Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 14-09-2019 10:10

Gazi'nin Tüm Sorularını Bildi

"Tarih 15 Eylül 1928'i gösteriyor, yer: Sinop. Gazi Mustafa Kemal Atatürk şimdiki Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu önünde kara tahta başında yeni Türk alfabesini ilk kez tanıtıyor. Peçeli bir kadın Gazi'nin sorduğu tüm harfleri tek tek biliyor. Gazi şaşırıyor."

Gazi'nin Tüm Sorularını Bildi

Harf inkılabını Sinop’tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün Sinop'a gelişinin 91. yıl dönümünde önemli bir hatıra ortaya çıktı. Sinoplu Araştırmacı Gazeteci Hamdi Gökçen'in yaklaşık 25 yıldır izini sürdüğü ve 91 yıl önce yani 15 Eylül 1928'de yaşanan hatıranın ayrıntılarını Ayten Gökdağ Özen, Askeri Ateşe ve Yüzbaşı Sadettin Buğa'nın eşi olan halası Nuriye Buğa'dan duyduğu şekliyle, Gazeteci Gökçen'e anlattı. Gazi Mustafa Kemal 15 Eylül 1928 günü Sinop'a geldiğinde valiliğe verdiği emirle Yatı Mektebine (Şimdiki Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu) kara tahta kurulmasını ve protokol ile halkın orada yerini alması talimatını verir. Bir müddet sonra valilikten Yatı Mektebine yürüyerek giden Gazi, kurulan kara tahtanın karşısındadır.

TÜM HARFLERİ TEK TEK BİLİR

Ve ondan sonrasını Ayten Gökdağ Özen'den dinleyelim: “Nuriye Halam şunları anlatmıştı. Gazi Mustafa Kemal'in Sinop'a geldiği gün çarşaflı ve peçeli bir kadının dikkatli bakışları Atatürk'ün dikkatini çeker. Bu kadın Nuriye halamdan başkası değildir. Ve bu dikkati ve heyecanlı bakışlı kadına Mustafa Kemal seslenerek “Sen kimsin?” diye sorar. Halamda peçesini açtıktan sonra “Askeri Ateşe Yüzbaşı Sadettin Buğa'nın eşiyim” der. Mustafa Kemal "O benim silah arkadaşımdır” diyerek halamı kara tahtaya çağırır. Mustafa Kemal: "Yeni alfabe hakkında bilgin var mı?" diye sorduğunda, halam "Var" cevabını verir ve daha sonra gösterilen tüm harfleri bilir. Gazi, bundan oldukça memnun kalmıştır ve "Benden bir istediğiniz var mı?" diye sorduğunda halam "Sağlığınız" diye cevap verir.

OSMANLI SARAYINDA LATİN ALFABESİNİ ÖĞRENDİ

Nuriye halam küçük yaşta annesi ölünce babası tarafından kendileri gibi İstanbul'da sarayda görevli Çerkez Zekeriya Paşa'ya (Buğa) halamı teslim etmiş. Nuriye hala sarayda iyi bir eğitimle hem eski, hem de yeni alfabeyi öğrenmiş. Bu hatırayı halamdan pek çok kez dinlemiştim"

Kaynak VitrinHaber

AdminAdmin