Hayata olaylara kendi bakış açımızdan ziyade başkalarının gözlerinden de muhakeme edebilmeyi öğrenebilmemiz gerekmektedir. Stres yaratıcı kısır döngüsü içerisinde, yaşananların siyah beyaz olmayıp gri renkte olduğunu hatırlayarak gözlerimizden kendinize bakabilmemiz gerekmektedir. Yaşanan duygu ve düşüncelerimizin bizlerin sorumluluğundan olduğunun farkındalığıyla üstesinden ne şekilde geleceğimizi keşfedebilmeliyiz.
İnsan başkalarında gördüğünü eleştirmeye müsait davranışsal duygu içerisindedir daima.. Daha çok strestle ilişkilendirilmiş olmasından kaynaklıdır. Diğer insanlara içten düşmanlık duyma, suçluluk duygusu, hayatın anlamının kaybolması, içinde bir boşluk ve benzeri ruhsal belirtileri dışa vurulmasıdır. Bunun sonucunda üzücü olarak diğer insanlardan soyutlanarak yalnızlık, acıma duyma ve gücenme ve insanlarla ilişki kuramamak, sıkıntı verme başlar ki sosyal stres belirtileri baş gösterir.
Kabullenilemeyen yaşanmışlıklar zamanla birikerek ansızın dışa ümitsizce vurur, belli bir şeye odaklanamamayla, kararsızlık can sıkıntısı, karamsarlıklar baş gösterince zihinsel rahatsızlıklarda başlar ki uykusuzluk, fiziksel ağrılar, kulak çınlamaları, kalp çarpıntıları, kan basıncının artmasıyla hayat bir cefa olur.
İş hayatımızda olsun , ailevi hayatımızda olsun beklenmeyen faktörlerin bir çoğuna hazırlıksız yakalanabilmekteyizdir. Önceden tahmin edilebilen stres faktörlerde gerçekleşmesi var olmayan koşullarca hedefler ve beklentilerle yaşamak hayal kırıklılığına sebep olurlar. Çevremiz bizim ne yapacağımıza karar vermez ancak biz kendi insifiyatımızla neyi ne zaman nerede yapacağımızı hangi kararlar alarak yolumuza devam edebileceğimizi bilebiliriz.
Özgün irademizle olumlu olumsuz yaşananlara karşı tepkinizi kontrol altında tutabilmeliyizdir. Tepkilerimizi yapıcı bir tarzda ifade edebilmemizde her şey bize bağlıdır. Duygusal sağlığımıza kavuşmada mizah, komiklikler, gülmeler, sevgi, şefkat büyük rol oynar. Ruhsal durumumuzu kontrol edebilme yetisiyle kendini geliştirebilmek önem arz eder.
Yaşam boyu rahat, sağlıklı, huzurlu, konforlu olarak insan kendini iyi hissedecektir. Herhangi bir soruna takılıp kalmaktansa üstesinden ne şekilde geleceğini öğrenerek veya zamana bırakarak kendinizi rahatlatabilirsiniz. O an yaşadıklarınızın sizde vereceği tepkisel geri davranışına bağlı kararlar alabilirsiniz. Fırsatlarınızda önce kendimize bakabilmeyi sonrasında karşılaşılan problemler ve ya olası zorluklarda tecrübelerinizi aklı selim şekilde değerlendirmelisiniz.
Gözlerinizden kendinize bakarak farkındalıklı olarak sürekli değişen çevremize erken adapte olmaya çalışırken yaşadığımız duygusal ve fiziksel zorlanmalar bizleri daha fazla deneyim sahibi yaparak daha fazla faydalı insanlara dönüşürüz. Her şey seninle başlar…
ARAŞTIRMACI YAZAR
VOLAKAN YAŞAR BERBER