Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 25-04-2019 10:52   Güncelleme : 25-04-2019 12:02

“Yakup Ağa Konağı” müze mi oluyor?

Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, “Yakup Ağa Konağı’nın etnografya müzesi olması için gereken desteği veririm”

“Yakup Ağa Konağı” müze mi oluyor?

Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun’dan, Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy’a nezaket ziyareti.

Yapılan ziyarette Gerze Yakup Ağa Konağı ve yangın evleri ile ilgili birçok istişarelerde bulunan Tosun,  “Biz İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü olarak Sn. Başkanımızın bu alandaki çalışmalarına destek vermek için her daim yanındayız” dedi.

Tosun, Gerze’nin en önemli tarihi yapıtlarından biri olan Yakup ağa Konağı’nı 2001 yılında kamulaştırdıklarını, 2005 tarihinde ise restorasyonunu gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un ilçemize gelerek Yakup Ağa Konağını ziyaret ettiğini ve buranın aslına göre tadilatının yapılması noktasında ödenek aktarıldığını belirten Tosun, “Bu binaların en büyük sorunu bakmak ve muhafaza edebilmektir. Zira bu binalar insanla birlikte yaşar. Bu binalar fonksiyonlu hale getirildiği sürece ömrü uzun olur. Yakup Ağa Konağı 19.yy Türk Mimarisinin en güzel eserlerinden birisidir. Şuanda İl Özel İdaresine tahsisli olan bu binayı Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy kültür amaçlı talep  HH ederse, bu tarihi binada Gerze’nin otantik eserleri Gerze’nin etnografik eserleri burada sergilenebilir” dedi.

“Etnografya Müzesi olması için destek sağlarım”

Tosun, Yakup Ağa Konağı’nın etnografya müzesine çevrilmesi için gereken desteği verebileceğini ifade ederek; “Biz bu binayı restore ettikten sonra unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, dokuma tezgahları yaptırılarak burada sergilenebilir. Bura da etnografya müzesi kurulması istenirse, buranın turizme kazandırılması noktasında tüm personelimle Sn. Başkana katkıda bulunurum. Gerekirse bakanlıktan da yardım almak suretiyle buranın etnografya müzesine dönüştürülebilmesine katkı sağlarız” şeklinde konuştu.

“Bu eser kamuya kazandırılmalı”

Başkan Şensoy ise konağın en iyi şekilde değerlendirilmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını ve yapmaya devam ettikleri belirterek; “Ben bir Gerzeli olarak Gerze’nin tarihini, kültürünü ve değerlerini yaşatmak adına elimden gelen her şeyi yaparım. Yakup ağa Konağı’da bu değerlerden biri. Biz buranın bir an önce faaliyete geçmesi adına çeşitli projeler geliştiriyoruz. En güzel haliyle şehrin göbeğinde duran bu eser değerlendirilerek kamuya kazandırılmalı” dedi.

hakan akbaşhakan akbaş