Güncel
Giriş Tarihi : 25-08-2023 15:21   Güncelleme : 26-08-2023 10:19

Gerzelilerin kışa hazırlık mesaisi başladı

Yaz aylarının sonuna yaklaşırken mutfaktaki kış telaşı başladı

Gerzelilerin kışa hazırlık mesaisi başladı

Gerzeliler domates, biber, patlıcan, taze fasulye gibi sebzeleri toplayıp, kış aylarında da sofralardan eksik olmaması için konserve yapmaya başladı. Bahçesi olmayanların da pazar ve manavlardan kilolarca sebzeler alarak hazırlık yaptıkları görüldü. Tam mevsimi olan domateslerden yapılan konservelerin yanı sıra hanımlar kırmızıbiber, fasulye ve domateslerle turşu yapımına da başladı.

Konserve, turşu ve birçok kışlık yiyecek hazırlamak isteyenler sebze ve meyve pazarının yolunu tutuyor. Yaz aylarının sonuna yaklaşırken vatandaşları kışlık yiyecek hazırlama telaşı sardı.

Yaz aylarında yedikleri meyve ve sebzelerin tadını kışında alabilmek için konserve, turşu, tarhana hazırlama işi ev hanımlarına düşüyor. İlçemiz cuma pazarında da kışlık yiyecek hareketliliği başladı. İlçemizin yerli halkı ile tatilciler kışlıklarını hazırlamak için istedikleri sebze ve meyveleri almaya çalışıyor.

Yaz aylarında sofralarda en fazla bulunan yiyecek olan fasulyenin turşuluğu 35 ila 45 TL arasında tezgâhlarda yerini almış. Özellikle çorbaların yanında oldukça sık kullanılan yeşil biber turşusu için biberin fiyatı 15 ila 25 TL, domatesin ise 25 ila 35 TL arasında değişiyor. İlçemizde oldukça yaygın olan kızılcık da tezgâhlardaki yerini almış durumda. Şerbeti, reçeli ve turşusu yapılan kızılcığın fiyatı 40 TL. Turşuların ve konservelerin olmazsa olmazı sarımsağın fiyatı ise 30 ila 80 TL arasında değişiyor.

Konserve yapmanın püf noktalarını anlatan esnaflar, sevilen ve sofralarımızdan her mevsim eksik olmasını istemediğiniz tüm sebze ve meyvelerin konservesini yapabileceğimizi belirttiler ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin yapılan konserve malzemesinin mevsiminde ve taze olmasının çok önemli olduğunu kaydettiler.

Konserve yapıp uzun süre kullanacak hanımların, sebzelerde tuz, meyvelerde ise şeker şurubu konservenin ömrünü uzattığı kaydederken kavanoz ve kapak seçiminin de önemli olduğunu belirttiler.

Kadınlar, yaptıkları konservelerin, salçaların yanı sıra ilçemizde bol ceviz ve tereyağı ile tüketilen, oldukça sevilen kesme makarna stoğu da yapmaya başladı.

AdminAdmin