İnsan öğrenmeye açıktır daim… Zamanından özen göstererek ayrıştırarak kendisinin özverisiyle ortaya çıkarmaya çalıştıkları için emek harcar ki stres altına girmeyi göze alır. Kişisel geliştirebilme babında üzerine titreyerek ve bildiği her şeyi hesapsızca başkalarıyla paylaşabilmek için özveri gösterir ki bu çabasında çoğu kez çalışanlar-olunca uykularından fedakarlık yaparak sürece dayanmaya çabalarlar. Bilinmelidir ki çoğu kez görsel algılama işitsel algılamadan hızlıdır.
Ortaya çıkarmaya çalışılan eserler için ilk zaman önem arz eder. Bilinmelidir ki yazmak için okumak araştırmalar yapmak mamafih sabrı, hırs, metanet gereklidir. Elbette okumanın kendince tekniklerini ve araştırma yapabilmenin yollarını da öğrenebilmek zaman ve sabır ister. Çevrenizde okuma adabından bilgilenebileceğiniz varsa kendisinden yardım almanız elzemdir.
Okumak, okuduğunu anlayabilmek sonrasında kaleme dökebilme sağlam bir irade ister. Okurken dikkatinizin dağılmaması yanı sıra stressiz ortamlarda daha verimli olacaktır. Huzurlu ve konforlu sahalar daim okuyucuyu daha iyi motive edecektir. Bu nedenle kitap okumaya normal değil de uygulamalı kursa başlıyormuşçasına gibi düşünülmesi ve sonrasında her gün kendinize belirli bir zaman aralığı belirleyerek okumaya başlayınız.
Kişi okumaya iç dünyasına hakim olarak başlamalıdır. Eğer o an endişeli, kaygılı, heyecanlı vb. ise okuduğunu anlayamaz muhakeme edemez. Disiplin altında bilinçli okumanın verdiği hazzı hiçbir şey vermez insana… Kendinizin ilgi alanına hitap kitapları okumaya başlamak daha olumlu ve kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır. Kısa kitap okuma seanslarından misalen her gün 20 sayfadan 50 sayfaya sonrasında, hızlı okuma niyetiyle Uzun kitap okuma seanslarına geçerken ki kanaatimce dakikada 150 kelimeden azami 600 kelime olabilir ki kişinin kararı burada rol alabilir.
Okuyabilmenin diğer amacı ve yöntemlerince göz atarak, seçebilmeyi keşfetmek, normal okuyabilme ve detaycı okuma gibi muhtelif tercihler vardır. Zamanımızda çoğu kez tercih edilen göz atma şeklince okuma prensibince ihtiyaç halini alan hızlı okuma şeklidir ki kişi kendini bu konuda yetiştirebilmelidir. Burada erken yoğunlaşabilmeyi öğrenebilmelidir.
Zihninizin pozitif haliyle okumaya niyetlendiğinizi daha erken anlayarak mantığınıza yorumlayabilerek sonrasında yazıya dökebilme kabiliyetine vardığınızda bilinmelidir ki yeni ufka yol almışçasına kendinizi boşluğa atabilirsiniz. Çevrenizde okumaya hevesli insanlar olduğu sürece okuma alışkanlığınızı kaybetmeyeceksinizdir. Bir diğer husus ise kitaptaki kelimeler değil anlamsal ifadelerin bütünlüğüne vakıf olabilmektir.
Belli bir süre sonrasında okuduğunuz karmaşık anlamlaştırılmışsa ki özellikle sahafların arşivlerinde eski basım kitaplar bunlardandır. Kitabın yazılış yapısına göre mesela açıklayıcı paragrafını veya betimleyici paragrafını veyahut ta bağlayıcı paragrafını ele alarak mahiyetini çözümlemek gerekir. Çünkü kilit ana temasını öngören, kitap içinde yazarın araya sığdırdığı bu tarz paragrafları ancak kendini aşmış kitap kurtlarınca keşfedebilir.
Kitap okuma alışkanlığına sahip olmayan insanlar da özgüven eksikliği, öğrenme yoksunluğu, olumsuz düşünce davranışı, sabırsızlık ve de tembellik mevcuttur ki çok üzücü ve toplum tarafından da kabul görmeyen negatifsel davranışlarıdır. Burada başta ebeveynlere sonrasında eğitimcilere çok görev düşmektedir. Okumayı okutmanın sevmenin yolları çoktur.
ARAŞTIRMACI YAZAR
VOLKAN YAŞAR BERBER