Güncel
Giriş Tarihi : 05-09-2022 11:14   Güncelleme : 05-09-2022 12:57

Tarımda Sinop Modeli Geliyor

Sinop'ta uygulanması planlanan "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi ile rüzgar enerjisiyle seraların ısıtılması planlanıyor

Tarımda Sinop Modeli Geliyor

Sinop'ta uygulanması planlanan "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi ile rüzgar enerjisiyle seraların ısıtılmasının planlandığı ve projenin 'Sinop Modeli' olarak literatüre geçeceği belirtildi.

Dünyada ilk kez Sinop'ta uygulanacağı kaydedilen, tarımın 12 aya yayılmasının hedeflendiği "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi ile ilgili olarak Sinop Valiliği toplantı salonunda Vali Erol Karaömeroğlu'nun başkanlığında proje sahibi Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Çetin Elmas tarafından bilgilendirme sunumu yapıldı.

PROJEYİ 'SİNOP MODELİ' OLARAK HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ

Konuşmasında Dünyadaki gıda ve kriziyle beraber tarımın değerinin çok daha iyi anlaşıldığını söyleyen Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, “küresel ısınma ile birlikte iklimler değişiyor, Akdeniz İklimi Karadeniz İklimine doğru kaymaya başlıyor.

20-30 yıl sonra tarım bölgesi Sinop olacak. Bizde tarımı Sinop’ ta 12 aya yaymak için ne yapabiliriz diye düşünürken Prof. Dr. Çetin Elmas’ ın Rüzgâr Enerjili Isıtma ve Sıcak Su Temin Sistemi ile ilgili projesini öğrendik.

Bu modeli Sinop’ ta uygulayacağız, Sinop’ ta seracılığı nasıl destekleyebiliriz diye bir çalışma içerisindeyiz. Bu projeyi Sinop modeli olarak hayata geçirmek istiyoruz; bölgesel bir kalkınma modeli olarak Sinop’ ta uygulamak istiyoruz ” diye konuştu.

Prof. Dr. Çetin Elmas'ı Sinop'a davet eden Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru' da, projenin tarımda çığır açacağını belirterek projenin oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Kuru; “Dünya’ da küresel ısınma ile birlikte kutuplarda buzul erimesi, suların yükselmesi, yağmurlar, fırtınalar yani korkunç bir iklim değişikliği yaşanıyor. Önümüzdeki 50 yıllık zaman sürecinde zirai fonksiyonların sadece Karadeniz Bölgesinde olabileceği ile ilgili bir öngörü var. Bizde bu öngörünün uygulama merkezini Sinop seçmiş olduk” ifadelerini kullandı.

Projenin mimarı Prof. Dr. Çetin Elmas gerçekleştirdiği sunumda, uygulamanın teknik detaylarını paylaştı. Elmas, rüzgârdan enerji üreteceklerini, Sinop’ un coğrafi yapısının buna uygun odluğunu söyledi.

Elmas, “enerji olursa her şeyi yapabiliyorsunuz. Biz, sıcak su üreteceğiz. Bağ evi, çiftlik ve seralar gibi yerlerin ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayalım.

Türbinin, düşük ve orta hızlı rüzgarlar ile çalışan, daha yüksek güç ve kapasite faktörüne sahip. Sistemin kurulumu ucuz, zehirleyici ve yanıcı değil, enerji depolanabilir, ısı kapasitesi yüksek ve işletme masrafı yok" diye konuşarak proje hakkında bilgiler verdi.

AdminAdmin