Gerçekleşen buluşmada Rektör Prof. Dr. Nihat DALGIN, 2015-2019 Döneminde hayata geçirdiği projeleri ve çalışmaları basın mensuplarıyla paylaşarak ileriye dönük hedeflerini tek tek sıraladı.
Temmuz ayında görev sürei dolacak olan Prof. Dr. Dalgın 2019-2023 dönemi için rektörlüğe tekrar aday olduğunu da açıkladı.
FİZİKİ ALTYAPI HEDEFLERİNİN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ GERÇEKLEŞTİ
Konuşmasında 2016-2019 Eylem Planı içerisinde yer alan fiziki altyapı hedeflerinin büyük bölümünü gerçekleştirdiklerini belirten Rektör DALGIN, “Sinop Üniversitesi kampüsümüz hızlıca tamamlanıyor. Bu yıl ilk kez mezuniyet törenimizi kampüs alanımızda bulunan spor kompleksimizde yapacağız. Öğrenci yaşam merkezimizi de yeni eğitim-öğretim döneminde öğrencilerimizin hizmetine açmayı hedefliyoruz” dedi.
Rektör DALGIN, tamamlanan fiziki altyapı hedeflerini şöyle sıraladı:
“Hedeflediğimiz gibi Spor Bilimleri Fakültesinin Fen Edebiyat Fakültesi binasına taşınması,
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun da Su Ürünleri Fakültesine taşınması işlemini tamamladık.
Ayrıca bu üç buçuk yıllık süre zarfı içinde hedeflendiğimiz gibi İlahiyat Fakültesi binamızı tamamlayarak Kasım 2016’da öğrencilerimizin hizmetine sunduk. Güzel Sanatlar Fakültemizi de İlahiyat Fakültesi binamızın içinde hizmete başlattık.
Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizi de hedeflediğimiz gibi kent merkezinde bizlere tahsis edilen binada Mart 2016’da şehrimizdeki kadınlarımızın hizmetine açtık.
Ayancık Meslek Yüksekokulu binamızı Ağustos 2017’de Meslek Yüksekokulu binamızı da Eylül 2018’de hizmete açtık.
Şuan Meslek Yüksekokulu binamızın birinci katında Sağlık Yüksekokulumuz, 2. Katında ise Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuz hizmet veriyor”
“10 YENİ VE MODERN LABORATUVAR ÖĞRENCİLERİN HİZMETİNE AÇILDI”
Sinop Üniversitesinin Bilim ve teknoloji üretmek ve nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Nihat DALGIN, bu anlamda son üç yıl içinde 6 Teknik Laboratuvar, 4 Bilgisayar laboratuvarını öğrencilerin hizmetine sunduklarını belirtti. Ayrıca Üniversitenin birimlerindeki kütüphanelere 12 bin 600 yeni kitabın kazandırıldığını ifade etti.
UZAKTAN EĞİTİME GEÇİŞ SÜRECİ TAMAMLANDI
DALGIN, 2016-2019 Eylem Planı içinde yer alan bir diğer hedefinin de Türk Dili ve Edebiyatı ile Atatürk İlke ve İnkılapları derslerinin uzaktan eğitim sistemiyle öğrencilere verilmesi olduğunu belirterek, 2018-2019 Akademik yılı itibarıyla Sinop Üniversitesinin uzaktan eğitime geçiş yaptığını kaydetti.
SİNOP ÜNİVERSİTESİNE 2 YENİ YÜKSEKOKUL KAZANDIRILDI
Sinop Üniversitesinin sürekli gelişime açık bir kurum olduğunu söyleyen Rektör DALGIN, 2016-2019 Eylem Planında da hedefledikleri gibi Sinop Üniversitesine 2 yeni yüksekokulun kazandırıldığını belirterek, bunlardan Durağan Meslek Yüksekokulunun Kasım 2018’de hizmete açıldığını ve şuan 100 öğrenciye hizmet verdiğini belirtti. Türkeli Meslek Yüksekokulunun da 2019-2020 Akademik Yılında öğrencilere kapılarını açacağını ifade etti.
“YENİ PROGRAM AÇMADA HEDEFLEDİĞİMİZ SAYININ 5 KAT FAZLASINA ULAŞTIK”
Enstitü, Lisans ve Önlisansta 19 yeni program açmayı hedeflediklerini belirterek, bu sayının üç buçuk yılda 63’e ulaştığını belirten DALGIN, Bu rakamdan 25’inin Önlisans, 31’inin Lisans ve 7’sinin de Yüksek lisans programı olduğunu söyledi. DALGIN, “Bu rakamlar göz önüne alındığında Üniversitemizin akademik gelişimi, hedeflediğimiz sayının üzerinde gerçekleşti” dedi.
7 YENİ YÜKSEKLİSANS PROGRAMI AÇILDI
Lisans Eğitimin yanı sıra Yükseklisans programlarına da büyük önem verdiklerini belirten Prof. Dr. Nihat DALGIN, “Lisansüstü program sayılarının artması birçok bakımdan önemlidir. Dünya artık lisans öğreniminden lisansüstü; yüksek Lisans, doktora öğrenimine geçiyor. Biz de bu alan içerisinde yer alabilmemiz için bu tür programlara ağırlık veriyoruz. Bu kapsamda son üç buçuk yıl içinde Sosyal Bilimler Enstitümüze bağlı 6 yeni programda, Fen Bilimleri Enstitümüze bağlı ise 1 yeni yüksek lisans eğitimi başlattık” dedi.
“EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLÜMLERİ BÜNYEMİZE KAZANDIRDIK”
YÖK Atlas, 2018 verilerine göre Türkiye’de öğrencilerin en çok tercih ettiği ve ilgi gösterdiği bölüm ve programların Sinop Üniversitesinde bulunduğunu belirten DALGIN, “YÖK Atlas’ın yayımladığı ve öğrenciler tarafından en çok tercih edilen 30 programdan 13 lisans, 15 önlisans programı Üniversitemiz bünyesinde bulunuyor” diye konuştu.
Akademik faaliyet ve Bilim üretme konularına da büyük önem verdiklerini belirterek, üç buçuk yıl içinde döner sermayedeki BAP payını %5’den %15’e yükselttiklerini belirtti. Ayrıca üç buçuk yıllık süre içerisinde her yıl 2 sempozyum, iki çalıştay ve birden çok bilimsel etkinliğe Rektörlük olarak ev sahipliği yaptıklarını belirten DALGIN, yapılan her bilimsel toplantının kitaplaştırılarak bilim dünyasına kazandırıldığını ifade etti.
2019-2020 AKADEMİK YILINDA HEDEF 13 BİN 500 ÖĞRENCİ
2015 yıllarında 5 Bin bandında olan öğrenci sayısının şuan itibarıyla 10 Bin 658’e ulaştığını belirterek, bu sayının 2019-2020 Akademik yılında açılan yeni programlarla birlikte 13 Bin 500’e ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
ÜNİVERSİTE KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNE ODAKLANDI
Sinop Üniversitesinin tüm birimleriyle birlikte kalite yönetim sistemine odaklandığını belirten DALGIN, “Araştırma ve Eğitim kalitemizi daha üst seviyelere taşımanın yanında kaliteyi sürdürülebilir hale getirmek için yoğun bir mesai harcadık. Kalite Yönetim Birimimiz ile Akademik ve İdari Personelimizin özverili çalışmaları sonucunda kısa sürede büyük bir yol kat ettik. Bu sebeple sürece katkı sağlayan siz değerli mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi. Rektör, Kalite Güvence Sistemi bağlamındaki çalışmalarını da basın mensuplarıyla paylaştı.
SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRDİK
Rektör, 3 buçuk yıllık süre boyunca Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmeye yönelik adımlar attıklarını belirterek, “Bu kapsamda 207 akademisyenimizin uzmanlık alanlarının yer aldığı ve kendileriyle doğrudan iletişim imkânı sağlayacak olan Sinop Üniversitesi Kamu-Üniversite-Sanayi İş birliği (KÜSİ) “Akademik Personel Uzmanlık Alanları Kataloğunun” dağıtımı gerçekleştirildi” diye konuştu.
SİNOP ÜNİVERSİTESİ ZİRVEYE YERLEŞTİ
Üniversitenin son üç yıldaki akademik başarısını da basın mensuplarıyla paylaşan Rektör DALGIN, “Öğretim elemanı başına düşen uluslararası indeksli yayın sayısı verilerine göre; 2006-2008 yılları arasında kurulan 41 üniversite arasında ve Karadeniz Bölgesi’nde 1. olduk. Genel sıralamada ise birçok köklü üniversiteyi geride bırakarak, 124 Devlet Üniversitesi arasında 6. sıraya yerleştik. Üniversitemiz, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan üniversiteler arasında da 2018 yılındaki kararlı çalışmaları sonucu 1. sıraya yükseldi” dedi.
“AMACIMIZ SİNOP ÜNİVERSİTESİNİ ÖĞRENCİLERİN EN FAZLA TERCİH ETTİĞİ İLK BEŞ ÜNİVERSİTE ARASINA ÇIKARTMAK”
DALGIN, konuşmasının sonunda Sinop Üniversitesinin 2019-2023 dönemindeki hedeflerini de şu şekilde sıraladı;
1) Tüm birimlerimiz için ISO 9001 Kalite Belgesi almak
2) Asgari 10 programı akredite etmek
3) Üniversite olarak bir ya da iki alanda ihtisaslaşmak
4) Merkez Kampüste kısmen de olsa güneş enerjisine geçmek
5) Kültür balığı üretmek ve balıklarda araştırma yapmak üzere denizde belli miktarda kafes oluşturmak
6) Sağlık Yüksekokulunu Sağlık Bilimleri Fakültesine dönüştürmek ve Beslenme ve Diyetik/Sosyal Hizmet/Çocuk Gelişimi programlarına da öğrenci almak
7) Uygulamalı Bilimler ve Yabancı Diller Yüksekokulunu aktif hale getirerek öğrenci almak
8) Ayancık MYO ‘da İç Mekan Tasarımı ve Dış Ticaret adında iki yeni program daha açmak.
9) Boyabat MYO’da sağlık alanında üç; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde iki olmak üzere beş yeni program daha açmak
10) Öğrenci sayımızı 17500’e çıkartmak. (Sinop Merkezde 11.000; Ayancık 1500; Boyabat 2500-3000; Gerze 1500; Durağan 200-300; Türkeli 200-300)
11) Şartlar oluştuğunda Erfelek’te MYO açılmasını sağlamak
12) Sinop Merkez Kampüs inşaatını büyük oranda bitirmek
13) Boyabat Yerleşkesinde mini bir yaşam merkezi inşa etmek.
14) Sertifika programlarına (Sinop Merkez ve ilçelerimizde) ağırlık vererek hem öğrencilerimizi daha donanımlı yetiştirmek hem de Sinop halkının farklı alanlarda yetkinlik kazanmasını sağlamak
15) Sinop’un tanınması ve sosyo-kültürel olarak gelişmesinde başat rol oynamak, bu maksatla azami katkıyı sağlamak
16) Sinop’taki orta öğretim gençliği ve Sinop halkı ile daha fazla bütünleşmek
17) Kampüsteki Yaşam Merkezinin Sinop halkı için de farklı sosyal, kültürel aktiviteler için kullanımını sağlamak
18) Üniversitemizdeki akademik başarıyı daha da yukarılara çıkarmak
19) Lisansüstü Eğitim Öğretime yoğunluk vererek yeni Master/Doktora programları açmak
20) Üniversitemizin bölgesindeki diğer kurum ve kuruluşlarla olan diyalogunu/iş birliğini artırmak; Üniversite Sanayii işbirliğini en üst düzeye çıkartmak
21) Üniversitemizin Uluslararası alanda tanınırlığını artırmak için ciddi sayılabilecek adımlar atmak. Bu bağlamda Gelen/Giden Öğrenci ve hoca sayısını artırmak. Yurt dışındaki üniversitelerle ortak çalışma/ proje yapma çeşitliliğini artırmak
22) Üniversitemizdeki Eğitim Öğretimin kalitesini artırarak mezunlarımızın aranan eleman olmasını sağlamak
23) Sinop Üniversitesini öğrencilerin en fazla tercih ettiği ilk beş üniversite arasına çıkartmak.