Güncel
Giriş Tarihi : 11-11-2023 11:26   Güncelleme : 11-11-2023 11:32

‘Tarımda Sinop Modeli’ hayata geçiyor

Sinop'ta uygulanması planlanan "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi kapsamında proto tipi rüzgârgülünün tamamlandığı belirtildi

‘Tarımda Sinop Modeli’ hayata geçiyor

2022 yılının Eylül ayında proje sahibi Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Çetin Elmas ve Prof. Dr. Emin Kuru tarafından tanıtılan, Sinop'ta uygulanması planlanan "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi ile rüzgar enerjisiyle seraların ısıtılmasının planlandığı ve projenin 'Sinop Modeli' olarak literatüre geçeceği belirtilmişti.

Dünyada ilk kez Sinop'ta uygulanacağı kaydedilen, tarımın 12 aya yayılmasının hedeflendiği "Rüzgar enerjili ısıtma ve sıcak su sistemi" projesi ile ilgili olarak Sinop Valiliği toplantı salonunda Eski Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu'nun başkanlığında proje sahibi Gazi Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Çetin Elmas tarafından bilgilendirme sunumu yapılmıştı.

Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Kuru, proje kapsamında hazırlanan rüzgargülünün proto tipinin hazırlandığı belirtildi. Hazırlanan rüzgargülü ile Karadeniz’ de seracılığın 12 aya yayılmasını hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Emin Kuru, cihazın Karadeniz bölge pazarlamasının da Sinop’ tan yapılacağını kaydetti.

Prof. Dr. Kuru, “önceki dönem Sinop Valisi Ömer Karaömeroğlu himayesinde valilik konferans salonunda tanıttığımız küçük rüzgârgülü proto tipi tamamlanmıştır.  Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi değerli kardeşim Prof. Dr. Çetin Elmas hocanın tasarladığı Yiğit Akü sponsorluğunda enerjide devrim olacak küçük rüzgârgülünün proto tipi test edildi, yasal işlemler tamamlandı, seri üretim çalışmaları bitmek üzere.  

Bu rüzgar gülü ile Karadeniz’de seracılığı on iki aya yayacağız, gene bu rüzgâr gülü ile gezer tavukçulukta kümes belli bir ısıda tutularak yumurta tavukçuluğunda kışında yumurta üretimi rekoltesi artırılacak. Halk ucuz yumurta yiyebilecek.

Seracılığı on iki aya yayma model uygulaması ve yumurta tavukçuluğu model uygulaması çiftliğimde yapılacaktır. Cihazın Karadeniz bölge pazarlaması Sinop’tan yapılacaktır. Sera ve yumurta tavukçuluğu yapmak isteyenler benimle irtibat kurabilir, Sinop Belediyesinde inisiyatif sahibi olabilirsem bu teknoloji, apartmanı olanlara ve köy kökenli hemşehrilerime belediye imkanları ile de çok ucuz maliyetle sistemi kurma şartlarını zorlayacağım. Halkın menfaati klasik belediyecilikte değil üreten belediyeciliktedir” diye konuştu.

https://www.gerzeninsesi.com/guncel/tarimda-sinop-modeli-geliyor-h11543.html

AdminAdmin