Güncel
Giriş Tarihi : 21-12-2017 21:35   Güncelleme : 21-12-2017 21:49

Tehditler işe yaramadı. Dünya kazandı ABD kaybetti...

ABD'nin tüm tehditlerine rağmen, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarı oylandı. 128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke ise çekimser kaldı

Tehditler işe yaramadı. Dünya kazandı ABD kaybetti...

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı BM Güvenlik Konseyi'nin ardından Genel Kurul'un gündemine geldi. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucu Kudüs tasarısı kabul edildi. 128 Kabul, 9 Ret, 35 çekimser oy kullanıldı.

BM Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına karşı sunulan Kudüs tasarısı kabul edildi.

Tasarı için 128 Kabul, 9 Ret ve 35 çekimser oy kullanıldı.

ÇAVUŞOĞLU, BM KÜRSÜSÜNDE KONUŞTU

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Filistinliler nesiller boyunca işkenceye maruz kalmaktadırlar. Bir kez daha hatırlatmak gerekir ki Filistinliler yalnız değil. Kudüs için sesimizi yükselteceğiz. Kudüs‘ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi uluslararası hukukun ihlalidir. Bu tutum evrensel değerlere bir saldırıdır." dedi.

Çavuşoğlu, "Kudüs üç tek tanrılı din için önemli bir şehir. Ve tarihi statüsünün korunması bütün kesimler için çok çok önemli. Bu tür adımlar adaleti zedelemekte. Bölgede barışın saplanmasını engellemekte. Genel Kurul’da adaletin sağlanması için omuzlarımızda sorumluluk var. Bu toplantı öncesi BM üyeleri tehdit edildi. Bu gibi tutum kabul edilemez. Bu genel kurul buna boyun eğmeyecektir. Bizler elbette ki, “güçlü olmak sizin haklı olduğunu göstermez” bunu ifade etmeliyiz." ifadesini kullandı.

ABD TEMSİLCİSİ KÜRSÜYE ÇIKTI

Haley, ABD'nin temsilcisi konuşmasının başında BM'ye en fazla maddi katkı sağlayan ülkenin ABD olduğunu söyledi. Haley, ABD'nin kararının barış sürecine zarar verecek herhangi bir nitelik taşımadığını söylerken, kararda Kudüs'ün nihai sınırlarına ilişkin bir vurgu olmadığını aktardı.

YİNE TEHDİT ETTİ

Haley, "ABD Kudüs'e büyükelçiliğini taşıyacaktır bunu bizden ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır" dedi.

AMERİKA'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan kararına karşı hazırlanan Kudüs tasarısı BM Genel Kurulunda oylanıyor. Amerika tasarıya evet oyu verecek olan ülkeleri tek tek not edecek. Önce Donald Trump 'parayı keseriz' diyerek tehdit etti ardından Amerika'nın BM'deki elçisi twitter üzerinden benzer ifadeler yazdı. Nikki Haley, "Oylama sırasında ABD isimleri alacak" diye yazdı.

BM KUDÜS OYLAMASI

Kudüs tasarısı BM genel kurulundan önce BM güvenlik Konseyi'nin gündemine getirildi. Ancak beklendiği üzere daimi üye ABD, tasarıyı veto etti. ABD'nin vetosu nedeniyle 15 üyeli konseyden tasarı lehine 14 oy çıkmasına rağmen karar alınamadı. Bunun üzerine tasarı, BM Genel Kurulu dönem başkanı tarafından "acil özel oturuma" çağrıldı. İşte bugünkü oylama Amerika'nın veta ettiği o tasarı içindi.

KUDÜS KARARININ KABULÜ NE ANLAMA GELİYOR?

BM Genel Kurulundan çıkan bu kararın bağlayıcılığı bulunmuyor ancak ABD ve İsrail'e karşı önemli bir diplomatik hamle sayılıyor.

Tasarının Genel Kuruldan ezici çoğunlukla geçmiş olması, uluslararası platformlarda ve dünya kamuoyunda ABD ve İsrail'i baskı altına almak için önemli bir girişim olarak değerlendiriliyordu.

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York'ta Birleşmiş Milletler'de düzenlenen Kudüs oylamasına saatler kala yaptığı açıklamada, BM için 'yalanlar evi' ifadesini kullanmıştı. Netanyahu, İsrail'in oylamayı kabul etmeyeceğini söylerken, ABD'nin öncülüğünde diğer ülkelerin de başkentlerini Kudüs'e taşıyacaklarını iddia etmişti.

Kaynak: İnternethaber

hakan akbaşhakan akbaş