Yaşam
Giriş Tarihi : 20-12-2022 16:45   Güncelleme : 22-12-2022 10:00

‘Güzel Gerze Tuz’ un hikayesi…

Hakkı Peker: "Ben memleket aşığı bir adamım, bu yüzden markanın ismini Güzel Gerze Tuz koydum"

‘Güzel Gerze Tuz’ un hikayesi…

Sofra Tuzundan Kaya Tuzuna, Bambu Tuzundan ismini sayamayacağımız azı karar çoğu zarar tuzun bir zamanlar ilçemizde de üretildiğini hatta ilçemizin ismini taşıyan bir tuz markası olduğunu biliyor muydunuz?

İlçemiz Sahil Caddesinde hizmet veren Peker Ticaret sahibi Hakkı Peker, patenti kendisine ait olan ilçemizin ismini taşıyan Güzel Gerze Tuz’ un hikâyesini siz değerli okurlarımız için anlattı.

Babasının askerdeyken bir tuzcuda çalışarak mesleği öğrendiğini daha sonra Gerze’ de de bu işi yapmayı sürdürdüğünü anlatan Peker, babasının İzmir Çamaltı Tuzlasından gemilerle ilçemize tuz getirttiğini, getirttiği tuzları öğüterek Şirin Gerze Tuz ismiyle paketlediğini ve satışa gönderdiğini ifade etti.

SİNOP’ UN VERGİ REKORTMENİ OLDUK

Peker, “21 Temmuz 1947 yılında Köşk Mahallesinde doğdum. 1944 yılında babam İstanbul Kasımpaşa’ da askerlik yaparken bu mesleği tercih etmiş, hafta sonları bir tuzcunun yanında çırak olarak çalışarak işi öğrenmiş. Hafta içi askerlik yapıyor hafta sonunu da ücret karşılığında tuzcuda değerlendiriyor.

Askerliğini bitirdikten sonra Gerze’ ye geliyor ve şuanda İskeledeki dondurmacının karşısında bizim 2 katlı kahvehanemiz varmış. Bunun alt katında İstanbul’ da öğrendiği gibi mesleğine devam etmiş. Babam bu işi biraz daha ilerletiyor ve gemilerle İzmir Çamaltı Tuzlasından buraya tuz getirtmiş. Babam tuzu işlemiş,  paketlemiş, kendine de bir motor almış, motorla Yakakent’ te, Alaçam’ a, çevre köylere dağıtım gerçekleşmiş.

Ben de yetiştikten sonra işi biraz daha ilerlettik ve Erfelek, Sinop, Ayancık, Türkeli’ ye tuz gönderdik. Tabi o zamanlar böyle naylon poşetler yok, Samsun’ da matbaalarda mukavvadan kutu bastırıp kutularla paketleme yapıyoruz. Biraz daha vakit geçtikten sonra bez çuvallar çıktı. Bez çuvallarla aynı işi devam ettirdik, işte o günlerden bugünlere geldik. Ben 1967’ de askerden geldim, 1968 yılında Sinop’ un vergi rekortmeni olduk” diye konuştu.

‘MARKANIN İLK İSMİ ŞİRİN GERZE TUZ’ DU

Tuz markasının ilk isminin Şirin Gerze Tuz olduğunu söyleyen Peker, “tuzun ilk ismi Şirin Gerze’ ydi, amcamla ortaktık. Amcamla ortaklığı bitirdik, babalı oğullu kalınca mecburen patenti değiştirip yeni patent aldım. Ben doğa ve memleket aşığıyım bu yüzden markanın ismini de ‘Güzel Gerze Tuz’ kattım” ifadelerini kullandı.

Önceki yıllarda tuzlalardan getirdikleri tuzları Gerze’ deki işletmelerinde öğütüp paketlediklerini ve satışa gönderdiklerini kaydeden Peker, şimdi tuzun Yakakent’ te bir işletme de öğütülüp paketlendiğini ve satışa gönderildiğini söyledi. Peker, “Çankırı’ dan gelen tuz kayaları kırılıyor, işleniyor ve paketleniyor. Daha sonra da satış yapılması için buraya gönderiliyor. Üretilen tuzlar kaya tuzundan imal ediliyor”  dedi.

AdminAdmin