Güncel
Giriş Tarihi : 26-08-2023 12:15   Güncelleme : 26-08-2023 12:46

‘Balina Aydın’ şimdi de belgesel oluyor

Gerze' nin tanıtımına da katkı sağlayacak olan Beyaz Balina Aydın Belgeselinin çekimleri sürüyor

‘Balina Aydın’ şimdi de belgesel oluyor

Gerze limanına geldiği günlerde şöhreti önce Türkiye ardından dünya gündemine yayılan Balina Aydın ile ilçemizin ismi de o günlerde hem Türkiye hem de dünya basınında önemli bir yer edinmişti. 1992 yılında Ukrayna`daki havuzundan kaçarak ilçemiz sahillerine gelen Beyaz Balina Aydın birçok kişinin belleğindeki yerini korurken yakın bir zamanda bir çocuk kitabına da konu olmuştu. 

BEYAZ BALİNA AYDIN BELGESELİNİN ÇEKİMLERİ BAŞLADI

25 Ocak 1992 yılında Ukrayna’nın Sivastopol kentindeki havuzlardan kaçıp, 500 km’lik bir mesafeyi kat ederek Türkiye sahillerine gelen Beyaz Balina, Gerze’yi mekan seçmiş ve halkın kendisine göstermiş olduğu sevgi ve ilgiye karşılık verircesine uzun bir süre burada konakladı. Gerze halkı Beyaz Balinaya “Aydın” ismini verdi. 

Kısa sürede Gerze halkının sevgilisi olan Beyaz Balina Aydın’ın ünü ülke sınırlarını aşarak yurtdışına yayıldı. Ukraynalı yetkililer özel eğitimli olan Aydın’ı almak için mahkemeye başvurdu ve mahkeme Aydın’ın Ukrayna’ya iadesine karar verdi. Ukraynalı yetkililer Aydın’ı alarak Ukrayna’ya götürdüler.

Gerze halkı Aydın’ın gidişine üzülür. Ancak aradan geçen bir yılsonunda 18 Temmuz 1992 günü, festivalin açılış gününde sürpriz yaparak Aydın Gerze’ye tekrar gelir. Sanki halkın kendisine göstermiş olduğu ilgi ve seviye karşılık olarak minnet borcunu ödercesine veda etmek için gelmiştir.

Tüm hünerlerini sergileyerek festivalin açılış gününü şenlendirmesinin ardından Aydın, Gerze’den uzaklaşarak gözden kayboldu.

Başkan Şensoy, Gazeteci Gümüş, Yalçın Ergir….

Uluslararası festivallerde de gösterilecek olan Beyaz Balina Aydın’ ın belgesel çekimleri başladı. Belgesel çekimleri için İstanbul’dan Gerze’ ye gelen ‘Be Film Yapım Plato Stüdyo’ ekibinden Berrin Mert,  Aytekin Mert, Yakup Günhan ve Sefa Demir,  Balina Aydın’ la ilgili doneleri toplarken zamanın şahitleriyle de röportaj yapıyor.

Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy’ da İlçemizin tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan Balina Aydın özelinde yapılan araştırma ve belgeselin program çekimlerine Gerze Belediyesinin faaliyet ve projeleri ile birlikte konuk oldu.

Bununla birlikte o tarihlerin şahitlerinden Sinoplu Gazeteci Halit Gümüş’ te belgeselin konuğu olarak Balina Aydın’ la ilgili bildiklerini ve anılarını anlattı.

AdminAdmin