Güncel
Giriş Tarihi : 14-02-2018 13:58   Güncelleme : 14-02-2018 17:29

Gerze Yangını 62. Yılında Yâd Edildi

1956 yılında Gerze’nin büyük bir kısmının yok olduğu yangının 62. yıldönümünde kayıplarımızı yâd etmek adına anma programı gerçekleştirildi

Gerze Yangını 62. Yılında Yâd Edildi

RESİM GALERİSİ İÇİN TIKLA

1956 yılında Gerze’nin büyük bir kısmının yok olduğu yangının 62. yıldönümünde kayıpları yâd etmek adına anma programı gerçekleştirildi.

13 Şubat Salı günü Gerze Belediyesi ve TÜRFAD(Türkiye Futbol Adamları Derneği) Samsun Şubesi ortaklığında Gerze Yangınının 62. Yılında ''İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır'' töreni düzenlendi.

Yangının gerçekleştiği saatte ve başladığı yerde ilçe genelinde siren çalınarak 62 yıl önce ki yangında hayatını kaybedenler saygı duruşu ve karanfil sunumuyla anıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, 13 Şubat 1956’nın Gerze’nin kaderinin değiştiği gün olduğunu vurgulayarak, 21 kişinin yaşamını yitirdiğini ve ilçenin değerlerini kaybettiğini ifade etti.

Belovacıklı, yangın olmasaydı Gerze’nin Türkiye’nin kıymetli turistik yerlerinde bulunacağını dikkati çekerek, “Yangın dolayısıyla, tüm Gerze kışın ortasında açıkta kalmıştır. Ancak başta Bafra olmak üzere çevre il ve ilçelerden yardımlar gelmiştir. Gerze 1960 yılında yeniden yapılandı ve o günden kalan evlerimiz halkımıza hizmet veriyor. 60 yıl önceki yapılanmadan günümüze kalan evlerimiz artık fiziksel değişime uğramaya başlamıştır. Belediye olarak aynı zamanda çarpık kentleşmenin de önüne geçebilmek için mevcut 901 evimize çalışmalar yaptık. Gerze yangın evlerinin yaşam standartlarına daha uygun olabilmesi adına yaptığımız çalışma meclisimiz tarafından yürürlüğe sokuldu. Bu proje sayesinde de yangın evlerimiz 10 – 15 sene sonra modern bir görünüme sahip olacak” şeklinde konuştu.

1956 Gerze Yangınının yerli vatandaşlar tarafından dahi eksik bilindiğini belirten Belovacıklı, “Yangının daha kapsamlı olarak bilinmesi için en yakın zamanda Milli Eğitim Müdürlüğüyle irtibata geçip okullarda öğrencilere yangın hakkında bilgi verilmesi gerektiğini beyan edeceğiz” dedi.

Belovacıklı son olarak, Gerze’ye, Deli Sabri’nin heykelinin yapılacağını bildirerek Gerzelilerden heykel için yer önerisinde bulunmalarını istedi. Katılımcıların önerileri üzerine heykel iskele girişine yapılacak.

Belovacıklı’nın konuşmasının ardından yangını yaşayan Gerze'nin yaşça büyükleri feci günün anılarını katılımcılarla paylaştı. Eski Gerze belediye başkanı ve milletvekili Alaattin Şahin’de, yangın gününü ve Gerze'nin zaman içindeki değişimini anlatarak geçmiş yıllara ışık tuttu.

TÜRFAD Samsun Şube Başkanı Gültekin Kullukçu ise yıllardır sürdürülen anma programının nesiller boyu devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Aramızda bulunan yaşlılarımız elleri öpülesi insanlardır. Ne güzeldir ki onları destekleyenler, yardımcı olanlar ve yanlarında bulunanlar. Ayrıca TÜRFAD olarak Gerze’ye kazandıracağı yaşlılar evi için Belediye Başkanımız Belovacıklı’ya saygılarımızı sunarız” dedi.

Konuşmaların akabinde TÜRFAD tarafından hazırlanan ‘İnsanlar Yaşarken de Anılmalıdır’ isimli kitapta yer alan Gerze'nin saygıdeğer büyüklerine ödülleri verildi.

Program, hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.

Seda ŞengülSeda Şengül