Güncel
Giriş Tarihi : 18-01-2020 16:26   Güncelleme : 18-01-2020 16:29

Sinop NKP'den Basın Açıklaması

Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Santral için 6 Şubat 2018’de yapılacak olan ÇED toplantısına çevrecilerin katılımı sırasında yaşanan arbededen 18 ay sonra 17 kişiye açılan dava ve konunun içeriği ile ilgili Sinop Nükleere Karşı Platform üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sinop NKP'den Basın Açıklaması

21 Ocak 2020 Salı günü görülecek dava öncesinde, Sinop Cumhuriyet Halk Partisi İl Örgüt binasında yapılan basın açıklaması şu şekilde;

Değerli Basın Emekçileri:

Sinop İli Merkez İlçesi sınırları içerisinde EUAŞ İnternational ICC Merkezi Jersey Adaları Türkiye Merkez Şubesi tarafından yapılması planlanan Sinop NGS projesi için ÇED süreci başlatıldığı ve bununla ilgili olarak ÇED Başvuru Dosyasının Halkın görüşüne açıldığı ve ilk toplantının; 06 Şubat 2018 tarihinde Sinop’a 13 km mesafedeki Sinop Üniversitesi Uygulama Oteli Konferans salonunda yapılacağı duyurulmuştu.

Bu duyuru üzerine, Başta Sinop halkı olmak üzere bütün bileşenlerimize davetiye çıkartılmış ve Milletvekilleri, Belediye Başkanları, TMMOB’ye bağlı odaların Temsilcileri, Avukatlarımız ve yaklaşık 400 kişilik bir kitle ile anılan adreste ÇED toplantısına katılmak için Sinop’tan hareket edilmişti.

Sinop Valiliğine bağlı Güvenlik birimleri Sinop dışından yaklaşık 900 kişilik bir Güvenlik Gücü davet edilerek; Otele 1,5 km mesafede barikat kurmuş ve kitlenin oteldeki toplantıya katılımı engellenmişti. Yapılan görüşmelere rağmen toplantıya katılımımız engellenince, Durumun anlatılması ve şikâyet dilekçelerimizi sunmak üzere Sinop Valiliği önüne geldiğimizde Güvenlik Güçlerinin çok sert bir müdahalesiyle karşılaşmış olduk. TMMOB Temsilcisi, Milletvekilleri, Avukatlar ve Sinop NKP sözcüsünün de katıldığı bir grup, Sinop Valisi ile durumu görüşmüştür. Yapılan engellemelere rağmen 174 arkadaşımız Sinop Valiliğine şikâyet dilekçelerini sunmuşlardır.

Burada şunun altını özellikle çizmek isteriz;

Nükleer santral projesi için yapılan “Halkı Bilgilendirme toplantısı” bir zorunluluktur. Yine projeye karşı olanların da tepkilerini ve eleştirilerini dile getirilmesi de bir demokratik haktır. Halkın görüşünü dile getirmesi yasal bir hak iken, güvenlik güçlerinin engellemesi nedeniyle bu hak kullandırılmamıştır.

Nükleer santral felaketlerinin yaşanmışlıklardan dolayı gösterdiğimiz tepki olağan bir tavırdır. Ancak iktidar ve yerel yöneticiler Sinop halkının ve Nükleer Karşıtlarının demokratik tepkilerinden korktukları için toplantıya katılımı engellediler. Yani toplantıya katılımı engellemekle SUÇ işlediler.

Bunun dışında; 10 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da yapılan Sinop NGS İDK toplantısını izlemek için İLBANK Sosyal Tesisleri’ne gelen STK temsilcileri salona alınmadı. Sinop NKP olarak biz, bu uygulanan anlayışı ve karşılaşılan tutumu protesto ederek, “Halkın ÇED ile ilgili bütün süreçlerin dışında bırakıldığı” anlamındaki açıklamada bulunduk. Çünkü yetkililer ve siyasi iktidarın bu tutumu, çıkartılan zorluklarla halkın ÇED ile ilgili bütün süreçlerin dışında bırakılmasını istemektedirler. Böylece çıkartılan zorluklarla da görülmektedir ki; Sinop Nükleer Santral projesinin Sinop halkına zorla kabul ettirmeye çalışmaktadırlar.

Asıl yargılanması gerekenler “demokratik bir hakkın kullanılmasını” ve “halkın toplantıya katılım hakkını engelleyenler” olması gerekirken, Sinop Halkı ve bizler yargılanıyoruz. Yani Sinop’taki Nükleer Karşıtları “toplantı ve gösteri yasasına muhalefet etmekten” yargılanacaklar. Ancak, duruşmanın yapılacağı 21 Ocak 2020 tarihi, Türkiye yargı tarihinde bir “adaletsizlik günü” olarak yerini alacaktır.

Akliman’dan Sinop Valiliğine gelirken araçlarımızı Cezaevi karşısındaki otoparka bırakarak Sakarya Caddesi üzerinden yürüyerek Valilik önüne geldik. Bu süre içinde ne yolumuz kesilmişti, nede bir ikaz aldık. Valilik önünde de herhangi bir ikaz/uyarı yapılmadan Biber gazı su ve coplarla karşılandık. Bu olayın üzerinden 18 ay sonra 17 arkadaşımıza dava açıldığı tebliğleri gelmiş ve 21 Ocak 2020 tarihinde yargılanmak üzere 2911 den dava açılmıştır. Bu dava basit bir 2911’e muhalefet davası değil bir ÇED davası olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle, Davanın tarafı olan Başta Sinop Halkı, TMMOB, EMO, JMO, ŞPO, METALURJİ Müh. Odası, Sinop Belediye Başkanlığı, Sinop ÇDD, TEMA, TÜKODER ve SNKPDER olmak üzere; Kurum, Kuruluş ve Bireylerin davaya Müdahil olmalarını talep ettik. Böylelikle Davanın 2911’e muhalefet davası değil; ÇED davası olduğunu; Sinop 1. Asliye Ceza Mahkemesi Sn. Başkanına anlatarak Davanın seyrini lehimize dönüştürmek istiyoruz.

Nükleere İnat Yaşasın Hayat” diyoruz.”

Düzenlenen basın açıklamasına Sinop NKP Dönem Sözcüsü Zeki Karataş, Sinop CHP İl Başkanı Avukat İnan Savaş Yüksel, Sinop CHP Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara ve birçok Sinop NKP üyesi katıldı.

AdminAdmin