Eğitim
Giriş Tarihi : 12-05-2022 15:57   Güncelleme : 12-05-2022 17:47

MESEM, konusunda bilgilendirildiler

Gerzeli esnaflar, mesleki ve çıraklık eğitimi konusunda bilgilendirildiler

MESEM, konusunda bilgilendirildiler

Herhangi bir mesleğe sahip olmayan, ortaöğretimi tamamlamış ya da tamamlayamamış gençler, Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) ile meslek sahibi olabilecekler.

Mesleki Eğitim, çıraklık eğitimi gibi konularda Gerze Küçük Sanayi Sitesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı ve Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlemiş oldukları esnaf ve sanatkârları bilgilendirme toplantısına birçok esnaf katılarak merak ettikleri soruları yetkililere yönelttiler.

Konuyla alakalı olarak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Safter Soydan, MESEM (Mesleki Eğitim konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Soydan konuşmasında, piyasada çalışan kalfa ve ustalık belgesi almak isteyenlerin Sinop merkezdeki çıraklık okuluna gitmek zorunda kaldıklarını fakat şuan Gerze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan programla verilebildiğini, bunun da Gerzeli esnaf için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Soydan, kalfalık ve ustalık sınavlarına katılmak için 22 yaşını doldurmuş,  ilköğretim veya ortaokul mezunu olmaları gerektiğini ve en önemlisi de ustalık belgesi almak isteyen kişilerin kendi meslekleriyle ilgili 5 yıl sigortalı çalışmaları halinde ustalık sınavlarına katılma hakkına sahip olacağını belirtti.

Gerze’de faaliyette bulunan meslek sahipleri ustalar, kalfalar, çıraklar, girecekleri sınavlara katılarak başarılı olmaları halinde kalfalık, ustalık belgesini alabileceklerini, bu şekilde de yanlarında Meslek Lisesinde okuyan öğrencileri çalıştırabileceklerini kaydetti.

Programa kayıt yaptıran öğrencinin lise üçüncü sınıfta yapılacak olan sınavda başarılı olmaları halinde kalfalık belgesi, mezun olduktan sonra ise ustalık belgesi verileceğini dile getirdi.

Kayıt yapılan çırak öğrenci aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan mesleki açık liseye kayıt olursa ve aldığı derslerde başarılı olursa meslek lisesi diploması almaya hak kazanacağını da sözlerine ekledi.

Eğitimler oto kaporta, motor, metal ve kaynak işlemleri, mobilya, dekorasyon, yiyecek içecek hizmetleri, aşçılık, elektrik elektronik gibi 27 alan 142 dalda verilecek olup, bu belgeye sahip olmak isteyenlerin Gerze Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesine mezuniyet belgeleri ile müracaat etmeleri yeterli olacak.

Daha önceden sadece şubat ve haziran aylarında yılda iki kere yapılan kalfalık ve ustalık sınavları denklik ve ölçme değerlendirme işlemleri ile ilgili usul ve esaslara ilişkin yönerge kapsamında her yıl şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim ve aralık aylarında başvuru olması halinde yapılabilecek.

Kurum bünyesinde kalfalık ve ustalık belgesine sahip meslek sahiplerine başvuru yapmaları halinde usta öğrencilik kursu düzenlenip usta öğrenci belgesi de verileceği belirtildi.

AdminAdmin