Sağlık
Giriş Tarihi : 03-08-2023 12:59   Güncelleme : 05-08-2023 12:28

Yetkililer Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda uyardı

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi sağlık personelleri tarafından Karlı ve Yenikent köylerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmanın yolları konusunda bilgilendirme yapıldı

Yetkililer Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda uyardı

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi tarafından halk eğitimleri verilmeye devam ediyor. Bu kapsamda Gerze Toplum Sağlığı Merkezi eğitim birimi tarafından Ağustos ayı etkinlikleri kapsamında Yenikent ve Karlı köylerinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu.

Vatandaşların yoğun olarak bulunduğu çay ocağı, köy meydanı gibi yerlerde konu ile ilgili uyarılarda bulunulurken broşür ve afişlerde dağıtıldı. Kırım-Kongo-Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının kenelerden insanlara bulaşan, virüs kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten sağlık çalışanları tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmesi gerektiğini hatırlatırken pantolon paçalarının çorapların içerisine sokulması gerektiğini, kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Vücuda kene tutunmuş bir kişinin, keneyi kendisinin çıkarmaya çalışmaması gerektiğini, keneye çıplak el ile müdahale edilmemesi ve kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı nedeniyle en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyleyen sağlık çalışanları,  Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının nasıl bulaştığı hakkında bilgiler verdi.

Nasıl Bulaşır?

Keneyle temas, virüs taşıyan kenenin tutunması, virüs taşıyan keneye ve bu keneleri taşıyan hayvanlarla temas, virüs bulaşmış hastalarla direkt temas, hastalara ait dokular, tükürük, kan ve diğer birçok vücut sıvısı bulaştırıcıdır.

Çiftçiler, veteriner hekimler, hayvancılık yapanlar, sağlık personeli, laboratuvar çalışanları, hasta yakınları, endemik bölgede bulunmak, kasaplar, kesimhane çalışanları riskli gruplardır. Genellikle kene tutunmasından sonraki 10 gün içinde halsizlik, ateş, üşüme-titreme, bulantı, kusma, ishal, kas ağrıları, baş ağrısı, karın ağrısı, yüzde ve gözlerde kızarıklık ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Kanama bulguları, bilinç bulanıklığı, şok ve çoklu organ yetmezliği ile ölüme kadar gidebilir.

AdminAdmin