Sağlık
Giriş Tarihi : 06-02-2016 10:42   Güncelleme : 06-02-2016 14:12

Evlerde Radon Gazı Ölçümü Yapılacak

İlçemizde 100'e yakın evde radon gazı ölçümü yapılacak

Evlerde Radon Gazı Ölçümü Yapılacak
 Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerine ilişkin olarak Türkiye genelinde çalışma başlattı. Bu çalışma kapsamında da ilçemizin değişik noktalarında bulunan 100 yakın evde ölçüm yapılacak.


İlçe Sağlık Müdürü Dr. Halit Kolukırık konu ile ilgili yaptığı açıklamada ilçemizde bulunan yaklaşık 100 evde radon gazı ölçümü yapılacağı bilgisini verdi.

 Dr. Halit Kolukırık konu ile ilgili yaptığı açıklamada ''Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışma tamamen bilimsel olup günlük yaşamımızda evlerimizde,  işyerlerimizde vs. maruz kaldığımız radon gazına bağlı radyasyonun boyutunu belirlemek, akciğer dokusunda hasara ve zamanla akciğer kanserine sebep olan radon gazı maruziyetini en aza indirmek için bilimsel amaçla kullanılacak olup ulusal düzeyde ileriye dönük önlemler alınmasına da katkı sağlayacaktır'' dedi.

İKİ AY EVLERDE KALACAK

Belirlenen tüm noktalara Toplum Sağlığı Personelleri, Çevre Sağlığı Teknisyenleri ve Sağlık Memurları tarafından yerleştirilen ölçüm cihazları iki ay boyunca salon ve yatak odasında bulunan dolap üzeri gibi yüksek bir yerde, hiç oynatılmadan bekletilecek. Cihaz her gün ev içindeki gaz oranını ölçecek ve kaydedecek. Ölçümler sonunda metreküpte 400 bekuerelin (radyoaktivite birimi) üzerinde radon gazının tespit edildiği bölgelerde acil önlemler alınacak.

RADON GAZI

Radon gazı topraktan ve bina yapımında kullanılan malzemelerden gelen radyasyon türlerinden biridir. Kapalı ortamlarda mevcuttur. Renksiz, kokusuzdur ve gözle görülmez. Toprakta bulunan radon gazı birçok yoldan kolayca evlerimize girmektedir.  Zemindeki çatlaklardan,  tesisat girişlerinden,  yapı bağlantılarından,  duvar çatlaklarından ve asma kat girişleri gibi toprakla bağlantısı olan herhangi bir yerden evlerimize sızabilir. Radon gazı solunum yoluyla akciğerlerimize ulaşır ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. 

İnsanların maruz kaldıkları radyasyon dozunun büyük bir kısmını oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin belirlenmesine esas olmak üzere,  kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik,  81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Radon Haritası” oluşturulması ve sonrasında  “Ulusal Radon Kontrol Programı”  geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.  Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden,  81 ilde yaklaşık 60.000 hanede ev içerisindeki radon gazı miktarı 2 ay boyunca radon dedektörleri ile ölçülecektir. Sinop’ta ve ilçelerinde şu anda radon gazının sebep olduğu radyasyon ölçümü ile ilgili  çalışmalar başlamış olup Gerze’den yaklaşık 100 haneye radon gazı dedektörleri yerleştirilecektir. Dedektörler radon gazının ev içerisindeki dozunu ölçmekte olup  aile fertlerine herhangi bir zararı bulunmamaktadır. 

AdminAdmin