Güncel
Giriş Tarihi : 06-04-2022 11:08   Güncelleme : 07-04-2022 13:29

Gerze’ de Bağımlılık Çalıştayı

Gerze Kaymakamlığı koordinasyonunda düzenlenen “Ben Olsaydım” temalı bağımlılıkla mücadele çalıştayı başladı

Gerze’ de Bağımlılık Çalıştayı

Uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmelerin “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı Bağımlılık Çalıştayı, Gerze İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Rümeysanur Küçük’ ün açılış konuşmasını yaptığı çalıştayda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün tütün ve madde bağımlılığı ile mücadele Dairesi Başkanlığının 23 Mart 2022 tarihli talimatına istinaden, 10 Şubat 2022 tarihinde yapılan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun 1 nolu kararı doğrultusunda, toplumun tüm taraflarının içerisinde yer alacağı, herkesin sorunları ve çözüm önerileri rahatlıkla dile getirebileceği “Ben Olsaydım” etiketi kullanılarak ilçemizde istişare çalıştayı yapılması uygun görüldüğünü belirtti.

Küçük, “Türkiye’de ve dünyada tütün alkol ve uyuşturucu madde alım oranları hızla artmakta maddeye başlama yaşı gittikçe düşmektedir. Bunlara ek olarak teknolojide ki hızlı gelişmeler bilinçsiz ve problemli teknoloji kullanımı sonucunda ortaya çıkan teknoloji bağımlılığı kavramında da hayatımıza sokmuştur.

Bağımlılıkların madde ve davranışsal bağımlılıklar başlığında ele alınması bu kavramların daha iyi anlaşılması açısından önem arz etmektedir. Madde bağımlılığı kapsamında tütün, alkol, uyuşturucu madde bağımlılığının ve davranışsal bağımlılık kapsamında da teknoloji bağımlılığı ile ilintili olan internet bağımlılığı dijital oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, kumar bağımlılığı alışveriş bağımlılığı, akıllı telefon bağımlılığı gibi başlıkları ele alınması bunlara etkin mücadele açısından daha anlamlı olacaktır.

Bu kapsamda çalıştayın temel amacı bağımlılıkla mücadele kapsamında sorun ve çözüm önerilerinin tartışılmasını yanı sıra, katılımcıların tecrübe ve bilgi birikimlerini paylaşabilmelerine zemin oluşturup ülkemizde yürütülen çalışmalarında katılımcılar ve kamuoyuna aktarılabilmesi önemli olacaktır” diye konuştu.

Aile ve Toplum Sağılığı Merkezi Müdürü Dr. Rümeysanur Küçük’ ün bağımlılıkla ilgili uyuşturucu, alkol, tütün ve davranışsal bağımlılık konularına yönelik değerlendirmeleri ve “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı, ilçemizde bağımlılıkla mücadeleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen bağımlılıkla mücadele çalıştayı hakkında yaptığı konuşmanın ardından Gerze Kaymakamı Tekin Dundar, bu gibi çalıştayların ülke genelinde yapıldığını belirterek,  amaçlarının özgün çözümler bulmak olduğunu söyledi.

Dundar, “bağımlılıkla mücadele kapsamında ülkemizin yürüttüğü büyük bir politika var. Bağımlılık denince akla uyuşturucu, sigara, alkol bağımlılığı geliyor ama her geçen gün Dünya’ da yeni bir bağımlılık gelişiyor, en son da davranışsal bağlılık denen teknoloji geliyor. Hepimizin birey olarak evimizde, ofisimizde bu teknolojik araçlar var. Tabii bu bir nimettir ama bu nimetler bazen tehlikeye de yol açabiliyor. Bu aile ve birey için tehlike arz edebiliyor. Bununla mücadele etme, bunu minimize etme kapsamında devletimizin yürüttüğü kararlı bir politika var.

Üst ölçekte kurumlarımızın Sağlık Bakanlığı noktasında yürüttüğü bir mücadele var ama bu konu her kesimi ilgilendirdiği için sizin de düşünceleriniz büyük önem arz ediyor. Bu anlamda “ben olsaydım” teması altında bu konularda mücadele konusunda siz ne yapardınız, bunu istişare etmek için buradayız. Sorunları tanımlamanız ve teşhisi doğru koymanız da önemli çünkü sorunu ortaya koymazsanız tedaviyi doğru uygulayamazsınız. 

Bağımlılığın hiçbir türü masum, ihmal edilecek bir şey değildir. Bu konuda herkesin bir düşüncesi olacaktır bizimde amacımız bu çalıştayda farklı sesleri, farklı düşünceleri raporlaştırıp bunu ilimizde sunmak.

Biz konuşmaktan ziyade düşüncelerin kayda geçmesi yazılı hale dönüştürülmesini istiyoruz. Umarız ki verimli bir çalışma olur” diyerek katılım sağlayanlara teşekkürlerini sundu.

2 gün sürecek olan bağımlılıkla mücadele çalıştayında temel amaç bağımlılıkla mücadele kapsamında sorun ve çözüm önerilerinin tartışılmasının yanı sıra katılımcıların tecrübe ve bilgi bilgilerini paylaşabilmelerine zemin oluşturup ülkemizde yürütülen çalışmalarında katılımcılar ve kamuoyuna aktarılabilmesinin amaçlandığı belirtildi. 

Kaymakam Tekin Dundar'ın ardından Dr. Sabriye İsra Şahingök ise çalıştayla ilgili teknik bilgileri katılımcılara aktardı, hazırlanan soruları katılımcıları yönelterek onların düşüncelerini yazılı olarak aldı.

AdminAdmin