Merhaba sevgili okurlar,
Bu yazımda, toplumumuzun önemli sorunlarından biri olan bağımlılık konusuna değinmek istiyorum. Amacım bağımlılığın birçok yönünü incelemek ve hem bireyler hem de toplum üzerindeki etkilerine ışık tutmak. Bu makalenin yararlı bir kaynak olacağını umuyor ve hepinize keyifli okumalar diliyorum.
Bağımlılık, bir nesne veya eylem üzerindeki kontrolün kaybedilmesi ve bunun sonucunda onsuz yaşayamama halidir. Bağımlılıkta irade devre dışıdır ve özgürlük yoktur; çaresizlik ve mutsuzluk iki baskın unsurdur. Bağımlılık güvenlik ihtiyacından doğar.
Sevgi, şefkat, korunma, güven, beslenme, sıcaklık gibi ihtiyaçlar bağımlılığın altında yatan ihtiyaçlardır. Bir bağımlılığınız mı var? Bağımlılık hem beyni hem de davranışları etkileyen bir rahatsızlıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın oluşması, gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etki rol oynar, bu bir sürecin sonucunda gelişen bir olgudur.
Yaşanan çaresizlikler zamanla öfkeye dönüşebilir. Ayrıca bu durum; dışarı çıkamama, fobiler, depresyon, uykusuzluk ve panik atak gibi bir dizi soruna da yol açabilir. Dahası, bağımlılık aileniz, arkadaşlarınız ve iş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizi etkileyerek yalnızlığa neden olabilir. Bağımlılık toplumumuzda giderek büyüyen bir problem olup, çocuklar ve gençler de dahil olmak üzere her yaş ve cinsiyetten insanı etkileyebilir.
Bağımlılık Toplumsal Bir Sorundur.
*Bağımlılık sadece onunla mücadele eden bireyi değil, aynı zamanda ailelerini ve bir bütün olarak toplumu da etkiler. Suç oranlarını, sağlık hizmeti maliyetlerini artırabilir ve sosyal hizmetler üzerinde ek yükler oluşturabilir. Ayrıca, bağımlılık uzun süreli acılara ve hatta ölüme yol açabilir.
*Bağımlılık genellikle alkol, tütün ve madde bağımlılığı ile ilişkilendirilse de, teknoloji, kumar, alışveriş, oyun ve yeme-içme gibi birçok başka davranışsal bağımlılık da vardır. Bağımlılık aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarına, çocukların büyüklerine ve kardeşlerine bağlanması gibi diğer canlılara bağlılık duyma şeklinde de ortaya çıkabilir.
Bağımlılık Neden Olur?
*Genetik ve çevresel faktörler
*Doğum öncesi ve bebeklik dönemi hastalıkları
*Ebeveynlerin baskıcı davranışları
*Çocukluk çağında yaşananların etkisi: Örneğin, travma veya istismara maruz kalan çocukların yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bağımlı davranışlar geliştirme olasılığı daha yüksektir
*Akademik stres *Ebeveynlerin aşırı korumacı davranışları: Çocuklar erken yaşlardan itibaren kendi savunma mekanizmalarını geliştiremezler ve sonuç olarak sürekli olarak birilerinin onları korumasına ihtiyaç duyarlar
*Akran baskısı ve uyum sağlama arzusu Bağımlılığın önlenmesi/ üstesinden gelinmesi için neler yapılabilir?
*Bağımlılığın bir başarısızlık değil empati, destek ve anlayış gerektiren bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. *Eğitim programları ve kamuoyu bilinçlendirme kampanyaları gibi önleme çabaları gençler arasında bağımlılık riskini azaltmada rol oynayabilir.
*Çocuk ve ergen bağımlılığının ele alınmasında erken müdahale ve tedavi çok önemlidir.
*Ebeveyn eğitim programları, bağımlılık belirtilerini tanıma ve sorunu ele alma konusunda rehberlik sağlayabilir.
*Çocuklarımızı spor ve sanatsal faaliyetlere yönlendirmek ve bu alanlarda desteklemek bağımlılığın önlenmesinde oldukça önemlidir.
*Bağımlılıkla mücadele edenlere destek ve kaynak sağlayabilir, bireyler ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri azaltabiliriz.
*Tedaviye erişimin artırılması, bağımlılıkla ilişkili damgalanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir ve bireylere bağımlılıklarının üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlayabilir.
‘’Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim."
Mustafa Kemal Atatürk
Saygılarımla, Orhan Uğur...
Halil koca
Teşekkür ve tebrik ediyorum ellerinize sağlık bizleri bilgilendirdiğiniz için 1 yıl önceBasri
Kalemine emeğine sağlık abi 1 yıl önce