https://www.gerzeninsesi.com/files/uploads/user/Orhan_UYur.jpg
Orhan Uğur

DÜŞÜNCEMİN “ÇIĞ”LIĞI

19-07-2022 16:34 391 kez okundu.

BAŞLARKEN

Bir arkadaş ortamında, Gerze’nin Sesi Gazetesi’nin sahibi Fatih Bey ile tanıştırıldım. Kendisinin, “Gazetemizin bir köşesinde yazı yazar mısın?” teklifine, önceliğimin “ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI” olduğu, bu doğrultuda çocuklar, ergenler, gençler ve yetişkinlere yönelik psikolojik, sosyolojik, pedagojik ve ahlaki içerikli, öğretici, eğitici, aydınlatıcı ve yol gösterici yazılar yazabileceğimi belirterek, faydalı olmaya çalışacağımı ilettim. Bu doğrultuda, kabul ettikleri takdirde onur duyarak, seve seve başlayacağımı bildirdim.

Kendisinin olumlu yaklaşımı sonucu izninizle yazılarıma başlıyorum. Her hafta farklı bir konu başlığı ile yazılarıma devam etmek isterim. Konu ve konu başlığı ile ilgili önerileriniz olduğu takdirde seve seve ilgilenip, o konulara da değinmeye çalışacağım.

Kendimi tanıtmam gerekirse; 1959 Gerze doğumluyum. İlk, Orta ve Lise öğrenimimi Gerze’de tamamladım. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü kazanarak okul yaşantıma İstanbul’da devam etmeye başladım. Ana alanımın yanında psikoloji, pedagoji ve felsefe eğitimleri de alarak üniversite yaşantımı noktaladım. Daha sonra Aile Terapistliği ve Adli Psikoloji eğitimleri aldım. Gerze’ye kesin dönüş yaptığım 2022 yılı başına kadar 46 yıl boyunca değişik sektörlerde görev alarak yaşamıma devam ettim.

Üniversite yaşamıma heyecanla başladığım 1976 yılında ülkemizin ve üniversitemizin değerli bir profesörü şu tespiti yapmıştı: “’EGOİZM’ toplumların en büyük problemidir.” Egoistlik aslında içgüdüsel bir davranıştır. Ama insanlar tarafından kontrol altına alınarak topluma ve insanlığa zarar vermeyecek boyutlara çekilmesi gerekir. Çıkarcı, sömürgeci, emperyalist güçler, ister Doğu ister Batı kökenli olsun, isterse içimizde yaşasın; bireyleri, aileleri ve toplumları ele geçirmek için kullandıkları bir sürü değişik katı ve acımasız yöntem ve uygulamalarına ilave olarak egoizmi kullanmaya başladılar. Birçok değişik iletişim kanalı ile tetikleyerek insanları bireyselleştirme yolunu kendilerine amaç edindiler. Toplumları çökertmek bu yollarla daha az masraflı ve kolay olmaktadır. Sonuç, bugün gelinen içler acısı, vahim durum…

Düşüncemin çığlığı, egoizme karşı. Düşüncemin çığlığı; hırsızlığa, haksızlığa, yalan-dolan ve riyakarlığa karşı. Düşüncemin çığlığı; bilgisizliğe, cehalete, ukalalığa, kibir ve kendini beğenmişliğe karşı. Düşüncemin çığlığı; öğrenmeyi bilmeyenlere, her şeyi bildiğini zannedip hiçbir şey bilmeyenlere karşı. Düşüncemin çığlığı; köşe başlarını tutup gençliğin önünü kesenlere, ahbap-çavuş ilişkilerine karşı. Düşüncemin çığlığı; kul hakkı yiyenlere karşı. Düşüncemin çığlığı; yanlışa doğruya bakmadan, körü körüne biat edenlere karşı.

ORHAN UĞUR

Neler Söylendi?

Göbeğini Kaşıyan Adam!

Fatihçiğim, gazetenin bir kıyısında köşesinde yazmayı lütuf olarak gören yazarımız, “önceliğimin “ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI” olduğunu ilettim” postasını da sana koymuş? Nereden geliyor bu üst perdeden bakış. Niye bu kadar taviz veriyorsun? Alkışlayan tüm yorumları yayınlıyor, en ufak bir eleştiri içeren yorum yayınlanmıyor. Benim yorumlar o zaman ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI’na karşı oluyor demek ki? Bir de şunu merak ediyorum, yazarımız akademik nosyonunu yazmış ama bu nosyon ile hangi görevlerde bulunduğunu açıklamamış. “değişik sektörlerde görev alarak yaşamıma devam ettim.” demesi de beni düşündürüyor. Okuyucuya karşı sorumlu bir yorumcu olarak, aklımda yine deli sorular var! gka Editörden; Sayın Göbeğini Kaşıyan Adam, Yiğidi öldür hakkını yeme demiş atalarımız. Bu konuda atalarımızı bir kez daha rahmetle yad ediyor, senin bu yazılarını okuyunca ne derece doğru söylediklerini hatırlamış oluyoruz. Şöyle ki; senin bu kaşımaların dilden dile dolanırken bir yorum da ben sana atayım dedim ve sana köşe yazarlığı teklif etmeye karar verdim. Seni bundan sonra bu köşelerde görmeyi arzu ediyoruz. Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda yerel ve genel işleyiş konularında yazılarını gka olarak dört gözle bekliyoruz. 2 yıl önce

Semih Sanlı

Kısaca bizi biz yapan değerlerimizdem koparılmış olmamız neticesinde gelinen nokta. 2 yıl önce

Ercan

Orhan cığım çok güzel çığlığımızın sesi olmuşsun. Teşekkür ederim. 2 yıl önce