Güncel
Giriş Tarihi : 21-10-2017 09:22   Güncelleme : 23-10-2017 09:23

Osman Başkan'dan Balık Üretim Tesisine Tepki!

Sinop ile Yakakent arasına yapılmak istenen 32 balık üretim tesisi için bir tepki de Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan geldi. Belovacıklı, tesislerin yapılması halinde “Gerze’de turizmi unutun” dedi; yerli balıkçının balık avlayamayacağını söyledi

Osman Başkan'dan Balık Üretim Tesisine Tepki!

Sinop ile Yakakent arasına yapılmak istenen 32 balık üretim tesisi için bir tepki de Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı’dan geldi. Belovacıklı, tesislerin yapılması halinde “Gerze’de turizmi unutun” dedi; yerli balıkçının balık avlayamayacağını söyledi.

 

İlk olarak Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Parlak tarafından geçtiğimiz aylarda gündeme getirilen balık tesisi projesi, özellikle Japonlar tarafından istenen 3 ila 5 kilo arasındaki alabalıkların bu tesislerde üretileceğini söylemişti. Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt tarafından da destek bulan bu proje, çoğunluğu Sinop’ta yapılacak olmasına rağmen, “Samsun, Türkiye’nin balıkçılık üssü olur. Yakakent  - Sinop arasına yapılacak yatırımlardan sonra adeta balık borsası bu bölgede ulaşacak” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

 


“Gerze’ye insan gelmez”

Gerze ve Sinop’un turizmde kalkınmada öncelikli yerler olduğunu belirten Belovacıklı, Sinop’un turizm alanındaki tek ilçesi olduklarını sözlerine ekledi. “Bu tesisler yapıldığı zaman turizmi unutalım. Gerze’ye insan gelmez” şeklinde konuşan Başkan, tesis alanlarının bulunduğu sahil bölgelerinde her türlü hastalığın kol gezdiğini söyledi.

 

Bu konu gündeme geldiği zaman, Yakakent’i, Çarşamba’yı, Milas’ı, Seferihisar’ı araştırdıklarını vurgulayan Belovacıklı, “yem artıkları sahile vurduğu için buralarda fareden geçilmiyor. Bu işle uğraşan firmalar mahkeme kararlarıyla Ege’den, Akdeniz’den kovuluyorlar. Kafesleri sökülüyor. Bu yüzden Karadeniz’e yöneldiler. Özellikle bizim bu bölgeler Karayel’den etkilenmediği için buraya yöneldiler” şeklinde ifade etti.

 


Yerli balıkçılık bitecek

Termik Santral’de uygulanan istihdam yalanının aynısının burada da uygulandığını söyleyen Belovacıklı, “her tesiste 10-15 kişi çalıştıracaklarını söylüyorlar. İnsanları böyle yüksek istihdam rakamları vererek kandırıyorlar” dedi.

 

İlçemizde balıktan ekmek yiyen 300-400 balıkçı esnafı olduğunu vurgulayan Osman Başkan, “bu tesisler yapıldığı takdirde Sinop ve Yenikent arası tamamen havuzla dolacak. Bundan en fazla etkilenecek olansa Gerzeli balıkçılar olacak. Ağ kuracak yerleri kalmayacak. Yerli balıkçı balık avlayamayacak, balıkçılık bitecek” şeklinde konuştu.

 

“Hile yapıyorlar”

Toplamda 13 şirketin burada faaliyet göstermek istediğini anlatan Belovacıklı, bu şirketlerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu almaları gerektiği, ama bu raporun gerekliliği için yıllık 1000 ton üretim alt limitinin olduğunun altını çizdi. Bu işe yatırım yapmak isteyen şirketlerin de hileye başvurarak yıllık üretimlerini 950 ton olarak gösterdiklerini vurguladı.

 

“İtiraz edildi”

Gerze Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderilen itiraz metninde, ilgili firmanın 32 bin 340 metrekarelik bir alan için valiliğe başvurduğu ve 22 Eylül 2017 tarihinde, yasal sınırın altında gösterilen yıllık üretim kapasitesi nedeniyle, Sinop Valiliği tarafından “ÇED değerlendirmesi gerekli değildir” kararı verildiği görülüyor. İtirazın ilgili müdürlüğe yapıldığını bahseden Belovacıklı, “sonuçta belediye de halkın belediyesi ve biz de halk adına karşı çıkıyoruz” dedi.

 

Sit alanı olarak görülüyor

İtiraz metnine konu olan alanda yapılan incelemeler sonrası, Gerze Balıkçı Barınağı açıklarındaki alanın sit alanı içerisinde olduğu belirlenirken, bu kararın çevre düzeni planıyla da çelişmekte olduğu vurgulandı. Deniz suyundaki ekosistemi doğrudan etkileyeceği belirtilen metinde, besin maddelerinin büyük oranda artması nedeniyle plankton ve algların çoğalacağı ve bu sebeple su altındaki hoğal hayatın ölebileceği ifade edildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43. Maddesi’nde yer alan “… deniz, göl ve akarsu kıyılarında, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada, öncelikle kamu yararı gözetilir” maddesini de itiraz dilekçesine ekleyen Gerze Belediyesi, “itiraza konu endüstriyel ve ticari faaliyette kamu yararından söz edilemez. Buralardan yararlanması için kanun düzeni de mevcut değildir” denildi.

 


“İzin verilmedi”

Balık tesisi kurmak isteyen firmaların, normal şartlarda ÇED raporu almaları gerektiğini belirten Belovacıklı, bu raporun alınabilmesi için de belediyeden izin almaları gerektiğini sözlerine ekledi. Belediye tarafından iskelede bir yer ve limanlarda ambar yeri göstermesi gerektiğini söyledi. Başvuruda bulunan firmalara hiçbir şekilde izin vermediklerinin altını çizen Belovacıklı, “biz burada hiçbir şirkete ne kayık çekme izni verdik ne de depolama izni verdik” diye konuştu.

 

“Milletvekillerinin haberi yok”

ÇED raporuna gerek duyulmaksızın tesisin inşası için izin verildiğini dikkat çeken Başkan, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü itiraz hakkı olmadığını söylese de, yönetmelikte ilgili kararın 30 gün askıda duracağı söyleniyor. Yani 30 gün boyunca itiraz hakkımız var” dedi. Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş ve CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’e konuyla ilgili bilgi verdiklerini aktaran Osman Belovacıklı, “kendilerinin de konuyla ilgili haberleri yokmuş. Bu konuyu bakanlarla, özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanı’yla görüşeceklerine dair bize söz verdiler” şeklinde ifade etti.

 


“Avrupalı salak mı?”

Denizin içine kurulan balık çiftliklerinin Avrupa’da nasıl işlediğini araştırdıklarını da belirten Belovacıklı, Avrupalı balık yetiştiricilerinin bu tesisleri karada kurduklarını söyledi. Denize yakın yerlere büyük havuzlar inşa ederek burada balık yetiştirdiklerine ve denizden bu havuzlara su pompaladıklarına dikkat çeken Belediye Başkanı, “Avrupalı salak mı da bunu denizde yapmak aklına gelmiyor?” diyerek sitem etti.


Haber: Kaan TÖNGELCİ / Gerze'nin Sesi
Erkan TaşErkan Taş