Kültür&Sanat
Giriş Tarihi : 14-10-2023 15:43   Güncelleme : 14-10-2023 17:19

Ödüllü film "Shambala" ilçemizde gösterildi

Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi isimli romanından uyarlanan, 47 farklı ödül almayı başaran ve bu yıl 2’ ncisi düzenlenen Gerze Uluslararası Sanat Çalıştayında ‘Çalıştay Sanat Özel Ödülü’ alan Sambala filmi, Gerze’ de izleyiciyle buluştu

Ödüllü film "Shambala" ilçemizde gösterildi

Cengiz Aytmatov'un Beyaz Gemi isimli romanından uyarlanan, yönetmenliğini Artıkpay Suyundukov'un yaptığı 47 farklı ödül almayı başaran 2020 yapımı Shambala filmi, çalıştayın ikinci günü olan 14 Ekim Cumartesi günü saat 13:00' de Gerze Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gösterildi.

Shambala filmini çalıştay için yetkililere ulaştıran Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk' ün mesajı yayınlandı. Türk mesajında şu ifadeleri kullandı: “Sinema farklı türleri olsa da insan emeğidir ve hayattan kesitler sunar. Bu yönüyle sinema anlama tanıma ve kaynaşmada çok önemli bir işleve sahiptir. Sambala filmi Türk Dünyasının en önemli yazarlarından Cengiz Aytmatov’un Ak Gemi eserinden uyarlamıştır. Tıpkı Aytmatov’un Kırgızistan ve Türk Dünyasını tüm dünyaya tanıttığı gibi Sambala da dünyanın birçok ülkesinde izlenmiş ve şuana kadar Oscar adaylığı da dahil onlarca ödül kazanmıştır. Filmin yönetmeni Artıkpay Süyündükov Türk Dünyası aşığıdır ve Türkiye’den alınan ödül Onun için çok değerlidir. Şambala filminin yönetmeni ve film seti yöneticileri Manas Üniversitesi iletişim fakültesi hocalarıdır. Sinop üniversitesi Gerze sanat çalıştayında böylesine güzel bir ödüle layık görülmek bizi çok mutlu etmiştir. Başta rektörümüz olmak üzere tüm Sinop Üniversitesine ve Gerze Meslek Yüksekokuluna teşekkürü borç biliriz. Türk Dünyasından, Isık Gölden, Tanrı Dağlarından, ata topraklarından en içten saygı, sevgi ve teşekkürü iletmek isterim. Hep var olun. Saygılarımla.”

Shambala Filminin konusu nedir?

Şambala filmi, Cengiz Aytmatov tarafından yazılmış olan “Beyaz Gemi” adlı romana dayanmaktadır.

Dağlar arasında kaybolmuş bir orman boyunda, yaşlı bir adamla yaşlı bir kadın ve kadının kızıyla kocası ataerkil bir hayat sürmektedirler. Dört yetişkin ve ihtiyar adamın torunu olan Şambala adında yedi yaşındaki torundan müteşekkil olan kendine has bir aile modelidir. “Şam” Kırgız Türkçesinde “mum”, “bala” ise “çocuk” anlamına gelmektedir. Böylece mana olarak “mum çocuk” veya “ışık saçan çocuk” olarak da anlaşılabilir. Şambala, ciddi şekilde kadim peri masalına inanmaktadır—en son yavru bebeği hasımlarından kurtararak sütüyle besleyen Geyik Ana efsanesi. İnsanların Geyiği öldürmesinin üzerinden uzunca bir zaman geçmesi gerçeğine rağmen, çocuk hala bir gün onun yakınlara bir yere döneceğine inanmaktadır.

AdminAdmin