Siyaset
Giriş Tarihi : 21-11-2023 16:50   Güncelleme : 22-11-2023 09:46

Uyanıksoy: “Pazaryeri şuan zehir saçıyor”

Gerze Belediye Başkanı Aday Adayı Ahmet Uyanıksoy, pazaryerinde çatının eternit olduğunu, pazaryerini 3 aşamada yenileyeceklerini kaydetti

Uyanıksoy: “Pazaryeri şuan zehir saçıyor”

CHP Gerze Belediye Başkanı Aday Adayı Ahmet Uyanıksoy, pazaryerini 3 aşamada yenileyeceklerini, proje kapsamında pazaryerinin aynı yerde kalacağını, park sorununu da ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Pazaryerinde çatının eternit yani asbesti çimentodan üretilmiş malzemeden olduğunu, bunun da sağlık açısından tehlike arz ettiğini söyledi. Pazaryerinin tarihçesinden bahseden Uyanıksoy, “biz Gerze’ de ana stratejimizi turizm üzerine kurduk yani Gerze’ nin bir turizm kenti olmasını istiyoruz ve bütün projelerimizi de ona göre şekillendirdik. Çok konuşulan, artık kangren haline gelen meşhur bir Pazar yeri meselesi var çünkü artık gerçekten sıkıntı haline gelmeye başladı. Bizim bir projemiz var fakat Pazar yerinin neden orada olduğunu bilmemizde fayda var.

Gerze 1956 da yanmadan önce Pazar yerinin olduğu yerde odun Pazarı denilen bir yer vardı ve Gerzelilerin orada alış veriş yapma alışkanlığı vardı. Burada odun satılıyordu sonra hayvan satılmaya başlanıyor, yılda bir kez panayır düzenleniyor ve yangından sonra Alman şehir plancı Gerze’ yi çizerken 906 evi yerleştiriyor ve bu yangın evlerinin tamamı güneş görüyor.

Bunları yaparken sadece yangın evlerini yerleştirmiyor, bununla beraber bazı sosyal alanları da yapıyor bunlardan bir tanesi pazar yeri, hal, yeşil alan, sahilde kullanılan oteller, restoranlar gibi ve pazaryerini yine aynı yere yerleştiriyor fakat o zaman Gerze’ nin nüfusu 3 bin 5 bin ve Pazar yeri bu ihtiyacı karşılıyor fakat Pazar yerinin stratejik bir özelliği daha var. O tarihte Gerze’ de 3 mahalle var; Hamidiye, Çarşı ve Köşk Mahallesi. Şu anki pazaryerinin bir tarafı Çarşı Mahallesidir; belediye tarafı Köşk Mahallesidir; cami tarafı da Hamidiye Mahallesidir yani pazaryeri stratejik olarak 3 mahallenin birleştiği noktadadır. Dolayısıyla pazaryerinin böyle tarihi bir özelliği de var.

Peki, Pazar neden Cuma günleri kuruluyor? Çünkü insanlar, yerel üreticiler camiye geldiklerinde oradan pazara da uğrasınlar, pazar canlansın diye Cuma günleri kuruluyor.”

O GÜN 3 BİNE HİTAP EDEN PAZARYERİ BUGÜN 25 BİNE HİTAP ETMİYOR

“O günden bugüne de aynı pazaryeri aynı adreste kurulmaya devam ediyor fakat bizi asıl rahatsız eden konu şu; o zaman 5 bin olan nüfusa cevap veren pazaryeri bugün 25 bine cevap vermiyor. O zaman otomobil kullanımı daha az, şimdi daha çok park sorunu yaşanıyor.

İşin en can sıkıcı tarafı maalesef onlarca yıldır pazaryerinin üzerinde eternit var, bu eternit asbest yani kanserojen demek. Onlar kırılıyor, dökülüyor, pazaryerine gidiyorum, herkesle sohbet ediyorum.

20 yıldır pazara gelen teyzeler var, onlar oradaki sıkıntıya daha iyi biliyorlar. Bu asbest kanser üreten çatıdan yağan yağmur orada bizim aldığımız ürünlerin üzerine dökülüyor. O Pazar yeri aslında şuan zehir saçıyor. Öncelikle bunu halletmemiz lazım” dedi.

Pazaryerini 3 aşamada yenileceklerini söyleyen Uyanıksoy, “1’ inci aşama 60 günde bitecek; çatıyı kaldıracağız, daha yüksek bir çatıyı ısı izolasyon olarak yapacağız yani burasının ısınmasını, aydınlanması, kendi içinde çözeceğiz ve ortadaki taşları kaldırıp düzenleyeceğiz. Hiçbir şekilde yere gıda konulamayacak. Özellikle yerel üreticilerden başlayarak bütün satıcıların, metrajlarını, oturma yerlerini, tezgahlarını, terazilerini biz yapacağız ve bunları numaralandıracağız. Kurallara uymayanları denetleyeceğiz. Bu şekilde ürün satın almaya gelen vatandaşlar çok rahat yürüyecek. Mutlaka güzel bir tuvalet ve çeşmeler yapacağız.

70 yaşın üzerinde olan ve engelli olan vatandaşların gıdalarını kendi evlerine biz taşıyacağız. Pazaryeri aynı adreste kalacak ve böylece daha temiz gıdaya ulaşacağız, yöresel bir pazaryeri olacak ve haftanın 7 günü açık olacak hatta yaz aylarında gece bile açık olabilir. Böylece satın alma alışkanlığını da bütün haftaya yaymış olacağız ve oradaki yoğunluğu biraz daha hafifletmiş olacağız.

2’ nci aşamada Gerze Belediyesi oradan kaldıracağız ve orayı da pazaryerine ekleyeceğiz. Cuma günleri giysi pazarı orada olacak ve haftanın diğer günleri orası park yeri olacak. Park meselesini çözmek için pazaryerine yakın 4 farklı alan belirledik. Örneğin tekel binasının yıkıldığı yerde Cuma günü sadece araç parkı olacak, orada tezgâh açılmayacak. Belediye binasını başka bir yere taşıyacağız, daha modern, daha işlevsel bir bina yapacağız.

3’ üncü aşamaya geldiğimizde 19 Mayıs Mahallesi ile Atatürk Mahallesinin birleştiği bir alanda 2’ nci pazaryeri kuracağız ve böylece oradaki vatandaşların da pazara daha rahat ulaşmasını ve oradaki yoğunluğun bölünmesini sağlamış olacağız. Bizim Ankara’ dan para beklemek, proje beklemek, orayı 2 katlı yapmak gibi bir planımız yok. Burası otantik, organik, sağlıklı köy pazarı olarak devam edecek” diye konuştu.  

AdminAdmin