, 47. Gerze Kültür ve Sanat Festivalinin hayırlara vesile olmasını dileyerek herkese iyi eğlenceler diledi. Kaymakam Dundar’ dan sonra sözü alan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Gerze’ nin Karadeniz’ in incisi, parlayan yıldızı olduğunu belirtti. Milletvekili Maviş, ilçemizde devam eden yatırım çalışmalarından da bahsederken, “çok değerli kaymakamımız, Gerze’ nin çalışkan, vizyoner, başarılı belediye başkanımız, Gerze’ mizin güzel gençleri, Gerze’ mizin güzel insanları hepinizi sevgiyle saygıyla muhabbetle selamlıyorum. Festivalimizin açılışı hayırlı olsun inşallah. Belediye başkanımız tarihi Gerze Yangınını bir kere daha bizlere hatırlattı. 1956 da tamamen yanıp kül olan Gerze, küllerinden doğan bir Gerze oldu ve Karadeniz’ in incisi, Karadeniz’ in parlayan yıldızı oldu. Samsun’ la Sinop arasında adeta parlayan bir Kuzey Yıldızı haline geldi. Karadeniz’ in parlayan yıldızı, Kuzey’ in parlayan yıldızı haline gelmesinde emeği geçen başta belediye başkanımız olmak üzere bütün yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

Sayın belediye başkanımızın öncülüğünde gençlerimize çok güzel işler yapıyor. Gerze Stadımız Gerze’ mize yakışır, yaraşır bir şekilde, tribünleriyle, soyunma odalarıyla, sentetik çim sahasıyla, aydınlatmasıyla beraber hepinizin hizmetinde.

Yine yakında hizmete girecek spor salonumuz gençlerimizin hizmetinde. Yüzme havuzumuz bitti, gençlerimizin hizmetine girdi, bunların hepsinin açılışını yakında yapacağız. Semt sahamız içerisinde basketbol sahası, futbol sahası, jimnastik sahası ile mahalle sakinlerimizin hizmetinde. Tenis kortu çalışmalarımız başladı, yakın zamanda Gerze’ nin gençleri tenis kortunda tenis oynayacak. Gerze’ mizi güzelleştiriyoruz. Doğal güzellikleriyle nakış gibi belediye başkanımızla işliyoruz. Tarihi Zeytinlik Parkını Millet Bahçesi yaptık, Alaettin Şahin Caddesine kadar uzattık. Şimdi Alaettin Şahin Caddesinde de yürüme alanlarıyla, seyir teraslarıyla birlikte rekreasyon çalışması başladı. Yangın evlerini Gerze’ mize armağan eden Adnan Menderes’ in adına sanat sokağını açtık. Köşk Caddesi Gerze’ mize yakışır hale getirildi. Bir otogarın şehrin merkezinde olması Gerze’ ye hiçte yakışmıyordu. Şimdi Gerze’ yi güzelleştiren önemli adımlardan bir tanesi daha atıldı ve Gerze Otogar inşaatımız başladı” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardında Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş’ e, Gerze Kaymakamı Tekin Dundar’a ve iş insanlarına teşekkür plaketi takdim etti.                        

Plaket takdiminin ardından Gerze’ de festival coşkusu başladı. Sahneye ilk olarak RANDOM grubu çıktı. Yabancı ve Türkçe rock, rap ve pop şarkılarından oluşan repertuvarıyla dinleyicileri coşturan grup, festival alanını dolduran kalabalığı doyasıya eğlendirdi. RANDOM’ un ardından sahne Göksel Doğançay’ ın oldu. Aşık Veysel, Cem Karaca, Barış Manço gibi isimlerin şarkılarını seslendiren Doğançay, anadolu rock ve çeşitli şarkılarından oluşan repertuvarıyla dinleyicilerle buluştu. 

AdminAdmin