https://www.gerzeninsesi.com/files/uploads/user/BaYlYksYz11.jpg
Volkan Yaşar Berber

CUMHURİYETİN İLK GAZETELERİ

02-11-2020 10:49 509 kez okundu.

  Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarında Medya-Basın haberciliği geniş topluluklara ulaşamasa bile kendini baskın hissettirebiliyordu. 1925 yılları itibariyle Dış devletlerinde sermayederliğinde gazete çıkarılmaktaydı. Bunlardan birisi sahibi Reşit Benaiad ve Ali Namık Beyler olup, Fransızca “Tanin Gazetesi” 4.000 adet basılmakta olup 3.000 adedi ise ayrı satılmaktaydı. Lakin muhalefet gazetesi olduğundan yeterli tiraja ulaşamayıp zarar etmekteydiler. Oysa Hüseyin Cahit Bey’in sahibi olduğu Türkçe ‘’Tanin Gazetesi’’ çok iyi satış yapıyor hatta zamane Hüseyin Cahit Bey’in 9.000 liraya Berliet marka otomobil aldığı bilinmekteydi. Zamane İstanbul merkezli yöneticisi Muzaffer Bey, “Volente Gazetesi” Alman Büyükelçiliği tarafından maddi desteklenerek Fransızca ve Almanca çıkararak asli hedefi enerjik Muhabiri Mr. Mothu yaptığı, Fransız Havas Ajansı aleyhine haberlerle donatmak idi.

     Türkçe günlük gazetesi Son Telgraf’ın sahibi Giritli Suphi Nuri Bey olup, 4.000 adet tiraja sahipli olup öncesi ‘’Müstakil’’ ve “Tercümanı Hakikat Gazetelerinin” devamıdır. Siyasi ayağı ailece baskın çıkarak Jön Türkleri Girit konusunda uzlaşmaz politika haline getirterek Venizelos’un Sofya ve Balkan Anlaşması yapmasına ve Balkan Savaşına neden olduğu bilinir.

 Evveli Adana merkezli sonrasında daha fazla kesime ulaşabilmek için İstanbul’a taşınan “Toksöz Gazetesi” sahibi ve Başyazarı Abdülkadir Efendi aslen siyasete atılmak için ordudan ayrılan eski bir subay olup, basın camiasına gönül vermiştir. Gazete günlük 4.000 adet tiraja ulaşarak Adana’ya posta yoluyla her gün düzenli göndermekteydiler.

    Ankara’da basılan “Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi” sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Siirt milletvekili Mahmut Bey idi. Bu gazete tarihi kaynaklarca Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle 1921 yılında kurdurulmuştur. Günlük 3.000 baskısı çıkarılarak genelde okuyucusu Anadolu halkı idi. O zamanlar da Ankara’da iki aktif gazete vardı ‘’Hâkimiyet-i Milliye’’ ve ‘’Cumhuriyet’’ idi ki “Cumhuriyet Gazetesi” Milletvekili Yunus Nadi Bey’in kontrolünde yayın hayatını idame ettirmekteydi.

    İttihat ve Terakki komitesi tarafından senato sekreterliğine atanan Sahibi ve Başyazarı İsmail Müştak Bey’in “İstiklal Gazetesi” ise siyasi içeriği ağır bastığından İngilizlerce tutuklanarak Malta’ya sürülmüştür. Günlük 3.000 adet baskısıyla başta İttihat ve Terakki’nin kuruluşunda maddi desteği lakin sonrasında maddi desteklemediği bilinmektedir. Türkçe günlük “Sabah Gazetesi”, Muhabirlik ve Foto muhabirliği yapan Şükrü Bey ve Vahit Bey tarafından kurularak günlük 3.000 adet tirajıyla zorlukla 2.000 adet sattığıdır.

    Eski Türk gazetecilerden Ahmet Cevdet Bey günlük “İkdam Gazetesini”  6.000 adet basarak radikal milliyetçi üslup takınmıştır. Bu yüksek tiraj ve satışını Eski rejim döneminde Abdülhamit çağında kendi çıkar ve görüşlerini Yıldız Sarayının politikasıyla uyuşturmayı bilerek aylık saraydan 150 altın lira desteklendiğidir. Öncesinde “Vakit Gazetesinin” yöneticisi ve ortağı Ahmet Emin Bey’in kurduğu “Vatan Gazetesi” ise; Türkçe günlük sabah baskısı 7.000 adet çıkarılarak, nüfuzunu iyi kullanırdı. Ahmet Emin Bey, aslen eğitimini ABD devletlerinde yaparak ileri derece İngilizce diline sahip idi.

İstanbul’da akşamları basılan “La Volonte Gazetesi” sahibi eski bir asker Muzaffer Bey olup siyasete atılarak İnönü’nün Dışilişkiler Bakanı olmuştur. Almanların maddi destek verdiği gazete, günlük 2.500 adet basarak ancak 1.000 adet satış yapabildiği bilinmektedir. Bu arada İstanbul’da Tünel’in yanı başında Alman Basımevi “Loeffer Gazetesi” çıkarılarak bu basımevi İzmir’den Ermeni kökenli Abbazoli adında biri satın alarak azınlıklar hakkında destekleriyle bilinmektedir.  Türkiye’yi Batı uygarlığına yükseltmek isteyenlerin hangi emellerle kimlere hizmet verdikleri halen gizli kapaklı saklansa da tarihte hiçbir şey saklı kalmayacaktır.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI İRADESİZLİK Milli Kültürel Mirasçısı İNSAN KURALLARA SIĞMAZ KUSURLU GELECEĞE KURAL KONAMAZ BÜYÜK SORU İŞARETLERİ.. DAVRANIŞSAL BELİRTİLER BİREYDE KONTROLLÜ YAŞAM ÜZÜNTÜSÜZ YAŞAMAK ONU KURTARMAYI DÜŞÜNME KİŞİLİK BOZUKLUĞU İNİŞLİ ÇIKIŞLI DUYGULAR PASİF AGRESİF ÇAĞDAŞ AİLE MODELİ OLASILIKSIZLIK KÜÇÜK AYRINTILAR GÖZLERİMİZDEN KENDİMİZE BAKMA… BU AÇIDAN BAKINCA.. BİLİŞSEL DAVRANIŞ HAYATINA YÖN VER.. YAŞAMSAL REGÜLASYON BAZILARI DA GERÇEKTEN.. OYUNLARLA YAŞAYANLAR GELECEĞE ADANMIŞ YATIRIMLAR GENÇLİKTE ERDEMLİLİK ZAMAN KIRILMASI İNSANLARDAKİ FARKLILIĞIN HİKMETİ BEN ALIŞIĞIM KİŞİDE DUYUMSAMA… FAKAT BU DOĞRU MU? ANLAMA VE KAVRAMA YETENEĞİ KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI… KENDİNİ YÖNETME HAYATTA FEDAKARLIK GÖZLEMLENEMEYENLER….! DAĞILMIŞ MANTELİZM TARİHTE JURNALCILIK DÜNYA KARANLIKLARI MANKURTLAŞAN TOPLUMLAR İLİM PAZARLARI ANTİK CARUSA GERZE İNSANIN TEDAVİSİ HESABA KATILMAYAN BİLİNMEZLİKLER DİMAĞDA YOZLAŞMA İNSANIN KENDİNİ TANIMA SANATI İNSANOĞLUNUN ACİZLİĞİ ANADOLU’DA AZINLIK OKULLARI AMERİKA YENİ DÜNYA DÜZENİ OSMANLI’ DAN GÜNÜMÜZE PARA GENÇLİĞİN DÜŞMANI 'DEİZM' DÜNYA’DA TÜRKİYE GERÇEĞİ SIR GENÇLİKTE SAKLI TÜRK VE İSLAM ALEYHTARLARI Tarihte İnsan Tüccarlığı ORTADOĞU’DA İSRAİL TESİRİ FATİH’İN MUMYASI SÖMÜRGECİ VESAYETİN YOLU ÖLÜM BANA TATLI GELDİ KAVM-İ NECİP VE KAN İMPARATORLUĞU GÖÇMENLERİN SON ADASI HAYATIN ANLAMI ERMENİ AZINLIĞINDA SALGIN GİZEMLİ YÖNETİCİLER KRALLIĞI YABANCI MİSYONERLER ANADOLU RUMLARI ve YUNANLILAR ANADOLU KADINLARININ YURTTA SULH MÜCADELESİ JAPONLARIN TÜRKİSTAN PROJESİ GÖRÜLEMEYEN GİZEMLER KARABAĞ TEYAKKUZ’U ARİFANE