Sağlık
Giriş Tarihi : 02-11-2023 14:39   Güncelleme : 03-11-2023 10:50

Kapı kapı dolaşıp, lösemi hakkında bilgilendirdiler

Gerze Toplum Sağlığı Eğitim Birimi tarafından Gerze esnafları tek tek gezilerek lösemi hakkında bilgilendirildi

Kapı kapı dolaşıp, lösemi hakkında bilgilendirdiler

İnsan sağlığını ilgilendiren önemli gün ve haftalarda Gerzeli vatandaşları bilgilendirmek adına çalışmalar yürüten Gerze Toplum Sağlığı Merkezi eğitim birimi sağlık personelleri tarafından lösemi hakkında bilgilendirildi.

BU YIL LÖSEMİ FARKINDALIK RENGİ ‘TURUNCU’

İnsanları lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve lösemili çocuklara doğru yaklaşımları öğretmek için 2 - 8 Kasım tarihlerini içine alan hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenleniyor. Bu sene lösemi farkındalık rengi ise turuncu olarak belirlendi.

Gerze Toplum Sağlığı Merkezi tarafından esnaflarımız ziyaret edilerek broşür dağıtımı gerçekleştirildi. Arkasında çeşitli resim ve objelerin bulunduğu bilgilendirici afişler dağıtıldı.

Lösemi hakkında bilgiler veren sağlık personelleri, “Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarda dolaşan kanın esas yapım yeri olan kemik iliğindeki kök (ana) hücrelerde meydana gelen bir bozulma sonucunda blast adını verdiğimiz hatalı, kötü huylu kan hücreleri yapılmaya başlar ve tüm vücudumuza yayılır” ifadelerini kullandı.

Nedenleri, çeşitleri ve hastalık evreleri

Akut lenfoblastik lösemi, kronik lösemi olmak üzere çeşitli grupları vardır. Hastalık kemik iliğinden çıkarak lenf bezleri, karaciğer, dalak, testisler, akciğer ve beyne yayılabilir.

Kemik iliği (kök hücre) nakli

Kemik iliğinde bulunan kök hücreler kendine benzer hücreler oluşturmak üzere sınırsız sayıda çoğalma yeteneğine sahip ana hücrelerdir. Lösemi (lenfoma, kan kanseri) hastalıkları başta olmak üzere bazı kan ve kanser hastalıklarında sağlıklı kişilerden alınan kök hücreler hastaya nakledilerek iyileşme sağlanır.

Lösemi ve kanser anne, baba veya haladan geçmez, kalıtsal değildir.

Lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi yaklaşık 3 sene sürmektedir.

Lösemi önlenebilen bir hastalıktır. Kanserojenlerden uzak durmalıyız.

AdminAdmin