Güncel
Giriş Tarihi : 24-02-2021 15:09   Güncelleme : 26-02-2021 11:04

Çam Kese Böceği ile Biyolojik Mücadele

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü, ağacın zayıflamasına ve ölmesine neden olan çam kese böceği ile mücadele ediyor

Çam Kese Böceği ile Biyolojik Mücadele

Gerze Orman İşletme Müdürlüğü, Türkiye ormanlarının sürekliliğini tehdit eden biyolojik faktörlerin başında gelen, böcek zararlılarından biri olan çam kese böceği ile mücadele ediyor.

Çam türleri arasında kızılçam, karaçam ve sarıçam diye adlandırılan ağaçların iğne yapraklarını yiyerek yaşamını sürdüren çam kese böcekleri zamanla ağaçların zayıflamasına ve ölmesine sebep oluyorken aynı zamanda insanlarda da alerjik reaksiyonlara neden oluyor.

Avcı (predatör) böcekler ile doğal biyolojik mücadele yöntemi kullanılarak orman zararlısı çam Kese böceklerine karşı mücadele eden Gerze Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili gazetemize bilgiler verdi.

Orman zararlısı çam kese böceklerini etkisiz hale getirebilmek için predatör böcek olan phryx caudata kullandıklarını belirten yetkililer, "çam kese böceğinin tırtıl ve pupa vb. gibi kısımlarını predatör avcı böcekler yiyerek yok ediyor.

Bunun için öncelikle çam ağaçlarımızın ibrelerinde oluşan keseler, tecrübeli işçiler tarafından toplanarak biyolojik mücadele kapsamında tercih ettiğimiz adacık yöntemi içerisine getiriliyor.

Adacık yöntemi dediğimiz biyolojik kısım ise şu şekilde oluyor; çam kese böceğinin tırtıl paraziti Phryx caudata ile çam kese böceğinin yaşam biçimi bir uyum içindedir.

Adacık içerisine konulan keseler, 2-3 günde bir karıştırılmak suretiyle keselerin güneşlenmesi sağlanarak Phryx caudata krizalitlerden erginlerin çıkması hızlandırılıyor.

Adacıkta ürettiğimiz Phryx caudata erginleri, yumurta koyabilecek çam kese böceği tırtılları bulmak için uçarlar. Çam ağaçlarında bulunan bu keselerin üzerine konarak yumurtalarını bırakırlar. Yumurtadan çıkan parazit tırtılı, çam kese böceği tırtılının derisini delerek içine girer, iç organlarını yiyerek hem gelişirler, hem de onların ölümüne neden olurlar.

Çam kese böceği Türkiye ormanlarında önemli zararlara sebep olmakta ve bu böceğe karşı çok çeşitli mücadele yöntemleri uygulanmakta. Bizler ormanların devamlılığını ve sürdürülebilir şekilde yönetimini sağlamak için çevreye duyarlı, ekosistemi olumsuz yönde etkilemeyecek yöntemleri kullanıyoruz.

Bu yöntemlerin başında biyolojik, mekanik ve biyoteknik metotlardan en uygun olanı seçiyoruz.

Bizler, Gerze Orman İşletme Müdürlüğü olarak ekosisteme uyumlu olan biyolojik yöntemler seçilerek ağaçlar üzerindeki olumsuz etkinin ve bunlara verdiği zararların en az seviyeye indirilmesi amacıyla biyolojik mücadelemizi devam ettireceğiz” ifadelerinde bulundular.

AdminAdmin