Güncel
Giriş Tarihi : 22-06-2018 15:02   Güncelleme : 22-06-2018 15:14

Patates - Soğan el yakıyor!

İlçemizde yaz aylarının başlaması ve tatil sezonunun açılması ile birlikte cuma pazarındaki hareketlilik de hızla artmaya devam ediyor

Patates - Soğan el yakıyor!

Cuma günleri, Gerze'nin yerli halkı olmak üzere Bafra ve diğer yörelerden gelen pazarcı esnafının açtığı tezgahlarda fiyatlar cep yakıyor. 

Vatandaşların bütçesini sofralarımızın vazgeçilmezi olan soğan ve patates oldukça zorluyor. Türkiye genelinde patates ve soğan fiyatlarında geçtiğimiz yıllarda görülmediği kadar fazla olan bu artış vatandaşın yakınmasına sebep oluyor.

"Soğan dolar ile yarışıyor"
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan patates ve soğan fiyatları bu yıl hız kesmeden artmaya devam ediyor. Özellikle soğan adeta dolar ile yarışıyor denilebilir. Soğan fiyatı 7 lirayı, patates ise 6 lirayı buldu.

İlçemizde kurulan cuma pazarında soğan 6 lira, patates ise 5 lira olarak vatandaşa satılıyor. Yine ilçemizin Ulusal market zincirlerinde ise patates 7.50' TL'yi buluyor. Soğan ise 7.95 TL olarak satılıyor. İlçemizdeki marketlerin geneline bakıldığında patates ve soğan fiyatları 6-7 TL'nin altına inmiyor. Bu fiyatlar pazarda da aynı seyirde devam ederken eski ve muhtemelen geçmiş aylardan kalan patatesler daha uygun fiyata satılıyor.

"Patates ve soğan fiyatlarında spekülasyona izin vermeyiz"
Tüm Türkiye genelinde devam eden bu fiyat dengesizliğinden sonra ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi, konu ile ilgili açıklama yaptı.

Nihat Zeybekçi "Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye'ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan ve patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz" diyerek ithalatın geniş kapsamlı olmayacağını kısıtlı şekilde izin vereceklerini söyledi.

Gerze pazarında 22 Haziran cuma gününe ait güncel fiyat listesi;
Domates- 3.50 TL, Salatalık- 2.50 TL, Karpuz-1.25 TL, Kavun- 5 TL, Kiraz- 4 TL, Üzüm-4 TL, Kayısı-5 TL, Sarımsak- 10 TL, Limon-8 TL, Yeşil Soğan-2.50 TL, Tere yağı-40 TL, Marul-  2.50 TL, Patlıcan-4 TL, Fasulye-5 TL, Yeşil biber- 4 TL, Patates-5 TL, Soğan- 6 TL,  Dolmalık Biber- 3 TL

Seda ŞengülSeda Şengül