Eğitim
Giriş Tarihi : 07-11-2017 11:29   Güncelleme : 08-11-2017 10:23

İnternetteki Herkes Bilgilerinize Erişebilir

Bilgi ve Haberleşme Kurumu (BTK) Samsun Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkili, ilçemiz Haşim ve Zehra Tarı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine güvenli bir internetin nasıl kullanılabileceğini anlattı

İnternetteki Herkes Bilgilerinize Erişebilir

Bilgi ve Haberleşme Kurumu (BTK) Samsun Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkili, ilçemiz Haşim ve Zehra Tarı İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerine güvenli bir internetin nasıl kullanılabileceğini anlattı.

İnternetin birçok açıdan hayatımızın vazgeçilmezi olduğundan bahseden BTK Yetkilisi, interneti “eğlence kaynağımız, bilgi kaynağımız ve haberleşme kaynağımız” olarak nitelendirdi.

İnternette her gördüğünüze inanmayın

İnternette bir sayfa açtığımızda, pencerenin nereye açılacağını kendimiz belirlemeliyiz diyen temsilci, “çünkü internette bir linke tıkladığınızda karşımıza ne çıkacağını bilmiyoruz. İnternetten yanlış bilgi de alabilirsiniz. Her gördüğünüze inanmayın, teyit edin. Güncel hayatta yalan konuşan insanlar olduğu gibi, internette de sizi yanlış yönlendiren insanlar olacaktır” dedi.

“Yurtdışındaki bir adam niye bilgilerinize ulaşsın?”

Kişisel bilgilerin internette ve bilgisayar ortamında saklanmaması gerektiğini açıklayan BTK Temsilcisi, “Sosyal medyayı biraz kullanan biri sizin adınıza soyadınıza ulaşabilir. Yurtdışındaki bir adam niye sizin bilginize ulaşsın?” diye sordu. İnternette paylaştığımız bilgilerin bizim ve sevdiklerimizin başına zarar getirebileceğini söyledi. Türkiye’de yaşanmış bir olayı örnek gösterdi. Kan davası nedeniyle doğudan kaçıp, başka bir şehre yerleşen bir aileden bahseden kurum yetkilisi, kaçan ailenin çocuğunun bir sosyal mecra sitesinde okulunun fotoğrafını paylaştığını söyledi. Bu paylaşım üzerine kan davalılarının önce çocuğa, ardından da ailelerine ulaştığını ve babalarını katlettiklerini ifade etti.

Nazik bir kullanıcı olun

BTK Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından ilçemize gelen yetkili, konuşmasının devamında şöyle dedi: “İnternette şifrenizi belirlerken sadece rakam ve sayılardan oluşturmayın. Semboller kullanın ki kolay kırılmasın. Güçlü şifreler oluşturun.

İnternette iyi ve nazik bir kullanıcı olmalısınız. Birine internetten uygunsuz bir şey yazarken çok rahat bir şekilde yazabiliyoruz. Gerçek hayattaki gibi tokat atacak, yumruk atacak adam yok karşımızda. Ama böyle bir durum karşısında, eğer ki şikâyet edilirse devlet sizi yakalar ve cezalandırılırsınız. Gerçek hayatta nasıl kibar ve düzgün konuşuyorsak, internette de öyle konuşmalıyız. Tabii ki bunu yaparken de Türkçe’yi katletmemeliyiz”

“Şikayet edin”

İnternette size sunulan teklifleri reddedin, mesajları açmayın, cevap vermeyin ve böyle bir durumda kaldığınızda İnternet Bilgi İhbar Merkezi (www.ihbarweb.org.tr) ‘ne şikayette bulunun diyen yetkili, “teknolojiyi kullanırken de zamanınızı etkin yönetin. Oyun da oynayın, ders de çalışın, ailenize de zaman ayırın. Ama hayatın internetten ibaret olmadığını unutmayın” şeklinde uyarıda bulundu.

Bilgilendirme, öğrencilere yönelik gösterilen izletilerden sonra sona erdi.

Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi

Erkan TaşErkan Taş