İlçemizde kurulması planlanan kafes balıkçılığına karşı harekete geçerek çalışma başlatan YEGEP ve ilçemizde ki bazı STK'lar, 30 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda Töngel Sokağı'nda eylem yapma kararı almıştı.
''Kafes Balıkçılığına Hayır'' ve ''Hamsini Al Gel'' sloganlarından yola çıkarak harekete geçen grup 3 Aralık Pazar sabahı İskele Balıkçılık Kooperatifi önünde buluşarak ilk olarak çalınan düdükler eşliğinde İskele ucuna kadar yürüdü. İlçemiz balıkçılarının da tekneleriyle Deniz'den destek verdiği eylem daha sonra Töngel Sokağında devam etti.
Balıkçıların tekneleriyle Töngel Sokağı'na hareket etmesinin ardından eyleme katılan vatandaşlar ve STK'lar da araçlarla eylemin devam edeceği Töngel Sokağı'na gitmek üzere yola çıktılar.
Töngel Sokağı'nda devam eden eylemde liman içine balıkçı teknelerine astıkları ''Gerze Kafese Alınamaz, Kafesleyemeyeceksiniz'', ''Doğal Balıkçılığa Evet, Kafes Balıkçılığına Hayır'' yazılı pankartlarla tek tek giriş yapan ilçemiz balıkçılarını Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı ve vatandaşlar sloganlar ve alkışlarla karşıladılar.
Bir süre düdük çalarak ve ''Gerze Kafese Alınamaz'' sloganlarıyla eylemlerine devam eden grup ellerinde ''Ekmek Tekneme Dokunma'', ''Kafes Balıkçılığına Hayır'', ''Midyenin tavasını Gerze'nin havasını seviyoruz'', ''Hamsimizi Yem Yaptırmayız'', ''Karadeniz Asidir Kafese Alınamaz'' yazılı döviz ve pankartlar taşıdılar.
Eylem daha sonra Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı'nın basın açıklaması ile devam etti. Belovacıklı, Töngel Sokağı'nın iki büyük darbe gördüğünü belirterek başladığı konuşmasında; ''Sahillerimiz doğal halleriyle Dünya'nın en güzel yerleriyken Karadeniz Sahil Yolunun yapılmasıyla kaya yığını haline geldi. Şimdi de denizimizi kirletmek istiyorlar. Burası balıkçılıkla geçinen bir ilçe. Bu ilçede özellikle kıyı balıkçılığı yapılmaktadır. Gerze, Töngel Sokağı yıllardan beri denizi kirlettiği ve yok ettiği için trol avcılığını yapmamaktadır. Yıllardır Gerze'ye hiçbir trol teknesi giremez. Düşünün bu kadar ince düşünen ve denizini seven bir balıkçı kitlesi varken buraya kafes balıkçılığının yapılması ilçemize, denizimize yapılmış bir ihanettir. Bizler buna karşı duracağız. Son yıllarda Ege'de ve Akdeniz'de yapılıyordu. Ege ve Akdeniz bunun mücadelesini verdi ve kazandı. Buralardan sökülen kafesler şimdi bizim temiz sularımıza getiriliyor. Buna dur diyelim. Bunun içinde mücadele edeceğiz, örgütleneceğiz, yasal ve yasal olmayan her türlü yöntemi deneyeceğiz. Yaşam alanlarımızı elimizden alıp kafes koymak istiyorlar. En son edindiğimiz bilgide 20 firmanın buna müracaat ettiğini öğrendik. Balıkçılar, Deniz'e ağ kuracak yer bulamayacaklar. Kurulacak olan onlarca kafes sonucunda göçmen balıklarımız hamsimiz, palamudumuz, lüferimiz bu bölgelerde rahatlıkla hareket edemeyecek ve yok olacak. Ekolojik dengeler bozulacak. Denizimiz kirlenecek ve her türlü haşerat sahillerimize dolacak'' açıklamalarında bulundu.
Belovacıklı, konuşmasının sonunda eyleme katılan gruba ''Hamsimize sahip çıkalım. Yanımızda getirdiğimiz kirlenmemiş taze hamsimizi ızgara yaparak yemek üzere sizleri piknik yapmaya davet ediyorum'' dedi.
Osman Başkanın davetinin ardından eylem, vatandaşların yanlarında getirdikleri hamsileri mangalda ızgara yaparak piknik yapmasıyla devam etti.
Ercan ÖZCAN / Gerzeninsesi