Sağlık
Giriş Tarihi : 15-08-2023 14:19   Güncelleme : 15-08-2023 16:29

Gerzeli vatandaşlar keneye karşı bilgilendirildi

Gerze’ de sağlık çalışanları yaz mevsiminin gelmesiyle ortaya çıkan kenelere karşı vatandaşları bilgilendirdi

Gerzeli vatandaşlar keneye karşı bilgilendirildi

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi tarafından halk eğitimleri verilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ağustos ayı etkinlikleri kapsamında Yenikent ve Karlı köylerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda bilgilendirmelerde Gerze Toplum Sağlığı Merkezi sağlık çalışanları tarafından bugün de ilçe merkezinde bilgilendirmelerde bulunularak konu ile ilgili broşürler dağıtıldı.

Geçtiğimiz günlerde köylerde yaşayan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünü bulaştıran kenelerin sıklıkla görüldüğü Gerze Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları, ilçe merkezinde ve kırsal kesimde yaşayan vatandaşları keneye karşı uyararak broşür dağıttı.

Sağlık çalışanları, vatandaşları özellikle keneye çıplak elle dokunmamaları konusunda uyardı. Kenenin bulaşmaması için öncelikle tedbirli olmak gerektiğini hatırlatan sağlık çalışanları bulaştığı durumda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları konusunda uyarılarda bulundular.  

Vücuda kene tutunmuş bir kişinin, keneyi kendisinin çıkarmaya çalışmaması gerektiğini, keneye çıplak el ile müdahale edilmemesi ve kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen sağlık çalışanları,  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının nasıl bulaştığı hakkında bilgiler verdi.

Nasıl Bulaşır?

Keneyle temas, virüs taşıyan kenenin tutunması, virüs taşıyan keneye ve bu keneleri taşıyan hayvanlarla temas, virüs bulaşmış hastalarla direkt temas, hastalara ait dokular, tükürük, kan ve diğer birçok vücut sıvısı bulaştırıcıdır. Çiftçiler, veteriner hekimler, hayvancılık yapanlar, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, hasta yakınları, endemik bölgede bulunmak, kasaplar, kesimhane çalışanları riskli gruplardır. Genellikle kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, üşüme-titreme, bulantı, kusma, ishal, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Kanama bulguları, bilinç bulanıklığı, şok ve çoklu organ yetmezliği ile ölüme kadar gidebilir.

AdminAdmin