Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları 6. Öğrenci Çalıştayı, Gerze Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleştirildi. “Denizcilik Sektöründe 2023 Hedeflerinde Denizcilik Eğitiminin Yeri” adlı bir panelde, Türkiye’de denizcilik alanındaki gelişmeleri masaya yatırıldı.
Ana sponsorluğunu Rexon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yüksek’in yaptığı çalıştayda, panelin moderatörlüğünü Öğr. Gör. Ahmet Karaoğlu yaparken, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Fikircioğlu, Eğitim ve Bilgilendirme Daire Başkanı Cem Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Mehmet Uğurelli, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazmi Çeşmeci ve Gerze MYO Deniz ve Liman İşletmeciliği öğrencisi Nesibe Kır panelde konuşma yaptı.
Atatürk’ün sözünü hatırlattı
Formar Denizcilik, Reba Denizcilik, Enkar Denizcilik, Bilimsel Denizcilik, Alyans Denizcilik, LAM Lyonel A. Makzume Vapur Acenteliği, Yöntem Teknoloji, TIRTUR Uluslararası Taşımacılık firmalarının da sponsor olduğu çalıştayda, panelin açılış konuşmasını yapan Gerze MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alev Erenler, öğrencilerin sadece eğitim gördüğü alanlarda değil, sosyal ve kültürel alanlarda da kendilerini yetiştirme fırsatına sahip olması gerektiğini belirtti. Erenler, “teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitim, konferanslar, çalıştaylar ve paneller gibi organizasyonların mesleki eğitimin üzerinde büyük katkısı var. Yüksekokul olarak bugün üniversitemizde, ülkemizdeki meslek yüksekokulları bünyesinde yürütülen denizcilik programlarından hocalarımızı, öğrencilerimizi ve yaklaşık 100 kadar misafirimizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’denizcilik sadece ulaştırma işi değildir. Tersaneler, gemiler, limanlar ve deniz sporlarıyla birlikte endüstriyel bir alandır ‘’sözünü hatırlattı.
“Denizcilik diğer sektörlerden farklıdır”
Karaoğlu’nun yönettiği panelin ilk konuşmacı olan Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Yardımcısı Hakan Fikircioğlu, bir deniz ülkesi olduğumuzu hatırlatarak, “sadece gemi adamı yetiştirmek değil, gemicilik eğitimi her alanda önemli. Denizcilik diğer sektörlerden daha farklıdır. Kendine özgü örf ve adetlerinin yanı sıra bir disiplini vardır. Denizcilik hangi bayrağı taşırsanız taşıyın aynı kurallarla ilerler” şeklinde konuştu. 2023 hedefleri içerisinde denizcilerin dünya denizinde çalışması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Yabancı gemilerde çalışma imkanı sunmaya çalışıyorlar
Panelin bir diğer konuşmacısı olan Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Eğitim ve Bilgilendirme Daire Başkanı Cem Erdem ise, denizciliğin evrensel bir meslek olduğunu vurguladı. Yabancı gemilerde de çalışma imkanı sunmanın amaçlarının başında geldiğini belirten Erdem, “bakanlık olarak mezun arkadaşlarımızın STCW sözleşmelerine uygun olmalarını sağlamak, kalite standartlarını yükseltmek ve yabancı dil seviyelerini geliştirmek görevimizdir. Uluslararası alanda gemi adamları disiplin kurulunu kurduk. Meslek ahlakına uygun olmayan davranışlara idari yaptırımlar uyguladık” şeklinde konuştu.
Kalite kurulu özerk hale gelebilir
Milli Eğitim Bakanlığı Müşaviri Mehmet Uğurelli, “ilk olarak yapmamız gereken milli gelirden en yüksek payı milli eğitime aktarmak” dedi. Yapılan bütçelerin yüzde 20’sinin milli eğitime ayrıldığını açıklayan Uğurelli, “biz üniversiteler ile ilgili iki temel başlık üzerinde duruyoruz. Bunlardan bir tanesi ihtisas, diğeri ise kalitedir. 2016 yılında yüksek öğretimde kalite kurulunu kurduk. Bu kurulu her yönden özerk bir kurul haline getirmek gibi bir düşüncemiz var. Yeni icatlar çıkarmamız, yeni şeyler üretmemiz gerekiyor. Üniversite öğrencilerimizin sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmaları ve yeni şeyler üretme konusunda ilgili olmaları gerekmektedir. Bunlar sayesinde kişisel gelişimimizi sağlayabiliriz” dedi.
“Denizciliği Türk’ün büyük ülküsü arasında koymamız gerekiyor”
Panelin eğitim alanındaki güçlü konuşmacılarından olan Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nazmi Çeşmeci de, denizciliği Türk’ün büyük ülküsü arasına koymamız gerektiğini belirtti. “İki yıllık meslek yüksekokullarının kalitesini nasıl yükseltiriz ve mezunlarımıza nasıl iş buluruz?” sorularının cevabını aradıklarını söyledi.
Deniz ve Liman İşletmeciliği öğrencilerini temsilen panelde konuşan Gerze MYO öğrencisi Nesibe Kır da, kamuoyunda meslek yüksekokullarının yetersiz görünmesinin öğrencileri olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Bakanlığın denizcilik bölümleriyle ilgili vereceği desteğin büyük önem arz ettiğinden bahsetti.
Bu yıl altıncısı düzenleniyor
Ülkemizdeki denizcilik sektöründe karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümlerinin de ele alındığı çalıştay, ilk olarak Galatasaray Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Daha sonra ise sırasıyla, Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu’nda, Ordu Üniversitesi Fatsa Meslek Yüksekokulu’nda, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda ve son olarak da Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı.
Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi