Güncel
Giriş Tarihi : 26-08-2016 12:26   Güncelleme : 26-08-2016 13:22

Çolak, Gerçek Balı Anlattı

Ziraatçılar Derneği Sinop Şube Başkanı İlyas Çolak Açıkladı

Çolak, Gerçek Balı Anlattı
 Son yılarda ilimizde ve ilçelerimizde arıcılığa dolayısıyla bal yetiştiriciliğine ilgi artarken bal üretimi son ıllarda büyük oranda artış gösterği belirlendi.


Balın insan vücuduna sayısız yararı olduğunu belirten Ziraatçılar Derneği Sinop Şb. Başkanı İlyas Çolak, ilimizde ülkemizin en kaliteli ballarından birinin üretildiğini belirtti. Çolak yaptığı açıklamada, bazı bal üreticilerinin hile yaparak balın gerçeğini bozduğunu ve kalitesini düşürdüğü ifade etti.


Çolak, açıklamasında ayrıca Gerçek balı nasıl anlayacağımızı ve gerçek balı kimlerden satın alabileceğimiz konusunda bazı tüyolar verdi. Ziraatçılar Derneği Sinop Şb. Başkanı İlyas Çolak’ın açıklaması şöyle;

‘Bilindiği üzere bal insan sağlığına pozitif katkıları olan ve şifa amaçlı tüketilen bir gıdadır. Önemli ve değerli bir gıda maddesi olması, iyi para etmesinden dolayı hileli ve sahte üretime açık bir üründür. Damak tadı hassas olan insanlar katkısız gerçek balla sahte ve hileli balı ayırmaları mümkündür.

Şöyle ki gerçek bal da ekşilik, tuz ve tatlılığı yakalamak mümkündür. Sahte yada hileli balda ise sadece tatlılık mevcuttur.

Özellikle merdiven altında kanserojen madde olan glikozla yapılan ve içine bal esansı katılarak piyasaya sürülen basın kanalıyla pazarlanan sahte ballara dikkat etmek lazım.

Birde balı tanıdıktan almak lazım özellikle az üretim yapan 15-20-50 gibi kovanı olan üreticiler Allah ne verdiyse üretenlerdir. 100-150-1500 gibi kovanı olanlar ise geçim kaynağı olduğu için risk yükselmektedir.’ diye konuştu.

 

Yılmaz GökgözYılmaz Gökgöz