Güncel
Giriş Tarihi : 22-06-2018 11:52   Güncelleme : 22-06-2018 12:21

Mahalle ve köy muhtarlarına ‘İmar Barışı’ anlatıldı

Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından muhtarlara yönelik 'İmar Barışı' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Mahalle ve köy muhtarlarına ‘İmar Barışı’ anlatıldı

Türkiye'de uzun yıllardır imara aykırı yapılardan kaynaklanan sorunlar gündemin önemli konuları arasındaydı. Milyonlarca insanı ilgilendiren bu sorunu çözmek adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sinop il Müdürlüğü yetkilileri yürüttüğü çalışmaları Gerze'de muhtarlara anlattı.

Gerze müftülüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Gerze başta olmak üzere Dikmen ve Erfelek ilçelerinden yaklaşık 100 muhtar katıldı. Muhtarlara yönelik yapılan bilgilendirme toplantısında, her muhtardan sorumlu oldukları köy ve mahallelerde İmar Barışıyla ilgili verilen bilgileri vatandaşlara duyurmaları istendi.

İmar barışı konusunu anlatmak üzere toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sinop il Müdürlüğünden Harita Teknikeri Resai Aktaş, Şehir Bölge Plancısı Fatma Bilge Yıldız, Jeofizik Mühendisi Okan Aydın katıldı.

Yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda hayata geçirilen İmar Barışı sayesinde birçok vatandaşın yaşadığı sorunlar çözüme kavuşacak. Ülkemizde yaklaşık 13 milyon imara aykırı yapı olması ile birlikte vatandaşlar ve belediyeler arasında ortaya birçok sorun çıkmakta, mahkemelerde altından kalkılamayacak dosyalar oluşmaktaydı. Belediyeler çeşitli sebeplerden dolayı imara aykırı yapılara yıkım uygulamakta zorluklar yaşıyordu.

Yetkililer, İmar Barışının amacının ruhsata ve mevzuata aykırı yapılara verilecek kayıt belgesi ile vatandaşların imar sorunlarını çözmek olduğunu belirtti.

İmar Barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsayacak. Yetkililerin anlatımlarına göre İmar Barışı vatandaşa birçok fayda sağlayacak.

‘İmar Barışı’yla ilgili önemli konu başlıkları şöyle:

İmar barışının sağlayacağı faydalar
-İmar Barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz sağlanabilecek.
-Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak, ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri maliklerde alacaklardır.
-İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilmeyen para cezaları iptal edilecektir.
-Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.

Hazine Taşınmazı Üzerindeki Yapıların Durumu?
İmar Barışıyla, hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecek. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabilecekler.

‘Yapı Kayıt Belgesi’ alan yapı yenilenebilecek mi?
Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamayacak.

Müracaatlar nasıl yapılacak
Müracaat sırasında vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir. Müracaatlar 2018 yılı Haziran ayı içerisinde başlayıp ekim ayının son gününe kadar devam edecek.

Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedeli konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda ise yüzde 5 olacak şekilde hesaplanacaktır. Başvurular sırasında ödenecek bedelin en son 2018 yılı aralık ayının son gününe kadar yatırılması gerekir. Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulunca bir yıla kadar uzatılabilecek.

Yapı Kayıt Belgesinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecektir.

Bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışması yürütülen belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde sıfır faizli kredi imkanı sağlancak. 

AdminAdmin