Güncel
Giriş Tarihi : 17-01-2019 09:30   Güncelleme : 17-01-2019 11:19

"Amatör Denizci Belgesi"ne yoğun ilgi

Gerze’de 300 kişi Amatör Denizci Belgesi sınavına girdi

"Amatör Denizci Belgesi"ne yoğun ilgi

“Bir Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında başlatılan ve Gerze Meslek Yüksekokulu’nda eğitimleri verilen Amatör Denizci Belgesi sınavı 16 Ocak Çarşamba günü yapıldı.

"Bu alan bizim Mavi Vatanımızdır"

Sınav öncesinde Gerze Liman Başkanı Engin Kirpitci, sınava girecek katılımcılara yönelik kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılı olan 2023’e kadar 1 milyon amatör denizci hedefine ulaşma talimatı verildiğini söyleyen Kirpitci, konuşmasının devamında; “Bulunduğumuz bölgede sahilden 12 deniz mili mesafedeki alan Türk Karasularıdır. Uluslararası hukuk bakımından kara topraklarımızdan hiçbir farkı yoktur. Bu alan bizim ‘Mavi Vatanımızdır.’ Bu proje ile insanımıza denizcilik kültürü aşılamak, denizci millet denizci ülke hedefine ulaşmak, yüzümüzü denizlere, mavi vatanımıza çevirmek, ufkun ötesini görmek hedeflenmiştir” dedi.

Daha sonra Sinop Liman Başkanlığında Görevli Kaptan Gökhan Peker tarafından kaptan adaylarına amatör denizci eğitimi verildi. Denizcilik konusunda bilinmesi gereken önemli noktalara değinen Kaptan Peker, sinevizyon yardımıyla sınav öncesinde katılımcılara sunum gerçekleştirdi.

300 kişi sınava girdi

Yapılan sunumun ardından sınava geçildi. 300 katılımcının girdiği sınav 50 sorudan oluşup çoktan seçmeli olarak gerçekleştirildi. Gerze MYO’nun 6 amfisinde gerçekleşen sınavda Yüksekokulun öğretim görevlileri de gözetmenlik yaptı.

Gerze Liman Başkanı Engin Kirpitci, sınavda başarılı olan ve denizci belgesi almaya hak kazanan katılımcıların 24 metreye kadar özel tekne kullanma iznini almış olacaklarını ifade etti. Belge almak isteyen vatandaşların müracaatlarını almaya devam ettiklerini söyleyen Kirpitci, vatandaşların nüfus cüzdan fotokopisi, bir fotoğraf, B sınıfı ehliyet ve Maliye Bakanlığı veznesine yatırılacak 39 Lira 70 kuruşluk Amatör Denizcilik Belge (ADB) harç makbuzu ile başvuru yapabileceklerini ifade etti.

Kirpitci, ehliyeti olmayan vatandaşlardan ise aile hekiminden alacakları sağlık raporu istenileceğini de ayrıca belirtti.

           

Seda ŞengülSeda Şengül