Köşe Yazarları
Giriş Tarihi : 15-03-2012 23:22   Güncelleme : 15-03-2012 23:22

Gerze'nin Geleceği

Gerze'nin Geleceği

Yaşam insanlar için sürprizlerle doludur. Kimse gelecekte ne ile karşılaşacağını ne olacağını kestiremez. Onun için yaşam güzeldir. Bu da yaşamı tekdüze ve çekilmez olmaktan çıkarır. Sürprizler, beklenmedik veya beklediğimiz pek çok olay hayatı heyecanlı ve umut dolu yapar, daha yaşanabilir daha sevimli hale getirir. Her şey aynı olsaydı, heyecanı olmasaydı, çoğu kez yarın ne olacağını bilebilseydik hayatın bu kadar güzel olabileceğine inanan var mı, bilemiyorum.

 

Benim için de, bu güzel sahil kasabası yaşamın bir sürprizi oldu. Hayatımın son 25 yılını geçirdiğim Samsun’dan Gerze’ye gelişim planlanmış bir durum değildi. Sağlık Bakanlığı’nın boş kadrosu burada olduğu için Gerze Devlet Hastanesi hayatımın yeni dönemi oldu.

 

Gelip geçerken gördüğüm Gerze’den farklı bir yer olduğunu gördüm. İnsanlar transit geçerken Gerze’yi çok fazla tanıyamıyorlar. Bu güzel sahil kasabasının nüfusu yaşlılardan oluşuyor. Ekonomisi çok durgun, Gençler sanıyorum iş bulmak, hayatını kazanmak için başka illere özellikle İstanbul’a göç etmişler. Bu yapı Gerze’yi sakin, ekonomik yönden zayıf kılıyor. Ayrıca gençlik demek gelecek demektir onun için Gerze ekonomik olarak daha ileri gitmek istiyorsa bu göçü durdurmak, nüfus yapısını gençleştirmek zorundadır. Bunun çözümü, bu konuda yapılması gereken şey; istihdam alanları yaratmak ve gençlerin göç etmesini önlemek olmalıdır.

 

Yazın, turizm dolayısıyla elde edilen gelir Gerze için gelecek temin edemez. Olsa olsa geçimini sağlar, durağan yapının sürmesinden başka katkı sağlayamaz.

 

Gerze için kalkınma, ekonomik gelişme alanı yine turizm olabilir, ancak bu turizm çeşitlendirilmeli, kongre turizmi, bayi toplantıları, kongreler, panayır ve fuarlar burada yapılabilmelidir. Buna alt yapısı hazırlanmalıdır. Kış turizmini canlandıracak çabalar ve yatırımlarla Gerze ekonomisi canlandırılmalıdır.

 

Turizm, alt yapı ve kültür gerektirir. Yani, okullardan yetişmiş turizm belgeli insan gücü, otel, kongre salonları, eğlence ve kültür mekânları, spor ve sağlık üniteleri bu günden planlanarak Gerze’nin geleceğini daha iyi bir duruma getirilebilir. Gerze, sivil toplum örgütleri, siyasi kişiler, partiler, yerel yönetim, iş adamlarıyla bu yönde elbirliği ile çaba göstermelidir. Bu çaba Gerze’nin geleceğidir. Dilerim, bu konuda kamuoyu oluşur, ilgililer bu konuda yapılması gereken çabaları gösterir ve Gerze hak ettiği tarihsel, kültürel, coğrafi yeri alır ve gelecekte de göç vermeyen, gençleri ile ekonomik hayatı canlanmış bir turizm kenti olarak karşımıza çıkar diliyorum.

 

Denizin, balığın ve güzel insanların kenti olan Gerze’ye daha iyi yaşam şartları sağlamak, gençlerin göçünü önlemek, daha çok gelecekteki Gerze’yi hedef alıp, çaba ve çalışmaları bu yönde geliştirmek bence bu günden en büyük hedef ve amaç olmalıdır.

 

İnancım, bu yöndeki çabalar artacak ve gelecekte umut ettiğimiz Gerze yaratılacaktır.

Bu konudaki çabaların artmasını diliyorum.


Dr. M. Emin Dinçcağ

AdminAdmin