Güncel
Giriş Tarihi : 24-01-2012 08:55   Güncelleme : 24-01-2012 08:55

Ya Belge Ya Cezai işlem

2012 Yılının İlk Avcıları Belgelerini Aldı

Ya Belge Ya Cezai işlem

Halk Eğitim Merkezi Toplumu Bilinçlendirmeye Devam Ediyor

Avcı Eğitimi ve Avcılık Belgesi Verilmesi  Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında; ülkemiz av ve yaban hayvanlarının korunması, geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için av kaynaklarımızı doğrudan kullanan avcı ve avcı adaylarının eğitilmesi ve başarılı olanlara belge verilmesi amacıyla Gerze Halk Eğitimi Merkezi  Müdürlüğü ve Sinop Çevre ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Avcı Eğitimi Kursu yapılan sınavla sona erdi. Sınav sonucunda başarılı olan 26 avcı adayı belgelerini önümüzdeki günlerde alabilecekler.

Avcı Eğitimi ve Avcılık Belgesi Verilmesi  Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında Avcı eğitim kursuna katılacak adayların; Onsekiz yaşını doldurmuş olması ve en az 2.Kademe okur yazar belgesine sahip olması şartları aranıyor.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Çevre ve Orman İl Şube Müdürü Mustafa SUNGUR;

“Avcı eğitimi kurs programının hazırlanmasında; tarihsel sürecin başlangıcından bu yana, avlanmaktan beklenenin öldürmek olmadığı, silahların etkinliği arttıkça insanoğlunun av hayvanlarının rakibi olarak kendine özgü iradesine sınırlamalar getirmesi, ülkemizde avcılığın temel sorunu olan eğitim ve üretim eksikliğinin giderilmesi hedeflenmiştir. Protokol gereği ülke genelini kapsayan bu program 11 Temmuz 2003 tarih ve 25165 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve buna bağlı olarak hazırlanan Avcı Eğitimi ve Avcılık Belgesi Verilmesi Esas ve Usulleri Yönetmeliği çerçevesinde düzenlenerek güncellenmiştir.

Eğitimli, bilinçli avcı yetiştirmek, yetişmiş olanlara sınav neticesinde sertifika vermek, avcılıkla ilgili eğitim ve öğretim yaptırmak üzere İl Müdürlüğümüz ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri işbirliğinde avcı eğitim kursları düzenlenmektedir.

Kurslarla ilgili duyurular İl Müdürlüğümüz ve dernekler tarafından yapıldığı gibi Halk Eğitim Müdürlüklerince de yapılmaktadır.

Kurslar en az otuz kişilik katılımın tamamlanmasıyla açılır. Çevre şartları, zorunlu haller, imkânlar, fiziki şartlar ve benzeri hususlar dikkate alınarak bu sayı yirmibeş kişiye kadar indirilebilir.”dedi.

Gerze Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Şükrü DİKİCİ ise “Kara Avcılığı Kanunu gereği Yivsiz tüfek Ruhsatnamesine sahip olan kişiler, av yapmak için İl  Müdürlüğü ile işbirliği halinde açtığımız Avcı Eğitimi kurslarına katılmak suretiyle Avcılık Belgesi  almak zorundadırlar. Aksi halde cezai müeyyide ile karşı karşıya kalırlar. İlçemiz bünyesinde çok sayıda avcılık yapan vatandaşımız bulunmaktadır. Her yıl düzenli olarak açtığımız bu kurslarımıza katılarak belge alan  avcılarımıza 26 kişinin daha katılmış olması sevindiricidir.”dedi.

AdminAdmin