Gerze'nin Sesi - Sinop Gerze Haberleri
Gerze'nin Sesi - Sinop Gerze Haberleri
KÖŞE YAZISI

ONU KURTARMAYI DÜŞÜNME

Volkan Yaşar Berber Volkan Yaşar Berber Yazarın tüm yazıları
13-01-2024 16:32 2 dk okuma 5.033
Paylaş:

       Her insanın yaşamsallığı içerisinde elbet farkındalıklarına bağımlı psikolojik duygu ve düşüncelerini yoğun paylaşmayarak kendini geri çekebilmektedir. Psikoterapist John Bowlby tarafından oluşturulan ve Mary Ainsworth tarafından 1950’lerde geliştirilerek bağlanma teorisince dört farklı bağlanma stili türü olduğunu belirtir ki bunlar Düzensiz bağlanma, Güvenli bağlanma, Kaçıngan bağlanma, Kaygılı bağlanma olarak tanımlanmaktadırlar.

     Bağımsızlıklarına düşkün ve benlikçi olup, genellikle kaçıngan bağlanan bireyler neşeli, aktif ve sosyal insanlardır. Çevrelerinde bu insanların birçok arkadaşları mevcuttur. Var olan kapasitelerini genellikle kariyerlerine harcayarak, sosyal ilişkilere az zaman ayırmaktadırlar. Başkalarına güvenmedikleri gibi kendi özgüvenleri tavan olmaktadır.

    Kendilerine yeter görerek dışarıdan herhangi bir talebi görmezlikten geleceklerdir. İdealist hedeflerini dışa açmayarak oldukça ketum bir düşünceye sahiptirler. Başkalarının bilmesi gerektiği kadar olması gerektiği inancıyla gelecek planlarını karşısındakilere açmayanlardır. Kaçıngan bağlanan insanlar da çocukluktan baskı altında olduklarından ergenlik ve sonrası istençdışı bu şekilde hayatlarını sürdürmektedirler. Başkalarından yardım almaksızın bu çözümleri kişisel halletmeye meyillidirler.

    Sevilmelerinde tutarsız ilişkiler yaşayarak mamafih sevdikleri de kendilerini ihmal edilmiş ve ilişki içinde yalnızlaştırılmış hissiyatı doğar. Yakınlıktan kaçınarak kendini açması oldukça zor olup karşısındakini de kendinden uzaklaşmasına sebep olacaktır. Uzak ve mesafeli ilişkilerle dialoğunu sürdürdükçe nihayete varması zorlaşır.

    Kaçıngan bağlanma psikolojine sahip bireyler de birbirlerini anlayabilmeleri ve tanımaları zaman alarak zorlu bir sürece yelken açmış olurlar ki farkındadırlar ona göre insifiyatif tanıyacaklardır. Uyumsuzluk halinde kendilerini derhal geri çekerler. Onu ‘’kurtarmayı’’ düşleme çünkü saplantılı kaçıngan bağlanma hali korkulu kaçıngan bağlanma hallerine dönüşmüştür ki uzman gözeteminde  kısa zamanda tıbbi müdahale de bulunulması gerekmektedir.

    İnsanlarla iletişimini geliştirerek üstesinden gelinebilinir. Diğer bireylerin farkındalıklarının yanısıra benliğini kabullenerek eksikliklerini tamamlayabilme bilincine varabilmedir. Kendine meydan okuyarak duygularına gem vurmayarak güven verici dostlarına açılabilinir. Sırdaş mahiyetinde herkesin hayatta bir dostu olmalıdır. Trawma geçirmiş bireyler özellikle ayrılıklar veya büyük kaoslar yaşayanlar korkulu kaçıngan bağlanma sendromu yaşayabilmektir.

    Elbet real değişim kolay olmayacaktır. Kişisel olarak yapabileceklerimiz sınırlı kalsa da üstesinden gelebileceğimiz inancıyla davranışlarımızı yönlendirebilmeliyizdir. Öncelikle kendi bağlanma stilini öğren..

Bu yazıdaki görüşler yazarına aittir, Gerze'nin Sesi - Sinop Gerze Haberleri yayın politikasını yansıtmayabilir. İzinsiz kopyalanamaz, alıntılarda kaynak gösterilmesi zorunludur.

Volkan Yaşar Berber — Diğer Yazıları

Tümü

Yorumlar

Editoryal moderasyon aktif

Yorum Yaz

Yorumunuz incelendikten sonra yayın ilkelerimize uygun bulunması hâlinde yayınlanır. Hakaret, iftira ve reklam içeren ifadeler reddedilir.

adlı okura yanıt yazıyorsunuz.
0 / 2000

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.