Güncel
Giriş Tarihi : 07-06-2022 15:42   Güncelleme : 10-06-2022 17:42

Uzaktaki yakınlarımız…

Bu haftaki sayımızda, Gerze doğumlu, başarılı akademisyen Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ ı gazetemize konuk ediyoruz

Uzaktaki yakınlarımız…

Yıllar önce Gerze’ den ayrılmış fakat Gerze’ yle bağını koparmamış, burada geçirdiği çocukluk günlerine duyduğu özlemi üniversitedeki makamının duvarlarına yansıtmış olan Prof. Dr. Kemal Şenocak’ ın öğrencilere ve velilere verdiği tavsiyeler de dikkat çekti.

1968 yılında ilçemizde hayata gözlerini açan ve 1977 yılına kadar Gerze’ de görev yapan eski Gerze İlçe Müftüsü Ali Faik Şenocak’ın oğlu Prof. Dr. Kemal Şenocak’la bir röportaj gerçekleştirdik.

Aylar öncesinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde okuyan Gerzeli bir gencimizin gazetemize ulaşarak “üniversitemizin rektörü Gerzeli, odasında Gerze fotoğrafları var” şeklinde attığı bir mesaj sonrasında Prof. Dr. Kemal Şenocak’la bir telefon bağlantısı kurarak kendisiyle röportaj yapma isteğimize olumlu yanıt aldık ve kendisiyle dün ve bugün üzerine röportajımızı gerçekleştirdik.

Gerze doğumlu Rektörümüze doğduğu ve ilk eğitimini gördüğü ilçemizle ilgili düşüncelerini sormak kısaca kendisini tanımak istedik. İşte Gerze doğumlu Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak’ ın kıymetli vaktini ayırarak Gerzeli öğrencimizle yaptığı söyleşi…

Sayın Rektörüm, yaşamınızın Gerze’de geçen kısmı hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

Prof. Dr. Kemal Şenocak: “10 Kasım 1968 yılında Gerze’ de doğdum. Çocukluğumun en güzel günleri orada geçti. İlkokul 1 ve 2’ nci sınıfı İnkılap İlkokulunda okudum. Daha sonra Bafra’ ya yerleştik, ilkokulu orada bitirdim. Gerze, çocukluğum, çocukluk anılarım ve çocukluk arkadaşlarımın olduğu bir yer. Özellikle onlarla geçirdiğim o güzel yaz günlerini unutamıyorum, her akşam iskeleye inmek, çay bahçesine gitmek, unutamadığım, özlemle andığım günler arasında. O zamanlar buzdolabı yoktu, gömme dolaplar vardı. O dolaplara tırmanmaktan büyük keyif alırdım.

Çok uzun zamandır Gerze’ ye gidemedim; en son gittiğimde Gerze’nin çok değiştiğini gördüm. Benim zamanımda İş Bankası yanında bir park vardı, orada top oynardık. Bizim evimiz hala duruyor, İş Bankası yanında 3 katlı bir Rum evi... Eski ahşap bir evdi, arkasında incir ve dut ağacı olan bir bahçe vardı. Evin salonu o zamanlar bana çok büyük gelirdi. Tam merkezdeydik; evimizin karşısında eczane, çeşme vardı, tabi orası büyüdüğüm evdi; doğduğum ev işçi evleriydi, daha deniz tarafına yakın, orayı hatırlamıyorum.

Babamın müftülük yaptığı yer merkezdeydi, orayı hatırlıyorum, yanında da sinema vardı. Gerze’ ye en son 6-7 yıl evvel gittim, Gerze hala burnumda tüter, ilerde Gerze ile ilgili planlarım var, oradan bir ev almak istiyorum.”

Gerze’ de başlayan bir hayat ve yavaş yavaş tırmanılan başarı basamakları. Üniversite şehri olan Eskişehir’ de rektörsünüz, bu başarı basamaklarını tırmanırken özellikle gençlere başarı sağlayabilecekleri önerileriniz var mı?

Prof. Dr. Kemal Şenocak: “Bana göre koyulan hedeflere ulaşabileceğiniz adımlardan olan üniversite imtihanı son bir veya iki sene çalışarak kazanılacak bir süreç değil. Bu süreç çok daha evvelinden, ortaokuldan başlayan bir süreç. Bilgi birikimi isteyen bir başarı öyküsü, bu bilgi birikimi de daima düzenli olarak çalışarak sağlanır. Bahsettiğim yalnız ders kitaplarına değil, ders kitapları dışında da kaynak kitapları, makaleleri, metinleri okuyarak başarılı olunabileceğini iddia ediyorum. Bizlerin zamanında dershane yoktu, ben hocalarımın tavsiye ettiği ekstra kaynakları, romanları, kaynak metinleri kütüphaneye gider okurdum. Başarı, uzun soluklu ve disiplinli bir çalışmayla gelir Gençlerimizin öncelikle bir hedef belirlemesi lazım, ne istediklerine karar vermeleri lazım. O hedefe ulaşmak için neler yapılması gerekiyor, hangi kaynakları okumaları ve çalışmaları gerektiğini de öğrensinler, düzenli ve sıkı bir çalışma ile başarılı olunabileceğine inanıyorum. Sadece lise ve ortaokul değil, üniversite hayatında da böyle olmalı. Gençlerimiz çalışmaktan korkmasınlar, daima çalışsınlar. İnsan sevmediği işte başarılı olamaz, birçok meslek sevilmeden yapılmaz, yapamazsınız. Bazı veliler çocuklarını kendi istedikleri bölümlere gitmeleri için zorluyorlar, yönlendiriyorlar fakat öğrenci o mesleği, bölümü sevmiyor, istemiyor. İnsanları sevdikleri bir alana yönlendirirseniz o doğrultuda daha istekli ve verimli çalışır.”

Ülkemizde bu kadar çok üniversite olmasını da yorumlayan Şenocak, “devlet politikası açısından bu önemli. Üniversite yalnızca bir bina değil; içinin bilimle donatılı olması lazım, bilim olmazsa üniversite olmaz. Devlet en güzel şekilde binasını yapıyor, burada en büyük sorumluluk öğretim üyelerimize düşüyor. Öğretim üyeleri kendilerini iyi yetiştirmediği sürece o üniversitelerde eğitim verimli olmuyor. İlim adamı olarak seçilecek kişiler için yöneticilere çok büyük sorumluluk düşüyor. Öğretmen sadece ders anlatıp çıkan kişi olmaz. Kişi bu mesleği sadece geçimini sağlamak için seçmemeli” diye konuştu.

Bizler Gerze’ nin Sesi gazetesi olarak başta bizi kırmayarak söyleşi isteğimizi geri çevirmeyen Prof. Dr. Kemal Şenocak’ a, Eskişehir’ de Gerze’nin Sesi olan İlahiyat Fakültesi öğrencisi Yakup Gök’ e ve söyleşide emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Prof. Dr. Kemal Şenocak Kimdir?

10.11.1968 Gerze doğumlu olan Prof. Dr. Kemal Şenocak, 1990 yılında Ankara Hukuk Fakültesinden dereceyle mezun olmuş; 1991 yılında Ankara Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak akademik hayata başlamıştır. 1998 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını bitirmiştir. 2000 yılında Universität Passau/Almanya’da Magiter Legum’u, summa cum laude ile bitirmiştir. Aynı anabilim dalında 2004-2010 yılları arasında Doçent olarak çalışmış; 2010 yılından itibaren ise Profesör olarak görev yapmaktadır. 2004-2005 yılları arasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Hukuk Dairesi Başkanı olarak çalışmıştır. 2000-2005 yılları arasında 6102 S. Türk Ticaret Kanunu Tasarısı Komisyonu Üyesi; 2004-2005 yılları arasında 5411 S. Bankacılık Kanunu Tasarısını Hazırlayan Komisyon Üyeliğinde bulunmuştur. 2010-2016 yılları arasında İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurucu Dekanı olarak görev yapmıştır. 2014 yılından itibaren de Friedrich Alexander Üniversitesi/Nürnberg/Erlangen/Almanya Türk Hukuku Araştırma Merkezi Kurucusu ve Misafir Öğretim Üyesidir. 2018 yılında Friedrich Alexander Üniversitesi/Nürnberg/Erlangen tarafından Prof. Dr. Şenocak’a Türk Alman Karşılaştırmalı Hukuk alanında yapmış olduğu bilimsel çalışmalarıyla teori ve uygulamaya önemli katkıları ve Türk Alman bilimsel işbirliğine yaptığı önemli katkıları nedeniyle onursal doktora (doktor honoris causa) unvanı tevcih edilmiştir. Prof. Dr. Kemal Şenocak 14 Haziran 2018 tarihinden itibaren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü olarak görev yapmaktadır. Ulusal kitap ve uluslararası kitap bölümü yanında Ulusal ve Uluslararası bilimsel dergilerde ve kongre tebliğ kitaplarında basılmış çok sayıda eseri bulunmaktadır.

PROF. DR. KEMAL ŞENOCAK' IN GERZE' DE ÇOCUKLUK YILLARINI GEÇİRDİĞİ EV

AdminAdmin