Siyaset
Giriş Tarihi : 04-06-2022 17:05   Güncelleme : 04-06-2022 17:14

CHP' li Bingöl, Bir Dokundu Bin Ah İşitti

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Gerze’ de Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret etti

CHP' li Bingöl, Bir Dokundu Bin Ah İşitti

CHP Ankara İkinci Bölge Milletvekili Tekin Bingöl, Gerze Ziraat Odası, Gerze Muhtarlar Derneği ve Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini ziyaret etti. Bingöl, Gerze ziyaretinde ilk olarak CHP parti binasında partililerle bir araya geldi.

Daha sonra Gerze Ziraat Odasını ziyaret eden Milletvekili Bingöl burada Ziraat Odası Başkanı Ahmet Tiryaki ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Fatih Uysal tarafından karşılandı.

Gerzeli çiftçilerin durumlarını soran Milletvekili Bingöl, ilçemiz köylerinde ekim yapmaktan vazgeçen çiftçilerin olup olmadığını, zirai ilaç, gübre, yakıt fiyatları ile ilgili çiftçinin yaşadığı sıkıntıları Oda Başkanı Ahmet Tiryaki’ den dinlemek istediğini belirtti.

Kısaca kendini tanıtan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Tiryaki, 7 yıldır bu görevi ifa ettiğini 10 yaşından bu yana da tarımla uğraştığını belirtti. Tiryaki, “dedelerimiz babalarımız bizi bu topraklarda büyüttüler bizlerde bu topraklarda aynı onlar gibi tarımla uğraşıyoruz, devam ettirmeye çalışıyoruz fakat çok zor.

Hepimiz biliriz bizim bu bölgede tütün yapılırdı, tütünün fiyatı ile alkolün fiyatı aynıydı. Bugün alkolün fiyatı 300-400 lira tütünün kilosu 30 lira. Tütün sattığımız zaman dedelerimiz çuval işi şeker, sabun, zeytinyağı gibi 1 yıllık temel ihtiyaçlarını alırdı, şimdi ise 5 litre yağı alırken çok zorlanıyoruz. Traktöre bineceksin mazot almış başını gitmiş, tarlaya gitmeye insan korkuyor, neredeyse bazı aileler sofrada çocuklarına az ye demeye başladı.

Ülkemiz tarım ülkesi, arpası, samanı, buğdayı her şey dışardan geliyor, hayvancılık desen o da bitti. Benden önce yani 7 sene önce buradaki arkadaşlarımızın kayıtlarına göre Gerze’ nin 42 köyünde 3 bin 500 çiftçi var. Bugün Gerze’ nin 42 köyünde doğrudan gelir dosyası yaptıran 800 kişi var. Her geçen gün de vatandaşlarımız buraya ‘gelip ben seneye ekmeyeceğim, dosyada yaptırmayacağım’ deyip kaydını sildiriyor. Yani bu kadar kötü durumdayız” diye konuştu.

Kotası olan tütün ve pancarın dışında Gerzeli çiftçilerin ektikleri ürünleri öğrenmek isteyen CHP’ li Milletvekili Bingöl’ e Oda Başkanı Ahmet Tiryaki buğday veya yem bitkisinin tarladan kalktıktan sonra yerine silajlık mısır ekildiğini söyledi.  

Tiryaki, “vatandaş ‘ben 1 kilo un alsam bana bir ay yeter’ diyor, ama saman, yem çok pahalı. Sahilde 5-6 köyümüzde tarım var diğer köylerimizde mezar kazacak insan bile yok, kalmadı. Buralarda çok güzel hayvancılık, arıcılık olabilir ama mera bomboş” dedi.

AKP’ nin 2002 yılında iktidar olduğunu söyleyen Milletvekili Bingöl, “2001 yılında bir kriz yaşandı; o kriz şimdiki iktidarı iktidar yaptı ama krizden hemen sonra bile 1 ton buğday 22 çeyrek altına karşılık geliyordu. Şimdi 20 yılın sonunda 1 ton buğdayla 3 çeyrek altın alabiliyorsun. Ülkeyi nereden nereye getirdiler?

Türkiye’ de bazı şeyler tarımın canına okudu; bunlardan bir tanesi kota, ikincisi plansız ekim. Tarım konusunda çiftçinin yapması gerekenler var; ülkeyi yönetenlerin tarım politikası çok önemli. Tarım politikasıyla ilgili çok nitelikli bir uygulama hayata geçirilmezse çiftçinin hali hal değil, her geçen gün bundan daha kötü olacak. Bunun için çiftçi de idareci de el ele verecek, planlı bir tarım söz konusu olacak; üretime yönelik tarımı ihtiyaca yönelik tarıma dönüştürecek. Bu ülkenin patatese de, soğana da, buğdaya da, arpaya da ihtiyacı var ama ne kadar var.

Suriye’ de 9 yıldır savaş var; biz Suriye’ den soğan aldık; İran’ da ambargo var,  biz İran’ dan patates aldık; Yemen’ den bize karpuz geldi. Şimdi karpuzu dilim dilim satıyorlar. Burası tarım ülkesi; Allah bize öyle bir ülke vermiş ki dağlarından yağla bal akıyor, Ege’ de incir ağaçları,  zeytin ağaçları var. Tarımı perişan ettiler, toprakları avm, site yaptılar. Burada en büyük iş size düşüyor; siz çiftçiler sesinizi yükselteceksiniz, çiftçi kaderine razı olmuş, sesi çıkmıyor. Bu ülkede hayatı zenginleştirecek olan kitle köylüdür. Niye? Çünkü toprak var, su var ama toprağı ekecek insan yok. Çiftçi kardeşlerimiz ayağa kalkacak, hakkını arayacak; hak verilmez alınır. Çiftçi alacak, şoför esnafı alacak, emekli alacak, öğretmen alacak” diye konuştu.

Gerze Ziraat Odası ziyaretinin ardından Muhtarlar Derneğini ziyaret eden Milletvekili Bingöl ve beraberindekiler burada Muhtarlar Derneği Başkanı Acısu köyü Başkanı Fikri Uyanık ve Yakadibi köyü Muhtarı Cemalettin Topal tarafından karşılandı.

Muhtarlarla ilgili çok daha kapsamlı projeleri olduğunu söyleyen Milletvekili Bingöl, AKP Genel Başkanı muhtarları saraya götürüyor, bir de ellerine küçük paketler veriyor, sırtlarını sıvazlayıp gönderiyor. Biz muhtarların gerçek sorunlarını ve bunların çözümü noktasında çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Silah ruhsat konusunda CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’ e meclise verdiği önerge için teşekkür eden Dernek Başkanı Fikri Uyanık, “tüm muhtarlarımız oldukça memnun oldu. Ben onlar adına da kendi adıma da Sayın Vekilimize teşekkür ediyorum” dedi.

Milletvekili Barış Karadeniz de konuyla ilgili olarak “her ilçede muhtarlar toplantısı yaparak muhtarlarımızla bir araya geldik. Muhtarlarımızın ortak sorunu, muhtarlarımızın görevleri bittikten sonra silahları bulundurmaya çevriliyor, taşımak istedikleri zaman vergisi çok olduğu için bunun altından kalkamıyorlardı.

Mecliste konuyla ilgili bir önerge verdik, İçişleri Bakanımızla görüşme sağladık daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaparak muhtarlarımıza hayırlı olsun dedi. Bizi konuyla ilgili Türkiye’ nin her yerinden muhtar arayarak teşekkür etti” ifadelerinde bulundu.

Muhtarlar Derneğinin ardından Milletvekili Bingöl ve beraberindekiler Gerze Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifini ziyaret ettiler. Burada Başkan Vekili Hüseyin Bakır tarafından karşılanan Milletvekili Bingöl, esnafların, tüccarların, işletmelerin durumunun iyi olmadığını belirterek çözümün iktidar değişikliği olduğunu belirtti.

Milletvekili Bingöl, “bakış açılarının değişmesi gerekiyor. 20 yıllık bakış açısı değişmezse bu sorunların bir tanesi düzelmez. 20 yılda düzelmeyen, daha da çok bozan, çarkın bütün dişlerini bozan iktidarın bu sorunları düzeltme şansı zinhar mümkün değil. Her türden yöntemi denediler, her türden bürokratı denediler, her hafta Resmi Gazete de görevden alınma ve atanmalar var. Bu da ne kadar istikrarsız bir dönemin içerisinde olduğumuzun göstergesi. İstikrar olsa, liyakate göre atamalar olsa bu kadar sık bürokrat değiştirilir mi?

Bu ülkenin yoğun bakımda olduğunu tüm Dünya biliyor. Bu ülkeyi yoğun bakımdan çıkarmamız lazım; sandık gelecek, oy vereceğiz, iktidarı değiştireceğiz, sorunlar çözülecek” diye konuştu.

Milletvekili Bingöl’ e Gerze ziyaretinde CHP Sinop Milletvekili Genel Başkan Başdanışmanı Barış Karadeniz, Sinop İl Başkanı İnan Savaş Yüksel, CHP Gerze İlçe Başkanı Nihat Erdal, CHP Gerze Kadın Kolları Başkanı Esra Terkan, CHP Gerze Gençlik Kolları Başkanı Serdar Dinçer, eski belediye başkanı Osman Belovacıklı ile çok sayıda partili eşlik etti.  

AdminAdmin