Eğitim
Giriş Tarihi : 05-05-2017 18:43   Güncelleme : 05-05-2017 22:45

Denizcilik Programları Çalışma Grubu Toplantısı Yapıldı

13 üniversiten 17 öğretim elemanının katıldığı Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları 16. Çalışma Grubu toplantısı, ilçemizin eğitim sektöründeki parlayan yıldızı Gerze Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı

Denizcilik Programları Çalışma Grubu Toplantısı Yapıldı

13 üniversiteden 17 öğretim elemanının katıldığı Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları 16. Çalışma Grubu toplantısı, ilçemizin eğitim sektöründeki parlayan yıldızı Gerze Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı.

Meslek Yüksekokulları Denizcilik Programları 6. Öğrenci Çalıştayı’na bu yıl ev sahipliği yapan ilçemiz Gerze MYO’nda düzenlenen çalışma toplantısı iki oturum şeklinde yapıldı. Toplantının gündemini üç ana madde oluşturdu.

Sorunlar ve çözüm önerileri ortaya kondu

Deniz ve liman işletmeciliği, marina ve yat işletme, yat işletme ve yönetimi, yatçılık ve yat işletmeciliği ile yat kaptanlığı eğitimlerine dair sorunlar gündemin ilk maddesini oluştururken, 17 kişiden oluşan çalışma grubu üç farklı öneri sundu. Buna göre, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ve bakanlığa bağlı genel müdürlükler, liman başkanlıkları ve kıyı emniyet müdürlüklerinde açılması planlanan memur kadrolarında, deniz ve liman işletmeciliği, yat işletme, marina ve yat işletmeciliği mezunlarına yer verilmesi gerektiği önerisi sunuldu. Böylelikle ön lisans eğitimi almış mezunların kamu bünyesinde istihdamı artıracağı ve kamu görevlerinin daha yetkin kişiler tarafından yapılacağı belirtildi.

 

Bir diğer öneri olarak, liman işletmelerinde staj görecek öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin, müfredat içerisinde özel bir ders olarak okutulması için Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’yle görüş alışverişinde bulunulması kararlaştırıldı. Ayrıca, marina işletme, marina ve yat işletme, yat işletme ve yönetimi, yatçılık ve yat işletmeciliği ile yat kaptanlığı okuyan ve mezuniyet sonrası yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, tercih aşamasında yaşadığı sorunların önüne geçilebilmesi için benzer ders içeriğine sahip bu programların ÖSYM kılavuzunda aynılaştırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı.

 

Denizcilerin çözülmesi gereken çok sorunu var

Çalışma grubu toplantısının ikinci önemli maddesini oluşturan Deniz ulaştırma ve işletme ve gemi makineleri işletme eğitimlerine ait sorunlar masaya yatırılırken, bu sorunlara çözüm önerileri sunuldu. Alan içi birçok konu, toplantı salonunu dolduran öğretim elemanları tarafından ele alındı. Mezun olduktan sonra sektöre atılacak ve hâlihazırda sektörde bulunan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar yapılması kararlaştırıldı. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bazı sınırlamaların kaldırılması ve sorun anında çözüm sürecinin hızlandırılması için çeşitli öneriler sunuldu.

 

Toplantı senede bire düştü

Toplantıda ana maddeleri oluşturan iki önemli husus görüşüldükten sonra, diğer sorunlar hakkında da çözüm önerileri sunuldu. Senede iki defa yapılan ve bu yıl on altıncısına Gerze MYO’nun ev sahipliği yaptığı Denizcilik Meslek Yüksekokulları Çalışma Grubu Toplantısı’nın düzenlenme sıklığı değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, eskiden senede iki defa toplanan çalışma grubu, bundan sonra yalnızca öğrenci çalıştayı ile birlikte toplanacak ve senede bir defa yapılacak.

 

Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı teknik ve mesleki eğitim veren liselere tanınan staj ve iş yeri eğitimi maaşlarının üçte ikisinin kamu kaynaklı olması ve üçte birinin özel sektör kaynaklı olarak karşılanmasıyla ilgili düzenlemelerin kamu kurum ve kuruluşları için de uygulanabilir hale getirilmesi önerildi.

 

Müsteşar yardımcısına sunulacak

Çalışma Grubu Toplantısı’nda konuşulan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin öneriler, yarın Gerze MYO’yu ziyaret edecek olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert’e sunulacak. Üst düzey bir yöneticinin ilk defa ziyaret edeceği çalıştayda, 17 öğretim elemanın aldığı kararlar direkt olarak konunun muhatabına sunulacak.


Kaan Töngelci / Gerze'nin Sesi
Erkan TaşErkan Taş