3 yılda çıkarttığı 10 kitapla Türkiye’nin en üretken yazarları arasına adını yazdıran Nihat Gökmen, ziyaret ettiği Gerze’den çok etkilenerek kitabını yazmaya karar verdi. İlçemizin geçmiş tarihinin, bugününün ve geleceğe dönük yapısının işleneceği kitap, 2017’nin son çeyreğinde okuyucularla buluşacak.
Sinop’ta bir kitap fuarına katılmak için geldiği sıralarda Gerze’yi de ziyaret ettiğini ve Gerze’de bir otelde kaldığını belirten Gökmen, ilçemizin doğal güzelliklerine ve tarihine hayran olduğunu belirtti. Buraya geldikten sonra Gerze ile ilgili bir kitap yazma fikri oluştuğunu ve bu konu hakkında incelemelerde bulunduğunu söyleyen yazar, başkahraman ekseninde Gerze’nin geçmişinden başlayıp, beklenen geleceğine uzun bir yolculuk yapacak.
“Gerze 56 uygarlığın merkezi”
Romanında Gerze ve Sinop’a önemli bir yer ayırdığını ifade eden Gökmen, “yakında piyasaya çıkacak olan romanımı tüm Gerzelilerin ve bütün kitap okuyucularının zevkle okuyacağını biliyorum” şeklinde konuştu. Gerze’nin doğasının imrenilecek derecede güzel olduğunu belirten emekli eğitimci, Anadolu’nun tarihinin burada yaşadığını vurguladı. “Gerze tarih boyunca 56 uygarlığın merkezi olmuş. Burada Bizans’ı da, Roma’yı da, Osmanlı’ya, Türkiye Cumhuriyeti’ni de bulursunuz” diye konuşan Gökmen, bir zaman akışı içerisinde Gerze ve Sinop’u anlatacağını sözlerine ekledi.
Gerzelilerle yeniden birlikte olmak istiyor
Bu yıl ilki düzenlenen Çocuk Kitapları Günleri’nde yerini alan ve imzalı kitaplarıyla Gerzelilerle buluşan Nihat Gökmen, bu etkinliğin kurumsallaşacağına inandığını ve Gerze ile ilgili kitabı çıktığında da burada tanıtma fırsatı bulacağına inandığını gazetemiz mikrofonlarına aktardı. Gerzelilerle birlikte olup, o onur ve kıvanç içerisinde kitabını ilçemizde tanıtmak istediğini belirtti. Gerze’ye yaptığı kısa ziyareti kapsamında burayı çok sevdiğini ve çok etkilendiğini ifade etti.
“Toplumları geliştiren temel olgu okuma ve kitaplardır”
Çocuk ve genç edebiyatı alanında, üç yılda verdiği 10 eserin yanı sıra iki eserinin de basıma hazır olduğunu belirten üretken yazar, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, çocuk edebiyatı alanında verilebilecek eserlerin toplumsal kalkınmaya ciddi katkılar sağlayacağının altını çizdi. Toplumların en çok önem vermeleri gereken alanlardan birinin çocuk edebiyatı olduğuna vurgu yapan Gökmen, “toplumların gelişmesini sağlayan temel olgu okuma ve kitaplardır. Toplumların çağdaşlaşmasını sağlayan elbette ki, toplumların kitaplara karşı ilgileri, kitap okuma oranları, bilinç düzeyleri ve kültür düzeyleridir” dedi.
“Vatan kadar önemli”
“Artık ülkelerin toprakları kadar, vatanları kadar önemli olan çocuklarıdır ve yetişmiş olan eğitimli insan gücüdür” diyen Gökmen, gelecek nesillerin bilinç ve kültür düzeylerinin toplumsal gelişime büyük bir katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Aksi takdirde, insanların içinde bulunduğumuz çağda kendilerini yetiştirmelerinin, çağın donanımlarına ve bilgi birikimine sahip olmalarının söz konusunu olmayacağını ifade etti.
Nihat Gökmen kimdir?
1956 doğumlu olan Nihat Gökmen’in asıl branşı sınıf öğretmenliği. Yıllarca sınıf öğretmenliği, okul müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi şube müdürlüğü ve müdür yardımcılığı ile ilçe milli eğitim müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2011 yılında emekli olan Gökmen, kendisini tarif ederken “fırıncılıktan kuyumculuğa kadar 20’ye yakın mesleğim var” diyor. Çocuk ve genç edebiyatıyla ilgili faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini aktaran Gökmen, yetişkin edebiyatına yönetil çalışmaları da bulunduğu belirtti. Kitaplarını “sıradışı, ilginç, eğitici, öğretici ve insanların edebiyatın hazzını bulabilecekleri kitaplar” olarak tanımladı.
Nihat Gökmen’in yayınlanan kitapları:
Kayıp Uçak
Kartal Kayalıkları
Issız Baykuş Adası
Karlı Vadi
Denizde Kopan Fırtına
Sihirli Ada
Gizemli Mağara
Kurtların Gölgesinde
Issız Baykuş Adası
Maymun Çocuk Sisi
Haber: Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi